ankosz Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 Witam! Może Wy bylibyście w stanie mi pomoc, otóż : problem w regulacji przerzutki przedniej. Ustawienie zakresu dolnego kończy się zawsze tarciem o wewnętrzna część wodzika. Jest niemożliwe wrzucenie Górnego blatu, środkowy blat trze o zewnętrzna część gdy tylna przerzutka jest na 8 biegu, zaś jeżeli jest na pierwszym, trze o wewnętrzna część. Napęd : Łańcuch : SRAM PC951 9rz Przednia przerzutka : Deore FD M530 9rz Przerzutka tylna : Deore RD M591 8/9rz Kaseta : 8 rząd 11-32 Korba : Triple 24-42 8rz W którym miejscu popełniłam błąd? Z góry dziękuje za pomoc, Trzymajcie się!
uwekolarz Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 Na skrajnych przełożeniach zawsze będzie tarło o przerzutkę, jeśli chodzi o brak możliwości wrzucenia blatu w moim przypadku pomogło przykręcenie odwrotnie do przerzutki linki tzn. poprowadziłem ją z prawej strony a powinna być z lewej lub odwrotnie nie pamiętam już.
ankosz Napisano 22 Lutego 2016 Autor Napisano 22 Lutego 2016 Bedzie? W drugim rowerze, w ktory jest awaryjnym, mam tyl Tourney 7rz, lancuch 7-8rz, przod to jakis shimano sis, korba sr suntour 3blaty z wyjechanym suportem a biegi z przodu dzialaja tak cicho, ze nie slysze przelozen, w szczegolnosci miedzy 2-3 blatem. Nic nie ociera rowniez na skrajnych przelozeniach. Tarcie w glownym rowerze wystepuje na przelozenia 2x8 i 2x1, 2x2. O 1 i 3 juz nawet nie wspominam.
adamtulak Napisano 26 Lutego 2016 Napisano 26 Lutego 2016 Przerzutka FD-M530 nie obsłuży korby 24-34-42 gdzie odstęp (pojemność minimalna) pomiędzy 2 i 3 tarczą jest 8T, ta przerzutka jest przede wszystkim do korb 22-32-44 lub 26-36-48 czyli o odstępie (pojemności minimalnej) 12T (taki jest w dokumentacji i wynika z budowy czyli szerokości lub jak kto woli, wysokości wewnętrznej i zewnętrznej części wózka) . Przerabiałem ten problem z przerzutkami M530 i M570 na korbie Cyclone 24-34-42 (8T) i Shimano M171 28-38-48 (10T) w pierwszym przypadku jest to niewykonalne a w drugim bardzo źle działa i jest w zasadzie nieopłacalne. Przerzutkę przednią masz Deore dla napędów 9 rzędowych, a korbę odpowiadającą Tourney-Acera 7-8 rzędów, a między tymi grupami nastąpiła zmiana stopniowania tarcz korb wymagająca przeprojektowania wózków przednich przerzutek.
ankosz Napisano 10 Marca 2016 Autor Napisano 10 Marca 2016 @adamtulak - wielkie dzieki za fachowe i jasne wytlumaczenie tematu. Jestem niezmiernie wdzieczna! Pozdrawiam! Anna
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.