AlfaLupi Napisano 10 Stycznia 2016 Napisano 10 Stycznia 2016 Witam.Szukam roweru damskiego crossowego z większą ilością biegów - chętnie 3x9.Trudna sprawa, bo jestem niska, 152 cm (waga 47 kg). Czy rama 17" nie będzie za duża dla mnie?Zauważyłam Kands Maestro Lady 2015 na przecenie.http://allegro.pl/rower-28-kands-maestro-szybki-cross-damka-okazja-i5890850731.html W ofercie jest napisane, że rama 17" jest na wzrost od 150 cm, ale coś mi się wierzyć nie chce. Podane są tam wymiary, i wychodzi 70 cm od siodełka do pedału. Długość mojej nogi to prawie 70 cm, czyli nawet mogłabym mieć trudność z jazdą. No i mostek wysunięty do przodu - czy nie będzie się trzeba za bardzo wyciągać trzymając kierownicę? Poza tym preferuję niżej umieszczoną kierownicę.Bywają rowery innych (zwłaszcza gorszych) firm z ramą 16", ale wątpię by miały 9 przełożeń.Bardzo proszę o fachową poradę, może doradzenie innej marki roweru w podobnej cenie o bardziej odpowiedniej dla mnie geometrii.Ewentualnie - kupić MTB z kołami 27" z ramą xs i "przerobić" na crossa? O ile to nie wyjdzie dużo drożej. Dziękuję i pozdrawiam.
AlfaLupi Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Napisano 11 Stycznia 2016 Raczej chodniki (no, te niby-ścieżki rowerowe gdzie pieszy ma zawsze pierwszeństwo), ulice, czasem las. Jeżdżę już z dziesieć lat, większość czasu na crossowej damce marki Ragazzi która jest odpowiedniej wielkości, ale już się bardzo-bardzo zniszczyła i ma za mało biegów. Czasem lubię sobie pojechać wiele kilometrów, przydałoby się coś szybszego, a siły w nogach mam sporo, pojadę i na cięższej przerzutce. Jeździłam także na górskim z kołami 26", ale to są za małe koła, zbyt wolno się jedzie.
Shiryu Napisano 11 Stycznia 2016 Napisano 11 Stycznia 2016 Ramy Kandsów/Lazaro są niestety dość duże. Moja żona ma ok 160 cm wzrostu i ramę 17". Żeby poprawić jej pozycję za kierownicą musiałem wymienić kierownicę na węższą, a i zmiana mostka na krótszy by nie zaszkodziła. Skoro rama jest dla Ciebie odpowiednia, to może lepiej po prostu przebudować napęd? Jesteś w stanie podesłać jakiś link do specyfikacji roweru, którym teraz jeździsz? Będzie można ocenić, czy taka kombinacja ma sens.
AlfaLupi Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Napisano 12 Stycznia 2016 Rzecz w tym, że ten mój stary rower jest stalowy i bardzo ciężki. Wolałabym lżejszą ramę... Linku podrzucić nie zdołam, bo on był kupiony bardzo dawno temu w duńskim markecie i po prostu nic poza tym, że się nazywa Ragazzi o nim nie mam. Spróbuję zmierzyć główne wymiary i podać, może pojutrze.(Kands w takim razie za duży dla mnie, odpada.)Ogólnie to chodzi mi o rower dla sportu, bo jeżdżę prawie codziennie około 20-40 km, czasem więcej. Nie chodzi mi o damkę typu miejskiego, gdzie kierownica jest wygięta w kierunku użytkownika i siedzi się prosto jak na stołku. Chodzi mi o trochę pochyloną pozycję a kierownicę najlepiej całkiem prostą jak daszek litery T (taką mam w starym i się przyzwyczaiłam układać na niej w pewien sposób ręce).Jeszcze biorę pod uwagę używane rowery górskie na kołach 27,5" z jak najmniejszą ramą i wymianę opon na węższe.
