Skocz do zawartości

[rama] pomoc w zakupie ramy trekkingowej/crossowej rozmiar 21"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Borykam się z problemem znalezienia nowej ramy trekkingowej do mojego roweru.
Mam 182 cm wzrostu i szukam ramy pod koła 28'' do podmiany w moim aktualnym rowerze.

Do tej pory jeżdżę rowerem Unibike Voyager GTS z 2007 r, który z racji przebiegu (45K km) i wieku uległ licznym modyfikacjom - kilka napędów ale nadal 3x7 które mi wystarcza, inne hamulce, kierownica, chwyty, bagażnik, stery ahead, stalowy widelec o wysokości pasującej dla ram z amortyzacją).

Ogólnie osprzęt nadaje się do przekładki do innego roweru.

Problemem jest rama która ma zerwane gwinty przy mocowaniu bagażnika, krzywy (niestety w tej wersji niewymienny hak przerzutki, zerwane gwinty przy 1 uchwycie na bidon i błotnik z tyłu).

Chciałbym prawie cały osprzęt z ww. roweru przełożyć do innej ramy.
Nowa rama ma mieć:
- rozmiar 21 cali.
- tylko hamulce V-brake,
- mocowanie błotników i bagażnika,
- na pewno nadal będzie sztywny widelec (ale dostosowany do wysokości widelców z amortyzacją)
- uchwyty na 2 bidony
- pod stery 1 i 1/8"

Nie jest to wymóg 100% ale preferuję dolny ciąg linek przerzutkowych.

Budżet to około 600PLN.

Nie podobają mi się ramy Accenta Shannon (otwieracz do piwa (dynamo) i uchwyt pod tarcze, oraz jakość wizualna spawów), Northkapp (prowadzenie linek i uchwyt pod tarcze oraz dolne prowadzenie linek po tarcze z tyłu.

Rowerem jeżdżę 3x w tygodniu do pracy (2x25km/dzień z sakwami crosso 30L),weekendy, raz dwa razy w miesiącach letnich na dłuższe wyprawy po asfalcie i szutrach, sakwy tylko tył).

Ramy której szukam i podobają mi się to niższe modele Krossa (Trans, Evado) i Unibika (szczególnie Voyager i Expedition) - nie wiem tylko gdzie taka można dostać (pisałem do producentów i nie sprzedaj samych ram).

Jeśli miałby ktoś tak ram z rozbiórki roweru proszę o kontakt.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,
Padre82

Napisano

Może zweryfikuj swoje subiektywne oceny. Mam rower złożony na ramie Nordcapa i uważam ją za świetną rame , pod względem geometrii jak i umiejscowienia prowadzenia linek. Zamocowanie tylnego hamulca tarczowego w tylnym trójkącie ramy nie zmusza cię do montowania adapterów do bagażnika. Co do jakości lakieru też nie mam żadnych zastrzeżeń. Dla twojego wzrostu będzie odpowiednia rama 20 cali .

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

trochę, przyznam, jestem zdziwiony propozycjami rozmiarów - teraz mam ramę 21" i jest idealnie.

Coprawda lubię "wysoko siedzieć".

Nad accentami też przez jakiś czas się zastanawiałem i raczej na rozmiarem 22" ni 20" - nie wyobrażałem sobie mniejszej ramy niż teraz... :-(

czyli większy dylemat...

Pozdr.

P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...