Bejker Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Witam. Problem napędowy ciag dalszy (przerzutce brakuje zakresu): Na starym haku wygietym w specyficzny sposob działało. Kupiłem nowy, trochę cieńszy i nie wskakuje mi na zebatke 36t. Przerzutka jest minimalnie krzywa, ale na zebatce numer 2 od gory można, naciskając na nia wrzucic na bieg wyżej. Jest kilka mm odstepy pomiędzy sruba L a korpusem ktory opiera sie na niej. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? Zmniejszyć odległość kasety od ramy? Sruba regulujaca odleglosc od kasety, nawet dokrecona na max nie pomaga <br /> <br /> <br /> Wysłane z mojego G7-L01 przy użyciu Tapatalka
OdiLV4 Napisano 11 Lutego 2016 Napisano 11 Lutego 2016 Postaraj się wyprostować wózek przerzutki bo trochę krzywo to mało powiedziane, to na początek. Później odkręć linkę przerzutki i samą śrubą zakresową ustawprzerzutkę tak, aby łańcuch równo pracował na wózku i najniższej zębatce. Wtedy napnij trochę linkę i zamocuj do przerzutki. Zakresową śrubę od największej zębatki wykręć maksymalnie i ustaw przerzutkę. Jak Ci wskoczy na najwyższą zębatkę dokręć prawie do samego końca. Pamiętaj że odległość zębów górnego kółeczka przerzutki od zębów największego blatu kasety powinna wynosić około 1cm
Bejker Napisano 11 Lutego 2016 Autor Napisano 11 Lutego 2016 Wiem jak sie reguluje przerzutke. Wplyw na taki problem ma konstrukcja piasty i troche stara konstrukcja ramy. Dotoczylem sobie podkladki pod kasete 0.5,0.75 i 1mm. Jak dokupie dokładkę 42t bede kombinować.
OdiLV4 Napisano 11 Lutego 2016 Napisano 11 Lutego 2016 Nie wiem po co Ci te podkladki, bo jezeli byla by to tego wina, to przy nowym (jak zaznaczyles) cienszym haku automatycznie przerzutka powinna Ci zrzucac lancuch za kasete. Moim zdaniem jest to jednak wina przerzutki, ale jak uwazasz
Bejker Napisano 11 Lutego 2016 Autor Napisano 11 Lutego 2016 Kupiłem nowy prosty hak i jest dalej to samo. Dlaczego miała by mi zrzucac za kasete?
OdiLV4 Napisano 11 Lutego 2016 Napisano 11 Lutego 2016 A na poczatku zanim skrzywiles stary hak, bylo wszystko ok? Od kiedy zaczelo Ci zle chodzic?
Bejker Napisano 11 Lutego 2016 Autor Napisano 11 Lutego 2016 Na 8 rzedowej przerzutce i kasecie bylo ok. Hak troche krzywy. Na takim zalozylem uzywanego srama type 2, minimalnie krzywy.
OdiLV4 Napisano 11 Lutego 2016 Napisano 11 Lutego 2016 @, w dalszym ciągu uważam że to wina przerzutki, nie piasty czy ramy... Szerokość kaset 8/9/10 jest taka sama, różnią się one grubością zębatek i odstępem między nimi (z tego co ja wiem), zatem jeżeli założyłeś kasetę tą co masz (widzę 10b, jeżeli się mylę przepraszam) - jest to kompatybilne. Patrząc na wstawione zdjęcia mam wrażenie, że wózek przerzutki jest skrzywiony w dwóch płaszczyznach (oprócz tego że dolne kółko jest bliżej koła, jest jeszcze skręcone na zewnątrz), nie wiem czy jest tak faktycznie czy tylko perspektywa zdjęcia. Powiedz jeszcze jaką masz długość łańcucha, czy ją obliczałeś? I czy cały napęd to sram type 2 (manetka i reszta), bo rozumiem że wszystko przy montażu smarowałeś.
Piter233 Napisano 11 Lutego 2016 Napisano 11 Lutego 2016 Jeśli możesz wrzucić na "chama" to do wymiany hak i/lub przerzutka, przynajmniej moim zdaniem. I oczywiście linka i pancerz.
Bejker Napisano 11 Lutego 2016 Autor Napisano 11 Lutego 2016 Linka i pancerz nowe tak jak manetka x5 10 rz. To że to jest wina przerzutki wiem od początku... Jeśli bym nie umiał dobrać długości lancucha albo nie umialbym posługiwać się srubkami L i H to nie pchalbym sie w 10 rz. Przerzutka jest źle ustawiona w 2 płaszczyznach przez hak ktory staralem sie wykrzywic tak aby wskoczylo na 36t. Do czego doszedłem: 1. Piasta ma trochę inna konstrukcje niz niektore- bebenek jest oddalony troche bardziej od ramy. Dlatego wyciagnalem 1mm dystans 2. Zmieniłem hak na prosty. Inne ramy maja hak bardziej plaski i montowany od środka. Widzialem w dragstarze i w clashu przerzutke zee i także śrubka L była bardzo wykrecona a H wkrecona. 3. Troche krzywy wózek przerzutki, ale nie ma to znaczącego wplywu na obecną sytuację 4. Zła linia łańcucha-poprawione. Dziwi mnie jeszcze to ze srubka H wkrecona na max a L wykrecona i nie działa. Wydaje mi się że przerzutka była projektowana pod bardziej nowoczesne konstrukcje.