woojj Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 Trudna sprawa, bo jestem niska, 152 cm w tej sytuacji zdecydowanie góral ze zmianą opon.... może nawet 26", 27,5 będzie bardziej rozwojowe. Choć obserwując ten cały cyrk rowerowy za parę lat ktoś odgrzeje kotleta i zacznie udowadniać że 26 to był dobry rozmiar- tak jak sie stało z 650b. Lazaro to rowery tanie ale z dziwną geometrią. Idź do sklepu przymierzaj... karnij się aby obadać inne parametry może sama dojdziesz do jedynie słusznej koncepcji (jakieś tam już doświadczenie masz). Priorytet dobrze dobrany rozmiar i niska waga. Jak masz mało kasy bierz rower z vb-kami będzie lżejszy o około 1-2 kg. Używka tym bardziej 26 to obecnie opłacalny interes (wiele osób się wyzbywa- bo nowe 27,5/29 jest bardziej szpanerskie). Nowe 26 z przed paru sezonów idą za 1/2 ceny.
AlfaLupi Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Napisano 13 Stycznia 2016 W takim razie chyba nie ma co poszukiwać odpowiednio małego crossa, tylko kupić górski i trochę przerobić (np. ojciec skróci kierownicę jeśli będzie zbyt "rozległa"). Będę szukać jednak na kołach 27,5 bo zdaje mi się że będzie szybciej jechał. Hamulce na pewno v-brake, nie myślałam nawet o innych - ciężkie i zbędne.A czy da się kupić rower z 21 biegami i dać do przeróbki na więcej biegów? Zmiana napędu? (Takie z 21 biegami można po prostu kupić w rozmiarach XS, z hamulcami V i w miarę tanio, a te z większą ilością biegów - to już często i ramy większe, i hamulce tylko tarczowe, i dużo droższe.) Jeżeli dałoby się wymienić, to ile by to tak orientacyjnie kosztowało (w Warszawie)?
szymony Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Przy podobnych rozmiarach moja małżonka, eksploatuje z powodzeniem Giant Rove. Rama 17, ale są i mniejsze. Napęd 3x9, a hamulce w zależności od wersji.
woojj Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Zwróć uwagę jaka jest piasta w tylnym kole..... MUSI być kaseta 8b (NIE wolnobieg 7)....to podstawa. To o wiele trwalsze rozwiązanie i rozpiętość biegów lepsza 11-30 zazwyczaj. Ciężko znaleźć na vb... ale są http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/cross-country-275/author/solution-275-2015 z kasetą 8b
Pablo59 Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 Przymierz się w rodzinnym mieście np do takiego http://allegro.pl/zlozony-romet-gazela-2-0-zamek-gratis-r-17-2015-i5173378902.html po czym poszukaj w wysyłkowych gazeli w wersji 4.0. (3x9) - "chodzą" na wyprzedażach po około 1300. Jeśli przeszkadzać ci będą błotniki czy bagażnik - zdejmiesz - chętnych do ich "przytulenia" nie zabraknie
woojj Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 ten romet to ciężki mułowaty sprzęt..... a ma być bardziej sportowy.... na takim rowerze nie da się szybko jeździć-łapiesz wiatr jak w źagiel... 18 kilowe monstrum to właścicielka tematu już ma. Z racji wzrostu może bardiej góral + zmiana opon. Bardzo fajne babskie rowery ma kellys ale w rozmiarze 26.
AlfaLupi Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Napisano 14 Stycznia 2016 Dziękuję za podpowiedzi. Co do Giant Rove, to zapewne tańsze wersje miewają mniejsze ramy i hamulce V ale niestety mniej biegów, za to prawdopodobnie wersje droższe niż 1.500 zł (na co nie bardzo mnie stać) mają niestety ramy 17" jako najmniejsze a ja siebie za bardzo na takiej nie widzę... No i pewnie hamulce tarczowe. Nie wiem, jeszcze się nie wczytałam.Co do przeróbki napędu - czyli od początku brać z kasetą, czyli 3x8, i ewentualnie gdyby zaszła potrzeba, wymienić na kasetę 3x9. OK. Czyli - teraz poproszę o jakieś propozycje, jeśli ktoś akurat jest w temacie.Poszukuję mini damki, rama najlepiej około14-15 cali (czyli wersje dla dzieci ;P). Może być to rower crossowy, a może być górski z kołami 27,5 cala. Napęd - co najmniej osiem biegów. Kierownica najlepiej całkiem prosta jak daszek litery T, albo w miarę prosta (ale od biedy można ją wymienić). Hamulce v-brake.Nie musi to być jakaś super-dobra marka, byle by był w miarę lekki (aluminium) no i w miarę przyzwoity, żeby zaraz nie zaczął szwankować. Zważcie, że jeździłam na Ragazzim 10 lat. Ragazzi to nie jest bardzo dobra marka. ;P Plusem gorszych marek jest to, że złodzieje się tak na nie nie łaszczą. No i będę odwiedzać różne sklepy i tam też pytać, i sobie notować i potem sprawdzać w internecie, oczywiście.
