koozak Napisano 28 Lutego 2016 Napisano 28 Lutego 2016 Witam wszystkich forumowiczów. Otóż sprawa jest taka. Wymieniam stopniowo napęd z 3x9 na 2x10, robię to powoli bo nikt i nic mnie nie goni. Do tej pory zamontowałem nowiuśką korbę SLX (36 blat i 22 młynek) przeznaczoną do napędów 2x10 oraz założyłem nowy łańcuch 10s. Kaseta jak na razie pozostała 9 rzędowa (11-34T). Oprócz przedniej przerzutki to napęd chodzi elegancko, przednia też jakoś zmienia ale trzeba robić to z wyczuciem. Z tym, że nie chodzi o to żeby jakoś działało tylko żeby grało i buczało jak należy. W związku z tym szukam przerzutki przedniej (obejma 34,9 i górny ciąg) to takiego zestawu jak podałem. Koronki z przodu jakich będę używał to 38, 36, 24, 22 w różnych konfiguracjach, obecnie używam 36-22, natomiast kaseta jeszcze długo będzie 9s 11-34T i dopiero gdzieś za dwa lata jak ta się zużyje to przejde na 10. Jaką przerzutkę na przód mi doradzacie? Szukam już długo i nic odpowiedniego nie mogę znaleźć, albo za mała pojemność albo brak informacji jakie blaty obsługuje albo napisane że obsługuje blaty 38-36 ale nic o pojemności a ja potrzubuje coś o pojemności max 16T czyli koronki 38-22. Bedę wdzięczny za pomoc, linki ewentualnie inne sugestie.
modrzew Napisano 28 Lutego 2016 Napisano 28 Lutego 2016 Jak ma to działać tak super jak oczekujesz, to zapomnij o dowolnym żonglowaniu blatami. Poza tym każdorazowo zmiana blatu to regulacja od nowa, włącznie ze zmianą wysokości zamocowania i bez gwarancji poprawnego działania dla nietypowych konfiguracji. Będzie Ci się chciało? W praktyce bywa to dość frustrujace zajęcie.
gwozdziu325 Napisano 28 Lutego 2016 Napisano 28 Lutego 2016 22-38 to duży przeskok i może być problem z prawidłową praca przednie 2 rzędowe raczej maja pojemność 14T 3 rzędowe 22Tnajlepiej pożycz od kogoś na testy czy taka 2x wystarczy
koozak Napisano 28 Lutego 2016 Autor Napisano 28 Lutego 2016 Niby duży przeskok ale widziałem przerzutki z pojemnością 18T ale niestety nie było podane jakie blaty przyjmuje. A jak jest napisane że blaty max 42 to czy to oznacza, że pasuje też pod 36 lub 38? Masakra z tymi przerzutkami, nigdzie nie jest podany komplet informacji.
koozak Napisano 28 Lutego 2016 Autor Napisano 28 Lutego 2016 ale patrząc z której strony jak jest napisane że maksymalny blat to 42T to ja to rozumiem, że 40 i mniejsze też przyjmie. Źle myśle?
Arni220 Napisano 28 Lutego 2016 Napisano 28 Lutego 2016 Niekoniecznie. Przerzutki 3rz do prawidłowej pracy wymagają ustawienia pod blat 40/42z. Dając maksymalny blat 38, a tym bardziej 36z zrobi się ogromna dziura przez która może prześlizgiwać się łańcuch podczas zmian mała=>duża i spadać na ramię korby. Obniżając przerzutkę pod 38/36z ta zahaczy mu o tylne widełki ramy. Koniec końców będzie musiał jeździć ze zbyt wysoko uniesioną przerzutką. Kup normalną przerzutkę 2rz od dziesiątek o pojemności 14 i ustaw ją pod maksymalny blat. Czytałem, że ludziom mieściła się konfiguracja 38/22 z taką przerzutką więc masz szansę, że obejmie taki skok (pomijam słabszą jakość zmian 22=>38). Niestety, ale przy zmianie blatu z 38 na 36 za każdym razem powinieneś zmieniać wysokość ustawienia przerzutki, będzie to upierdliwe. Brak zmiany (za wysoko ustawiona przerzutka) to możliwość wypadania łańcucha na ramię korby i w jakimś stopniu upośledzona zmiana. Kolejna sprawa. Blat 38z kup o oznaczeniu AM, on jest wyprofilowany do działania z małą 24z. Istnieje największa szansa, że zadziała z 26 i 22, bo to różnica tylko dwóch ząbków. Podobnie będzie z 36z i też jest szansa na zadziałanie z 24z. Z własnej praktyki? Lepiej nie kombinować za dużo i dążyć do ustawień zgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli ten zaleca do tarczy 38AM zębatkę 24 to taki układ pracuje najsprawniej. Podobnie jest z 36 i 22. A jeśli już koniecznie chcesz kombinować, to nie zwiększaj skoku zębatek do więcej niż 14z, a różnica w stosunku do dedykowanych niech nie przekracza 2 ząbków. Jeszcze jedno mi się przypomniało. Konfigurując 38/22 wielce prawdopodobne, że jadąc na młynku, łańcuch będzie ci ocierał o blat (tak, o blat a nie klatkę przerzutki) na biegach 5 do 10. W normalnym ustawieniu 38 z 24, ocieranie może pojawić się tylko na trzech ostatnich biegach (8/9/10). Tu tez wiele zależy od ustawienia linii łańcucha. Te korby 2rz są dość mocno wysunięte w prawo, a to minimalizuje to zjawisko. PS. Gdzie ty jeździsz, że potrzebujesz blatu 38z, masz jeszcze 26"?
koozak Napisano 29 Lutego 2016 Autor Napisano 29 Lutego 2016 Wow, wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź, to jest naprawdę niezłe co napisałeś. Zrobie tak jak sugerujesz, coś standardowego o pojemności 14 ale .... z tym właśnie jest problem bo żaden sprzedawca w zasadzie nie podaje pełnej informacji. I tak np., to która wg. Ciebie z niżej podanych powinna pasować: http://allegro.pl/shimano-przerzutka-przod-deore-xt-fd-m785-2x10-obe-i5749468334.html http://allegro.pl/shimano-przerzutka-przednia-slx-fd-m675-2x10-i6014280736.html http://allegro.pl/shimano-przerzutka-deore-fd-m616-2x10-obejma-tanio-i6020298664.html Kurcze co jak co ale że z przednią przerzutką będę miał taką zagwozdkę to bym nigdy nie przypuszczał
Arni220 Napisano 29 Lutego 2016 Napisano 29 Lutego 2016 Piszesz górny ciąg, a ta ostatnia ma chyba dolny. Dwie pozostałe powinny być OK.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.