OdiLV4 Napisano 11 Lutego 2016 Napisano 11 Lutego 2016 Jeśli bym nie umiał dobrać długości lancucha albo nie umialbym posługiwać się srubkami L i H to nie pchalbym sie w 10 rz. Przerzutka jest źle ustawiona w 2 płaszczyznach przez hak ktory staralem sie wykrzywic tak aby wskoczylo na 36t. Kolego sorry, ale nie ekscytuj się aż tak z tym, że tak wszystko umiesz, bo ludzie którzy się wypowiadają chcą Ci tylko pomóc, a nie dogryzać że czegoś nie umiesz. Nie chcesz, nikt Ci nie będzie komentował i próbował pomóc, tylko po co wtedy ten wpis. To tak poza tematem.... Co do tematu, niestety muszę wytknąć Ci błąd, ponieważ nie krzywi się haku żeby przerzutka działała poprawnie. Hak ma być prosty względem ramy. Jeżeli hak jest prosty względem ramy i dobrze osadzony, a zostaje coś krzywe i trzeba to prostować to jedynie przerzutkę. W swojej ramie posiadam tak samo montowany hak jak Ty, był krzywy oryginalny - został wymieniony na inny i też działa. Stara przerzutka była trochę wykrzywiona na korpusie i później na wózku przez co właśnie źle pracowała - dlatego niestety powiem Ci, że przeważnie każde skrzywienie wpływa na pracę napędu. Śrubki H i L będą różnie ustawione w każdej przerzutce ponieważ to jest zależne od wielu czynników, wiec nie patrz na to że w jednym rowerze w tej samej przerzutce jest tak, a u Ciebie inaczej. Na temat bębenka już się wypowiedziałem, więc powtarzał nie będę.
Bejker Napisano 11 Lutego 2016 Autor Napisano 11 Lutego 2016 Wykrzywilem ten hak po to żeby zobaczyć czy wskoczy w którymś miejscu bo i tak wiedziałem że kupie nowy. Obecnie pozostaje mi tylko wrzucić te podkladki pod kasete. Nie widze innego rozwiazania. Wcale sie nie ekscytuje tym że wszystko umiem. Jestem wdzięczny za wszystkie porady bo i tak jeszcze sie musze pewnie dużo nauczyć, ale składając napęd prawie oczywiste jest to ze kupiłem też nowe pancerze.
OdiLV4 Napisano 11 Lutego 2016 Napisano 11 Lutego 2016 Poczytaj forum, a zobaczysz jak malo jest to oczywiste. Tak samo dlugosc łańcucha i zostawianie nie pasujacych podzespołów do innych części lub wymieniania czegos bez sensu. Czy przerzutka jest z wiadomego źródła? Jaki ma przebieg i czy byla walnieta lub prostowana?
Bejker Napisano 11 Lutego 2016 Autor Napisano 11 Lutego 2016 Przerzutke dostałem od Łukasza z HCC. Jest troche krzywa, ma minimalne luzy. Mam z nią przejeździć tylko do wakacji, potem ją zmienie na x7 type 2 na średnim, a jak mi nie podpasują manetki srama to wrzuce m8000. Jestem w 99% pewny że przerzutka działa poprawnie i jeśli bębenek piasty byłby jeszcze 1-2mm bliżej ramy, hak 1 mm cieńszy to wszystko działało by idealnie i nawet miałbym zapas w zakresie przy śrubce L.
OdiLV4 Napisano 11 Lutego 2016 Napisano 11 Lutego 2016 Ja natomiast nie jestem pewny jej poprawnego działania, wrecz przeciwnie jej skrzywienia które właśnie wpływa na Twój problem. Wracajac do tematu podkladek, moze byc tak ze jak odsuniesz kasete od koła to jej nie przykrecisz, albo lancuch na najniższym biegu bedzie Ci ocierał o rame. Najlepszym rozwiazaniem bylo by zalozenie nowego haku i innej przerzutki jezeli masz taka mozliwosc (np pożyczyć na dzień od kogoś). Jeżeli nie, kombinuj jak uważasz.
Bejker Napisano 11 Lutego 2016 Autor Napisano 11 Lutego 2016 0.5 mm nie powinno stawić problemu przy przykręceniu. Wyrzuciłem już podkładke z pod konusa od strony bębenka (1 mm) i ciągle jest sporo miejsca pomiędzy łańcuchem a ramą. Nawet kolejny 1 mm nie stanowiłby problemu. Mam założony nowy hak który pasuje idealnie. Niestety nie mam możliwości wziąć od kogoś jakiejkolwiek 10 rz. przerzutki.
Piter233 Napisano 11 Lutego 2016 Napisano 11 Lutego 2016 A co to konkretnie za przerzutka? Jeśli to type 2 to może ma coś nie tak ze sprzęgłem, więc najlepszym wyjściem będzie podmianka przerzutki.
mp3playerfan Napisano 12 Lutego 2016 Napisano 12 Lutego 2016 Sprawdziłem i nie jest tak ze szerokość kaset 10 i 8 jest taka sama. Różnica pomiędzy 8 Hg50 i 10 Pg 1020 to około 2 mm. Jurek Sent from my LG-D390n using Forum Fiend v1.3.3.
OdiLV4 Napisano 12 Lutego 2016 Napisano 12 Lutego 2016 Nawet jeżeli, to odsuniecie największego blatu kasety wzgledem osi koła jest takie same, bo przecież nie wcisniesz kasety bardziej na szprychy.
mp3playerfan Napisano 13 Lutego 2016 Napisano 13 Lutego 2016 Czyli rozumiem że taka podkładka jak tu: http://allegro.pl/podkladka-do-kasety-gr-1-mm-i5978124925.html Jest tylko pod niektóre kasety Shimano? Ja akurat mam kasetę PG-1020 i przerzutkę Sram X9 i j u mnie też był ten sam problem. Tylko że mnie podkładka pomogła. Bez podkładki największa 36T zębatka wchodziła słabo. Piasta to Novatec D042SB.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.