Skocz do zawartości

[regulacja przerzutki] regulacja skoku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupiłem nowy rower i próbuję wyregulować przednią przerzutkę. Wszystkie poradniki w tym temacie piszą coś o kręceniu śrubami L i H, ale jakoś nie chce to dawać żadnego efektu, a jeśli już (po mocnym dokręceniu) to na gorszy (nie da się wrzucić 3). Ale kręcenie linką przy manetce jakiś efekt daje. No więc włączyłem najwyższy bieg (3/7) i kręcę linką tak aby zewnętrzna płytka przerzutki nie haczyła o łańcuch. Następnie zmienia z tyłu bieg na 4 i zaczyna delikatnie haczyć strona wewnętrzna więc zmieniam z przodu na 2 i wewnętrzna strona haczy jeszcze bardziej. Na mój gust przydałoby się wyregulować skok przerzutki, tylko czy takie coś jest możliwe i ewentualnie jak?

Napisano

L i H to ograniczniki, one nie regulują napięcia linki tylko pilnują, żeby łańcuch nie wyszedł poza blat i nie wypadł z drugiej strony.

Napisano

może masz przerzutkę źle zamontowaną? wózek musi być równolegle do zębatki.

Biorąc pod uwagę, że prowadnice są fabrycznie krzywe (aka wyprofilowane) to ciężko dokładnie stwierdzić co to znaczy "równolegle". Ale są na tyle równolegle na ile mogą być. Coś jeszcze można tu regulować? Np. wysokość na jakiej jest wózek? W tej chwili jest prawie tak nisko jak może być tak aby na najniższym biegu nie zahaczał o ramę. Naprawdę nie da się regulować skoku przerzutki?

Napisano

Skoku samej przerzutki nie wyregulujesz. To jest parametr związany z kompletem przerzutka-manetka-kaseta.

Jeśli masz poskładane to wszystko z różnych systemów/grup to może się nie da wyregulować.

Nowy czyli jakiś ze sklepu czy od kogoś. Z resztą nawet w co poniektórych sklepach można by spodziewać się rzeźby :-)

Resztę doczytaj, poogladaj w necie bo są na tyle fajne filmiki, że 1000 słów opisu tego nie zastąpi.

Napisano

Skoku samej przerzutki nie wyregulujesz. To jest parametr związany z kompletem przerzutka-manetka-kaseta.

Jeśli masz poskładane to wszystko z różnych systemów/grup to może się nie da wyregulować.

Nowy czyli jakiś ze sklepu czy od kogoś. Z resztą nawet w co poniektórych sklepach można by spodziewać się rzeźby :-)

Resztę doczytaj, poogladaj w necie bo są na tyle fajne filmiki, że 1000 słów opisu tego nie zastąpi.

Nowy czyli Gazela 1.0 2015 kupiona tydzień temu ze sklepu (bikemotive) - tak więc wnoszę, że komponenty zostały dobrane z grubsza ok. Ale jakąś rzeźbę już widać bo okazało się, że są dwa różne pedały... Tym niemniej gdyby się tak dało wyregulować na manetce obwód tego kółka na które jest naciągana linka to byłoby genialnie. Już pomijając ten model - są takie gdzie to się da regulować?

A opisy czytałem - tylko żaden nie porusza takiej sytuacji jaką tu mam.

Napisano

No to podjedź do sklepu niech to ustawią, przy okazji podejżysz jak ma być.

Wątpię aby w sklepie aż tak mocno nakombinowali aby pomieszać przerzutkę z manetką od różnych systemów [no ale...].

Nie ma takich manetek aby była zmienna ilość wyciąganej linki przy jednym "kliku".

W ogóle to co to masz za przerzutkę i jaką manetkę? Jaka kaseta i łańcuch?

Skoro piszesz, że jak nie wyregulujesz to po zmiane tyłu zaczyna łańcuch ocierać o przerzutkę przednią to może masz szeroki łańcuch i wąską przerzutkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...