mokipera Napisano 12 Lutego 2016 Napisano 12 Lutego 2016 Do budowanego roweru kupiłem całą nową grupę XT 3x11. W tym przednią przerzutkę (link). Dzisiaj mechanik mówi mi, że jest problem, bo ona ma system ciągnięcia linki "front pull", a moja rama jest przystosowana pod klasyczne ciągnięcie z góry. Mówił, że można ciągnąć linkę po ramie, ale on tak nie chce, bo rower zapowiada się ładnie, a to by go oszpeciło Co radzicie? Zmienić przerzutkę na inną? Tylko, że w nowym XT nie widzę innej niż "front pull". Można pewnie jakieś starsze XT, ale czy nie będzie problemu z napędem x11 ? Z góry dzięki za pomoc.A tak wygląda front pull znaleziony w necie:
Piter233 Napisano 12 Lutego 2016 Napisano 12 Lutego 2016 Ja bym zrobił tak jak na zdjęciu, pancerze imo nie ujmują wyglądu.
BikerLight Napisano 12 Lutego 2016 Napisano 12 Lutego 2016 Co radzicie? Zmienić przerzutkę na inną? Tylko, że w nowym XT nie widzę innej niż "front pull". Można pewnie jakieś starsze XT, ale czy nie będzie problemu z napędem x11 ? Z góry dzięki za pomoc. Jest to przerzutka side swing i rzeczywiście ma ma tylko takie prowadzenie linki. Ale stare typy przerzutek - top swing i down swing są nadal produkowane także pod 11s i mają uniwersalne ciągnięcie linki, musisz lepiej poszukać a znajdziesz Edit: Jednak nie są w wersji 3x11, sorki
mokipera Napisano 12 Lutego 2016 Autor Napisano 12 Lutego 2016 Czy taka przerzutka (link) oznaczona jako 3x10 nie będzie robiła problemów przy 3x11 ?
modrzew Napisano 13 Lutego 2016 Napisano 13 Lutego 2016 Niech mechanik nie cuduje, tylko ustalcie jak ma poprowadzić i przymocować linkę i tyle. To Ty decydujesz co Ci szpeci a co nie. Przy okazji będziesz miał pełny pancerz.
Bejker Napisano 13 Lutego 2016 Napisano 13 Lutego 2016 Jak ci to szpeci to przewierc ramę w 2 miejscach i puść pancerz wewnątrz. Nie oslabi to konstrukcji. Serwisant powinien to bez problemu estetycznie zrobić. E: teraz zobaczyłem ze to karbon i nie mam pojęcia jak z tym jest. Aluminium można bez problemu przewiercic.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.