Skocz do zawartości

[suport] Pressfit na BSA ?

Mieteczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Otóż temat może i wiele razy przerabiany, ale myślę, że warto o tym podyskutować.A więc jestem posiadaczem pressfitu XTR :yucky:(pewnie niektórzy rozumieją bez słów).Nie będę poruszał tematu trzeszczenia, z którym spotkał się niejeden użytkownik tego rozwiązania, ale raczej wyjścia z tej sytuacji i zastosowanie na jego miejsce dobrego i sprawdzonego BSA(Nie mówię, że pressfit jest niesprawdzony czy coś, zapewne wiele osób jest zadowolonych z tego rozwiązania i niech służy im jak najdłużej).Zastanawiam się czy jest sens kupowania adaptera z pressfit na bsa.

http://rowerowy.com/sklep/czesci/wklady-suporty/pressfit/prod/sram-bb-pressfit-adapter

Jak jest ze sztywnością, wytrzymałością i żywotnością?;D

Jakieś doświadczenia? Burza mózgów?

Zapraszam do dyskusji :icon_cool:

Napisano

pressfit30 to co innego niż np. pressfit bb92.

Sam jestem ciekaw czy jest jakaś redukcja z pf bb92 ktory mam i chętnie zmienię na BSA

Napisano

chodziło mi o to że średnica montażowa w ramie przy pf30 jest większa(nie pamiętam dokładnie chyba 46mm) niż przy normalnym pressficie bb92,94 (chyba 41mm).

Napisano

Zgadza się, bb30 podałem jako przykład.Nie wiem jak jest w nowych s worskach ale w stumpjumperze z 2009 jest wkręcany(znajomy jeździ na nim),i suport nie do zajechania.Nic nie ma prawa trzeszczeć, niszczyć ramę czy cokolwiek innego.Podobno santa cruz tez robi wkrecany, ale trzeba by bylo sprawdzic.

Napisano

Te adaptery nie służą do eliminacji pisków tylko do umożlwiania użycia korb z osią 24mm w mufach PF30. PF92 (czyli to co masz) żadnych adapterów do tego nie potrzebują więc też ich istnienie nie ma sensu. Ale nawet jeżeli znajdziesz adapter pod PF92 to on też będzie musiał być wciśnięty w ramę, a dopiero potem w niego możesz coś wkręcać. Wciskania wcale się nie pozbywasz i dodajesz jeszcze jedna warstwę pośrednią na której może się coś piszczącego dziać.

Napisano

taki adapter można by wkleić i wtedy eliminuje się piski. Natomiast przyjrzałem sie mojemu suportowi i widzę że żaden adapter nie podejdzie bo mufa suportu jest szersza i jak damy zewnętrze, wkręcane miski to będzie za szeroko.

Jedyne wyjscie to chyba kupno suportu z metalowymi miskami i montaż na loctite.

Napisano

A ja się przymierzam aby wytoczyć miski z aluminium w których można będzie osadzić jakieś sensowne łożyska kulkowe uszczelniane.

Myślę, że to załatwiłoby problem na zawsze.

Puki co mój suport pressfit działa i nie skrzypi więc nie chcę go wybijać tylko do pomiaru mufy (trzeba by dobrać jakieś sensowne pasowanie).

Napisano

W praktyce wygląda to tak, jakby ten suport nie nadawał, się na błoto, lasy i ciężki teren :yucky: .Przynajmniej ja mam takie odczucie.Po suchym można jeździć w miarę długo.

Napisano

Prawdopodobnie nie ma to sensu, dlatego że i tak jaki by nie był patent trzeba coś włożyć do mufy, która defacto nie ma gwintu.Na razie, zostaję przy starej ramie, ale w przyszłość będę szukał mojego faworyta wśród ram czyli Santa Cruza, i jak na na razie nie zanosi się, żeby mieli wkładać ten szmelc to swoich ram.Zastawiam się jak ludzie użytkują rowery z press fitem.Czyszczą po każdym wypadzie w teren?Kupują nowy co chwile?Czy naprawdę ceną tych kilku gramów muszą tak osłabić żywotność suportu?Nie mówię, że po jednym wypadzie zaczyna trzeszczeć, ale w porównaniu do BSA to przepaść, zresztą nie ma co porównywać.

Jeżeli chodzi o firmę pivot cycles, to uważałem, za jedną z lepszych i przy zakupie jakoś nie zwracałem uwagi na suport.Wyszedłem z założenie, że jeżeli tak ceniąca się firma wkłada to coś do swoich ram to musi to działać, a jednak się myliłem.Chociaż cała reszta wykonana, na poziomie bardzo bardzo wysokim(to tak odnośnie ram pivota).

Ogólnie, jeżeli ktoś zastanawia się czy brać wkręcany czy wciskany suport i ma zamiar kupić ramę na lata, z której będzie zadowolony każdego dnia i nie będzie załował wydanych pieniędzy to odradzam press fit.

Tyle odemnie, nie widzę szans na przerobie ramy z press fitu na BSA.To samo usłyszałem od 2 serwisantów.

Napisano

No właśnie nie zakupiłem adaptera ponieważ mam problem z zakupem BSA 30.
Na ten sezon wsadziłem nowy PF30

Jak ktoś bedzie miał w ofercie BSA30 i mi go zwymiaruje i się to zmieści

rama ma 73mm a mechanizm korbowy ma miejsca pomiędzy korbami 98mm

czyli zostaje 12,5mm na stronę dla BSA 30

to  wkładam adapter i suport BSA30

Napisano

Problem w tym, że adapter tani nie jest, chociaż, jeżeli rozwiąże problem to ok.Największym problemem jest to, że adapter wciska się tak samo jak suport czyli z jednego problemu robi się drugi, ja trochę wyleczyłem się z tego rozwiązania.

Napisano

Ja myślałem, że w prosty sposób zrobię aluminiwe miski, ktore się wklei w mufę a do misek będzie można wprasowywać łożyska kulkowe dobrej jakości.

Niestety, wewnętrzna średnica 24mm jest nietypowa. Tylko specjalistyczne łożyska za grube pieniądze, a jeśli zawęzić grupę poszukiwań do takich które mają średnicę zewnętrzną mają do 35mm to już w zasadzie abstrakcja...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...