Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Nowe XT - problem z front pull

mokipera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do budowanego roweru kupiłem całą nową grupę XT 3x11. W tym przednią przerzutkę (link). Dzisiaj mechanik mówi mi, że jest problem, bo ona ma system ciągnięcia linki "front pull", a moja rama jest przystosowana pod klasyczne ciągnięcie z góry. Mówił, że można ciągnąć linkę po ramie, ale on tak nie chce, bo rower zapowiada się ładnie, a to by go oszpeciło :)

Co radzicie? Zmienić przerzutkę na inną? Tylko, że w nowym XT nie widzę innej niż "front pull". Można pewnie jakieś starsze XT, ale czy nie będzie problemu z napędem x11 ? Z góry dzięki za pomoc.

A tak wygląda front pull znaleziony w necie:
front-pul_seexwaq.jpg

Napisano
Co radzicie? Zmienić przerzutkę na inną? Tylko, że w nowym XT nie widzę innej niż "front pull". Można pewnie jakieś starsze XT, ale czy nie będzie problemu z napędem x11 ? Z góry dzięki za pomoc.

Jest to przerzutka side swing i rzeczywiście ma ma tylko takie prowadzenie linki. Ale stare typy przerzutek - top swing i down swing są nadal produkowane także pod 11s i mają uniwersalne ciągnięcie linki, musisz lepiej poszukać a znajdziesz ;)

Edit: Jednak nie są w wersji 3x11, sorki :)

Napisano

Niech mechanik nie cuduje, tylko ustalcie jak ma poprowadzić i przymocować linkę i tyle. To Ty decydujesz co Ci szpeci a co nie. Przy okazji będziesz miał pełny pancerz.

Napisano

Jak ci to szpeci to przewierc ramę w 2 miejscach i puść pancerz wewnątrz. Nie oslabi to konstrukcji. Serwisant powinien to bez problemu estetycznie zrobić.

E: teraz zobaczyłem ze to karbon i nie mam pojęcia jak z tym jest. Aluminium można bez problemu przewiercic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...