Diablo_94 Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 Witam. Kupiłem nowy rower i chciałbym go jak najlepiej używać dlatego chciałbym Was prosić o poradę dot. jazdy rowerem przełajowym na odpowiednich przełożeniach. Sam nie potrafię tego ustalić ponieważ jestem amatorem i nie znam się na tym. Nie chce robić przekosów łańcucha, dlatego chciałbym, aby ktoś z Was dokładnie udzielił mi instrukcji, na jakich przełożeniach na korbie i kasecie powinienem jeździć, aby było dobrze i nie było obcierania.Korba - FSA Gossamer BB30 46/36 (2 rzędowa)Kaseta - Shimano 105 5800, 11-28 (11 rzędowa) Z góry dzięki za pomoc .
dran2 Napisano 13 Marca 2016 Napisano 13 Marca 2016 W napędach 2 rzędowych przekosy nie są istotne, stąd ich popularność. Nie myśl tylko jeździj.
Arni220 Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 W napędach 2 rzędowych przekosy nie są istotne, Są istotne tak samo jak w 1rz i 3rz, ale warunkiem jest prawidłowe ustawienie linii łańcucha. Zakładając, iż ta jest prawidłowa, to dla ideału można odpuścić sobie dwie największe koronki na kasecie jadąc z blatu i dwie najmniejsze koronki jadąc z młynka. W praktyce nie ma takiej potrzeby, bo porównując do ustawień rowerów MTB, to żadne przekosy.
Diablo_94 Napisano 14 Marca 2016 Autor Napisano 14 Marca 2016 Czyli rozumiem, że zarówno na małym czy też dużym blacie, mogę używać wszystkich ząbków na kasecie (z pominięciem dwóch najwyższych i dwóch najmniejszych) ?
dran2 Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 IMO w 2x10 zmienia się przełożenie z przodu gdy skończy się już możliwość zmiany z tyłu. Jeżeli chciałbym zawsze pamiętać na jakim jestem przełożeniu i zastanawiać się czy przypadkiem nie przekaszam łańcucha to zostałbym przy 3x.
przmor Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Zeby nie obcieral lancuch to w lewej klamkomanetce sa cztery pozycje mimo dwoch tarcz. Po angielsku nazywa sie to "trim".
Arni220 Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Czyli rozumiem, że zarówno na małym czy też dużym blacie, mogę używać wszystkich ząbków na kasecie (z pominięciem dwóch najwyższych i dwóch najmniejszych) ? Tak, w praktyce tak. W teorii powinno się odpuścić skrajne przekosy, ale że LŁ rowerów szosowych jest robiona książkowo, to można sobie o tym zapomnieć i śmigać po całości. Spójrz na rysunki linii łańcucha korb 1rz i 2rz, zobacz na sposób pomiaru, potem porównaj do 3rz, a zrozumiesz czy można czy nie pojechać duża=>duża u ciebie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.