Skocz do zawartości

[do 3000zł] MTB dla ciężkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przymierzam się do zakupu roweru MTB. Generalnie będzie to przesiadka z Cross-a. Niestety rowerek typu cross ma pewne ograniczenia, stąd decyzja o przesiadce na MTB (liche obręcze, ograniczenia do jazdy w terenie). Podczas okresu gwarancyjnego wymieniłem już 3 komplety kołem tylnych i ciągle coś nie tak było z tylnym kołem.

Przedział cenowy do 3000 zł. Rower generalnie musi mieć wytrzymałe obręcze bo ważę 90 kg i mniej już nie będzie:) No chyba, że zacznę się głodzić to minimum 85 kilo :) Wzrost 177. Cross-a mam 19" i jest ok.

Bardzo ważne - największa tarcza korby to minimum 42 zęby. Lubię szybką jazdę po asfalcie i przełożenie 42 na 11 to absolutne minimum. A jak się uda znaleźć rowerek z twardszym zestawem przełożeń tym lepiej. Ale z tego co się już rozeznałem twardsze przełożenia w MTB chyba przechodzą do lamusa i ciężko coś znaleźć.

Przewiduję jazdę 50% po asfaltach i 50% w terenie stąd decyzja o MTB.

Roczne przebiegi na rowerze to około 3 tys. km., a może i więcej jak rower nie będzie się co chwilę psuł.

Chciałbym rower z taką konstrukcją by pozwalała na pochyloną sylwetkę, bo czasami jednorazowe wypady na rowerze zamykają się w okolicach 100 km.

Pozdrawiam

Robert

Napisano

Fajne propozycje. W szczególności podoba mi się ten UNIBIKE.

Tylko pytanie czy lepiej koła 29" cali które chyba są mniej wytrzymałe czy można jednak lepiej wziąć 27 cali?

Faktycznie kółka 29" będą mniej wytrzymałe?

Pozdrawiam

Robert

Napisano

Moja propozycja jest taka, żebyś najpierw przejechał się rowerem na kołach 29 i 27,5 cala i dopiero później zaczął szukać coś w danym rozmiarze kół. Sam po jeździe na 29 calach (ważę ponad 90 kg i 180 cm wzrostu) stwierdziłem. że to nie dla mnie, chociaż znam kogoś kto śmiga na 29 przy 165 cm wzrostu i jest zadowolony.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...