Skocz do zawartości

[Napęd] Przerzutka tylna szosowa 10rz + napęd 8rz w trekingu

mateusz86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Potrzebuję wymienić tylna przerzutkę w trekingu. Teraz jest Alivio rd-m410 i działa z kasetą i łańcuchem 8rz oraz klamkomanetką acera 360. Rower ma przejechane ok. 3 tys. km, a znajomy powiedział że on takiej rozklekotanej przerzutki nie widział nawet z przebiegiem kilkanaście tysięcy km. Dodam że praktycznie od początku jak kupiłem rower to ta przerzutka działała tak sobie - wtedy myślałem, że sprzęt tej klasy po prostu tak działa i jest to normalne.

W szosie mam przerzutkę Tiagra rd-4600 gs i z chęcią bym ją wymienił na taką z krótkim wózkiem (nie wiem czemu akurat tutaj dali z długim). Jako że używany osprzęt ciężko dobrze sprzedać, to pomyślałem żeby tę przerzutkę wziąć do trekinga.

Czy będzie to działać?

Ważne są trzy kwestie:

-szerokość łańcucha 8rz i szerokość wózka w przerzutce 10 rzędowej - czy nic nie będzie tarło

-pojemność napędu - w trekingu mam korbę alivio 48t oraz kasetę 11-32t, a przerzutka szosowa z wózkiem gs ma pojemność maks chyba 41t.

- odwrotna sprężyna w przerzutce szosowej, ale to akurat byłoby nawet lepsze na podjazdy.

Jeżeli się nie da to najwyżej do trekinga kupię po taniości jakąś acerę, a przerzutkę w szosie zostawię tak jak jest.

Napisano

Kaseta 10s jest dużo szersza, nie wiadomo czy wystarczy ci regulacji H/L może się zdarzyć że nie będziesz mógł tyle zjechać śrubą, żeby się przerzutka zatrzymywała na najniższej koronce. Sam wózek przerzutki jest dosyć szeroki i ten 1mm na szerokości łańcucha na pewno wejdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...