Skocz do zawartości

[suport] 73x124,5 czy można zmienić na krótszy

dragarth

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak okazało się w moim Giant Revel 2 znajduję się wkład suportu FSA o wymiarach 73x124,5 (czyli wkład o nietypowych wymiarach), czy jeśli włożę krótszy to może to wpłynąć na zgranie napędu. Jeśli tak prośba o wytłumaczenie w jaki sposób i co mogę zrobić. Jeśli można włożyć krótszy to o ile ?

Czy ma na to wpływ zamontowana korba, łańcuch i tylnia przerzutka, jeśli tak to prośba o sugestie.

Napisano

Z tego co pamiętam podobny temat już był, ale dlaczego chcesz wymienić suport?

Każda korba ma inne osadzenie, zatem można stwierdzić że ma też "swój" suport. Ogólnie najlepiej sprawdź na stronie producenta jakie suporty są dedykowane.

Napisano

Jesli zalozysz np Shimano 73/123 to zmniejszysz linie lancucha o 0,75mm oczywoscie przy zalozeniu, ze obecny suport jest zgodny ze specyfikacja korby. Moze napisz co to za korba?

Napisano

Z tego co pamiętam podobny temat już był, ale dlaczego chcesz wymienić suport?

Każda korba ma inne osadzenie, zatem można stwierdzić że ma też "swój" suport. Ogólnie najlepiej sprawdź na stronie producenta jakie suporty są dedykowane.

Od dłuższego czasu słyszę jakieś stuki, które jak mi się wydaje dobiegają z korby, stuki są słyszalne tylko podczas pedałowania w dodatku nie od razu. Są słyszalne po dłuższym czasie, jakby po "rozgrzaniu" napędu. Zdążyłem już w międzyczasie wymienić na nowe korbę, kasetę oraz łańcuch (ten same elementy tylko nowe). Stuki nie ustały, dlatego podejrzewam, że to wina wkładu suportu.

Po wykręceniu obecnego udało mi się ustalić że jest to wkład RPM (FSA) 73x124,5mm na kwadrat BB-7420. Przeszukałem internet i nie mogę takiego wymiaru odnaleźć, dlatego zastanawiam się nad alternatywą.

Swoją drogą zastanawiam się dlaczego akurat w moim Giancie takie coś nietypowego zostało zamontowane. 

Jesli zalozysz np Shimano 73/123 to zmniejszysz linie lancucha o 0,75mm oczywoscie przy zalozeniu, ze obecny suport jest zgodny ze specyfikacja korby. Moze napisz co to za korba?

Moja korba to FC-M171 42-34-24, no i w momencie gdy patrzę jej specyfikację to widzę, że zalecany jest 68/122,5. No i teraz zastanawiam się czemu akurat został u mnie zamontowany 73/124,5 ? Czy osoba która montowała rower popełniła błąd, czy źle to przysłano z fabryki, czy może tak powinno być ?

Ok, a czy na linie łańcucha ma wpływ coś więcej w tym przypadku. Nie wiem, np. rama, kaseta ? Czy jest po prostu tak, że zawsze dobiera się suport pod korbę niezależnie od ramy (oczywiście biorąc pod uwagę odpowiednią szerokość korpusu, czyli 73)

• Mod Team
Napisano

Zdążyłem już w międzyczasie wymienić na nowe korbę

Moja korba to FC-M171 42-34-24,

Przed wymianą też była taka korba?

Napisano

Tyle, że do FC-M171 powinieneś użyć suportu 122,5/123 mm.

No też widziałem to w specyfikacji korby, tylko dlaczego od momentu kupna był zamontowany 124,5 mm. Jak udało mi się znaleźć w "internetach" to były takie montowane nie tylko w moim - widziałem specyfikacje zagranicznych sprzedawców gdzie wyspecyfikowano 73/124,5mm.

Czy producent mógł się pomylić ? Co się stanie jak zamontuje teraz wspomniane 122,5 lub 123 mm ? Może być gorzej, lepiej ? Wybaczcie koledzy moją upierdliwość, ale lubię rozumieć takie różnice.

Napisano

@ dragath, jeśli Cię to pocieszy, to mam Unibike Viper 2011 z korbą FC-M411 i też mam długość suportu 124,5mm, mimo że zalecany do tej korby jest suport 123mm :)

Napisano

Pytanie z dupy, ale sprawdzales moze pedaly? Moze to one podczas nacisku stukaja

Nie i tak mało prawdopodobne mi się to wydawało, aby to były pedały. Fakt, faktem oryginale są wymienione na SHIMANO SPD PD-M530. Tyle, że ten stuk nie jest raczej w momencie gdy pedał jest na samym dole. Ciężko mi w sumie ocenić czy to zawsze jest w tym samy punkcie ustawienia korby, ale miałem wrażenie, że jest mniej więcej momencie gdy pedał jest wychylony na godzinę 4 albo 5, patrząc od prawej strony roweru. 

