gregor_z Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 Po kilku...nastu latach zamierzam kupić rower do wypadów weekendowych, po pracy, itp. po przepięknej Suwalszczyźnie. Teren urozmaicony, 75% lasy, ścieżki, drogi mało utwardzone. Pozostałe przypadki to asfalt. Jazda również z rodziną, czyli np. kilkanaście kilometrów nad jezioro. Mam możliwość zakupu w lokalnym sklepie Krossa B8, w cenie 3079 PLN. Rama M. Rocznik 2015. Na portalu aukcyjnym (alle...) w podobnym przedziale znalazłem ofertę na Treka X Calibra 9 w cenie 3000 zł. Jednak jest to rama 21,5 (20,5). Rocznik 2015. Nie wiem czy nie będzie dla mnie za duża. Nigdy nie jeździłem na Sramie. Do tej pory miałem Gianta GSR 500 na stalowej ramie, w którym wymieniłem prawie wszystko oprócz właśnie ramy - dzieci, foteliki, itp. Mam 184 cm, waga 87 kg. Z góry dziękuję za pomoc przy doborze. Wiem, że wszystko inne co kupię będzie lepsze. Może jakieś sugestie co do tańszych rowerów. Żona mnie gani i chciałaby, abym wydał 2000 PLN.
piciu256 Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 rama może być za duża- najlepiej by było jakbyś mógł się przymierzyć do danej ramy. oba rowery zbliżona specyfikacja, więc którego byś nie wziął będziesz zadowolony, ale ja doradziłbym ci kupno czegoś używanego- można za 2000 wyrwać rower o podobnej specyfikacji żona będzie zadowolona, i ty także (jeśli nie musi być 29" to 26er'y bardzo tanio teraz schodzą bo "nie da się już na nich jeździć" )
gregor_z Napisano 18 Lutego 2016 Autor Napisano 18 Lutego 2016 Nie wiem jak zacytować ostatni post, ale "ja doradziłbym ci kupno czegoś używanego- można za 2000 wyrwać rower o podobnej specyfikacji żona będzie zadowolona, i ty także ". Poszedłem za Twoją namową i zacząłem szukać czegoś tańszego, niekoniecznie 26'. W sklepie rowerowym polecono mi Meridę BIG Nine 40D. Usiadłem pasuje, no może poza siodłem jak na początek - lekko twarde. Zacząłem szukać i zgodnie ze specyfikacją uważam, że Merida ale BIG NINE 100 to dobry wybór jak dla mnie. Cena katalogowa 2499.(40D - 2399 a uważam, że 100 różnicy a osprzęt lepszy i hamulce). Jednak przejechałem się do innego sklepu i tam zauważyłem (malowanie jak dla mnie ideał - nie rzuca się w oczy - czarny mat) Specialized Pitch COmp 650b z 2015 roku na kołach 27,5 za cenę 2199. Finalne pytanie: Specialized Pitch Comp 650b 2015 r. czy Merida Big Nine 100 z 2016 roku.? Pierwszy cena 2199 ostateczna, drugi katalogowa przed upustem 2499.
piciu256 Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 w sumie to specyfikacja tak naprawdę identyczna więc bierz który taniej/ bardziej ci się podoba dodam tylko że wg. mnie w cenie katalogowej (ok 2700) osprzęt alivio i uginacz xcm to według mnie nieporozumienie...
Mod Team michuuu Napisano 18 Lutego 2016 Mod Team Napisano 18 Lutego 2016 Nie wiem czy nie będzie dla mnie za duża. Nigdy nie jeździłem na Sramie Z niechęci do Krosa odradzam, natomiast Trek owszem ale nie ten rozmiar. Co do srama to zdecydowanie na tak.
olkar Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 Trek bedzie na pewno za duzy Ja mam 185 cm, jezdze na ramie 19,5 virtual treka. Dopytaj o gwarancje przy kupnie treka. W treku masz dozywotnia gwarancje na rame. Jak bedziesz cierpliwy to mozna fajne okazje znalezc. Jesli chodzi o xcalibra to zdecydowanie 9. Te nizej osprzet maja sredni delikatnie mowiac. Kup rower za 3 tys. a zonie powiedz, ze 2 kosztowal 3 to juz fajny pułap jak poszukasz na 29 cali ale 2 tys. to już ciężko będzie coś fajnego znaleźć. Jak pojeździsz i się wkręcisz to będziesz żałował, że nie dołozyłeś
gregor_z Napisano 5 Marca 2016 Autor Napisano 5 Marca 2016 Finalnie zakupiony Specialized Pitch Comp 650b. RE-WE-LA-CJA ( jak dla mnie )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.