dzanas Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 Pamiętaj , że przy wymianie kasety z 8s na 9s generują się dodatkowe koszty - manetki + ewentualnie łańcuch ... wyszukane "na szybko" - może sobie przejrzyj http://www.expertbike.pl/strefa-dla-kobiet-c-92.html
woojj Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/cross-country-damskie-asl-26/author/solution-asl-26-2015 wiem że z kołem 26 ale rama 16 będzie i lekki rower... a pewnie da się wyrwać za 1500 zł no i będzie lekki. Napędu na 9 nie ma sensu zmieniać. 8 i 9 to żadna różnica- ale da się. http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2016/damskie/damskie-klc-mountain/vanity-30#.Vpc_3PnhDIU tylko z rocznika 2015 też wyrwiesz za 1500 i też z kasetą.
szymony Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 Dziękuję za podpowiedzi. Co do Giant Rove, to zapewne tańsze wersje miewają mniejsze ramy i hamulce V ale niestety mniej biegów, za to prawdopodobnie wersje droższe niż 1.500 zł (na co nie bardzo mnie stać) mają niestety ramy 17" jako najmniejsze a ja siebie za bardzo na takiej nie widzę... No i pewnie hamulce tarczowe. Nie wiem, jeszcze się nie wczytałam. Co do przeróbki napędu - czyli od początku brać z kasetą, czyli 3x8, i ewentualnie gdyby zaszła potrzeba, wymienić na kasetę 3x9. OK. Czyli - teraz poproszę o jakieś propozycje, jeśli ktoś akurat jest w temacie. Poszukuję mini damki, rama najlepiej około14-15 cali (czyli wersje dla dzieci ;P). Może być to rower crossowy, a może być górski z kołami 27,5 cala. Napęd - co najmniej osiem biegów. Kierownica najlepiej całkiem prosta jak daszek litery T, albo w miarę prosta (ale od biedy można ją wymienić). Hamulce v-brake. Rama jest damska i ihmo robi swoje. Jak pisałam moja żona daje rade na 17 przy podobnym wzroście, a krótkich nogach. Zrób przymiarkę w jakimś sklepie, to wiele się wyjaśni. I dlaczego nie tarcze? ROVE 2, fakt kosztuje ponad 1, 5k zł ale poniżej dwóch. Ma napęd taki jak Cię interesuje i tarczówki. Po co tkwić w ubiegło wiecznym rozwiazaniu.
AlfaLupi Napisano 15 Stycznia 2016 Autor Napisano 15 Stycznia 2016 Tarczowe są po prostu cięższe. I bardziej kłopotliwe (czyszczenie, konserwacja itp.).Napędu z 8 na 9 pewnie faktycznie nie ma sensu wymieniać. Bardzo dziękuję za różne podpowiedzi.
AlfaLupi Napisano 7 Lutego 2016 Autor Napisano 7 Lutego 2016 . http://rower.com.pl/haibike-life-7-10-damski-484126Proszę o podpowiedź, czy ten rower w rozmiarze xs - 35 cm (dł rury podsiodłowej) byłby dobry na mój wzrost (152 cm)? Bo wszystko inne by mi pasowało (no, może biały kolor niekoniecznie, ale mniejsza z tym ). Opony byłyby do zmiany (może ktoś poradzi na jakie wymienić? węższe - około 1.80 - 1.90 i semi-slick albo slick, poproszę o podpowiedź jakiejś niezbyt drogiej a nie najgorszej opony tego rodzaju).Na tej stronie na dole są długości części składowych ramy:http://www.perfectbike.ro/biciclete-adulti/biciclete-hardtail-275/bicicleta-mtb-hardtail-haibike-life-710-dama-2015.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.