Napisano

Pedal nie musi byc na samym dole zebyb stukal, wtedy nacisk nie jest najwiekszy. U mnie dziwne stukanie i zgrzytanie bylo spowodowane brudem w M520, nie bylo luzow.

Nowy suport wyniesie Cie ok 30-40 zl, załóż 123mm i będzie dobrze

Napisano

Ale dlaczego ma zmienić suport na krótszy? Zarówno on jak i ja mamy w rowerach "fabrycznie" przez producenta założone dłuższe niż zalecane. Producent roweru chyba świadomie założył dłuższy suport? Z jakiego powodu? Bo nie miał innych, dłuższe były tańsze, pomylił się?

Napisano

Moja korba to FC-M171 42-34-24, no i w momencie gdy patrzę jej specyfikację to widzę, że zalecany jest 68/122,5. No i teraz zastanawiam się czemu akurat został u mnie zamontowany 73/124,5 ? Czy osoba która montowała rower popełniła błąd, czy źle to przysłano z fabryki, czy może tak powinno być ?

Dlatego że dla korby Suntoura którą miałeś na starcie linia łańcucha to 45mm, dla FC-M171 zaś 47,5mm. Zatem dla korby którą dał producent linia łańcucha była prawidłowa, z korbą Shimano już nie bardzo ;)

Co do stukania również obstawiam pedały - suchy gwint lub za słabo dokręcone lub jedno i drugie.

Napisano

dragarth, dnia 11 Lut 2016 - 08:28 AM, napisał: Moja korba to FC-M171 42-34-24, no i w momencie gdy patrzę jej specyfikację to widzę, że zalecany jest 68/122,5. No i teraz zastanawiam się czemu akurat został u mnie zamontowany 73/124,5 ? Czy osoba która montowała rower popełniła błąd, czy źle to przysłano z fabryki, czy może tak powinno być ? Dlatego że dla korby Suntoura którą miałeś na starcie linia łańcucha to 45mm, dla FC-M171 zaś 47,5mm. Zatem dla korby którą dał producent linia łańcucha była prawidłowa, z korbą Shimano już nie bardzo

Skąd ten wniosek, że miałem wcześniej korbę Suntoura ? Pisałem przecież, że od początku była FC-M171 i na taką wymieniałem.

Napisano

Ale dlaczego ma zmienić suport na krótszy? Zarówno on jak i ja mamy w rowerach "fabrycznie" przez producenta założone dłuższe niż zalecane. Producent roweru chyba świadomie założył dłuższy suport? Z jakiego powodu? Bo nie miał innych, dłuższe były tańsze, pomylił się?

Wyjaśnienie sprawy podał Ci @@BikerLight, dlaczego akurat założył dłuższy. 

Przednia przerzutka w tym rowerze ma linię łańcucha 47,5-50 (oficjalne dane shimano). Jeżeli natomiast dasz krótszy suport dalej będzie współpracować, a do tej korby producent podaje dokładnie BB-UN100 zarówno dla 68mm jak i 73mm. Dlatego nie widzę problemu żeby kolega założył rekomendowany suport, tym bardziej że jest on normalnie dostępny.

Napisano

Wyjaśnienie sprawy podał Ci @BikerLight, dlaczego akurat założył dłuższy.    Przednia przerzutka w tym rowerze ma linię łańcucha 47,5-50 (oficjalne dane shimano). Jeżeli natomiast dasz krótszy suport dalej będzie współpracować, a do tej korby producent podaje dokładnie BB-UN100 zarówno dla 68mm jak i 73mm. Dlatego nie widzę problemu żeby kolega założył rekomendowany suport, tym bardziej że jest on normalnie dostępny.

Skorzystał ze znalezionego w sieci artykułu nt. linii łańcucha, i kierując http://download.bikeboard.pl/pdf/wazne_5mm_linia.pdf się opisem obrazka dokonałem pomiarów. Według moich pomiarów:

LLP = 52,425 mm

LLT = 43,550 mm

Z czego wynika taka różnica ? Czy tak powinno być? Czy może jest coś nie tak ? może źle zmierzyłem ? Może producent tak to zaprojektował ? 

Jak mierzę kasetę z tyłu to wychodzi mi wymiar 39,1 mm, a niby według producenta 8- rzędowa kaseta ma mieć szerokość 35,4 i gdyby taką szerokość przyjąć to LLT wyszła by 45,4 mm.

Sam już nie wiem co z tym fantem zrobić. Ogólnie rzecz biorąc, mogę zamówić suport o wymiarach 73/124,5, dłużej się na niego czeka bo jest nietypowy, ale d się go załatwić. Najgorsze jest to, że w moich pomairach jest tak duży rozrzut pomiędzy LLP a LLT :/ 

Napisano

Sam już nie wiem co z tym fantem zrobić.

Kolego, załóż spokojnie suport o długości 123mm i nie zawracaj sobie głowy. W serwisie też by tak zrobili i byś nawet o tym nie wiedział. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...