Skocz do zawartości

[Korba + suport] Mufy 68 i 73 a długość osi suportu.

cycury

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym skonsultować zagadnienie związana z suportem na mufę 73 a 68mm.

W praktyce: 

Temat 1: Mam zdemontowana korbę  z suportem 122,5mm/mufa 73. Chcę ją wmontować w mufę 68mm. Czy kupując nowy suport na 68mm długość zostaje nadal 122,5 czy korygujemy jakoś długość osi? Wydaje mi się że bez zmian, tzn że należy kupić suport z osią o długości 122,5mm. Ale nie mam pewności dlatego chciałbym zapytać.

Temat nr 2. Korba Shimano na octalink - zalecany suport 121mm - czy do ramy z mufą 73 - nadal 121mm? - wydaje mi się że tak ale nie ćwiczyłem więc zasięgam opinii.

Pozdrawiam z góry dziękując za odpowiedzi.

Napisano

Dla korby odbierasz długość osi a do ramy długość mufy. Pakiety sportów octalink występują dla obu długości mufy dla każdej długości osi.

Napisano

tak.

Zobacz przykładowo na suporty hollowtech II, w mufie 68mm daje się dwie podkładki po prawej jedną po lewej stronie. Natomiast w mufie 73mm dajesz tylko jedną podkładkę po prawej stronie. Podkładki mają po 2,5mm. A oś jest połączona na stałe z korbą i jest jedna długość osi dla obydwu muf.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.