Skocz do zawartości

[napęd] wymiana tarczy 42t FSA na Deore XT

lukaszz78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Proszę Was o poradę. Mam "fabryczną" korbę w rowerze giant talon 1 2014r. Korba nie ma jakiś napisów które by mówiły o jej typie. Jest to jakiś twór FSA Mega Exo.

Aktualnie muszę wymienić największą tarczę 42T. Tarcza ma nadrukowane FSA M-10. Wygląda tak jak na załączonym zdjęciu. W sumie mam 3 tarcze z przodu. 

Patrząc na zdjęcia ze sklepów wychodzi, że Deore XT FC-M770-10 42T powinno pasować w jej miejsce.  

post-181150-0-13921400-1455979738_thumb.jpg

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/tarcze-i-czesci/p,tarcza-mechanizmu-korbowego-deore-xt-fc-m770-10-42z-shimano,96634.html

Pytanie czy aby na pewno, ewentualnie czy można założyć coś innego...

Mam kasete 10rz 11-36. (przerzutka deore XT). System Dyna-Sys. 

Napisano

Sprawdź rozstaw otworów montażowych.

Czasem są też niespodzianki w mechanicznym niedopasowaniu elementów od różnych producentów, gdzieś coś wystaje i przeszkadza, itp.

Na pewno chcesz przepłacać za tarczę XT? Deore/slx nie starczy? ;)

Napisano

Nie chce przepłacać. Wizualnie to mi jakoś spasowało. Jeżeli jest coś tańszego a będzie działać w tej konfiguracji to nawet lepiej. A jaki konkretnie typ miałbym szukać?

Co do otworów to będzie to 104 prawdopodobnie. Zaraz zmierzę i się upewnię. 

Rozstaw otworów jest na 104. Zatem jaki typ tarczy pod dyna-sys się nada do tej korby?

Znalazłem SLX jakiegoś ale tam jest napisana technologia  HyperDrive

Czy takie coś się nada? 

http://allegro.pl/shimano-tarcza-korby-slx-fc-m660-10-42t-czarna-cr-i4947302437.html

Napisano

Rozstaw otworów może być ten sam, za to wychylenie zębów w prawo lub lewo inne ( kwestia ustawienia przerzutki i nietrafiania łańcucha) plus to ze materiału miedzy otworem śruby a krawędzią może być za dużo i zębatka nie "usiądzie" - konieczność pilowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...