Skocz do zawartości

[korba] Zmiana Shimano XT, FC-M782, 40x30x22T na 42x30x22T?

bartws

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w moim Cube LTD SL 2015 brakuje mi trochę prędkości na prostych. Napęd przedstawia się następująco:

Przerzutka przednia: Shimano XT FD-M781-A, direct mount, 3x10-Speed
Przerzutka tylna: Shimano XT, RD-M781-DSGSL, Shadow 10-Speed, direct mount
Mechanizm korbowy: Shimano XT, FC-M782, 40x30x22 zęby
Kaseta: Shimano CS-HG50, 11-36 zębów
Łańcuch: Shimano CN-HG54

Czy dało by się na obecnej konfiguracji zmienić przednią największą tarczę na 42 zęby, czy trzeba wymienić całą korbę?

Chciałbym uzyskać na asfalcie trochę większą prędkość, bo czasami brakuje już przełożenia. Proszę o porady co najlepiej zrobić.

Pozdrawiam,

Bartek

Napisano

da sie, wymien 40T na conajmniej 44T. reszte, na podjazdy, pozostaw jak jest. oprocz tarczy 44T bedziesz musial lancuch wymienic, bedzie brakowalo kilku ogniw. lub, jesli lancuch ma sie dobrze, dokup tych kilka brakujacych ogniw. dluzszy lancuch bedzie potrzebny, by caly zakes kasety ogarnac.

Napisano

Kolega ma korbę 42x32x24 zęby, ten sam rozmiar kół (650b) i powiem szczerze, że znacznie szybciej jedzie rower. Może wystarczyło by wymienić tylko tarczę na 42T i obyło by się bez wymiany pozostałych komponentów? Ktoś może jakiś link do tarczy podać? Nie mogę znaleźć...

Napisano

190 zeta zebatka 42 z do Ciebie, troche drogo.....Wpisz sobie w Google grafika i masz dziesiatki propozycji.

Napisano

Przednia przerzutka FD-M781-A ogarnia rozpiętość 18T ( stąd konfiguracja korb 42-32-24 lub 40-30-22 ) i montaż większego blatu do twojej korby może spowodować problemy z jej  prawidłowa pracą .

Napisano

Nie tylko zmieniarka, ale i odległości pomiędzy zębatkami oraz ich spasowanie ze sobą. Stosuje się np. takie podkładki:

http://uzurpator.com.pl/?podkladki-ustawcze-zebatek-korby,134

lub inne, cieńsze 0,5/1mm w celu odpowiedniego pozycjonowania zębatek względem siebie gdy zabieramy się za takie kombinowane druciarstwo. Nie chodzi o to by coś zrobić i jakoś to działało, chodzi o to by działało poprawnie jak oryginał.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Czy warto zmienić napęd w Krossie R3 z 44x32x22 na 40x30x22? Teraz sporadycznie jeżdżę na dużym blacie 44, kaseta 11x32 Deore XT Shimano CS-M770

Mam zamiar wymienić na Alivio FC M4050 + przerzutka Alivio FD-4000 łożyska Shimano SM BB70

Napisano

Witam,

w moim Cube LTD SL 2015 brakuje mi trochę prędkości na prostych. 

A napisz to do ilu się rozpędzasz na tych prostych? I jak długo utrzymujesz taką prędkość.

Kolega post wyżej..

Jak już musisz coś zmieniać zmień blat na 40t. Moim zdaniem nie ma sensu pchać się w koszta dla takiej kosmetycznej zmiany.

Jeśli już radykalnie to przemyślał bym opcję x2

Napisano

Dobra dopiero zobaczyłem że w tym Krosie jest chyba korba z niewymiennymi blatami. Więc jak by co to zostaje wymiana korby.

Dla mnie takie zmiany 3x42/3x40 są raczej kosmetyczne, aczkolwiek uważam że korba 42t w rowerze mtb jest nie potrzebna.

A o prędkość pytałem się autora tematu ;) Zadziwił mnie  tym brakiem przełożeń.

Napisano

do tego manetka x2 i przerzutka

Manetka może zostać ta co jest w rowerze.

Przerzutkę przednią można zmienić,choć nie koniecznie.Prowadnik może być za długi.Po zamontowaniu korby wszystko się okaże. 

Napisano

Altus FD-M370 trochę już zmasakrowana przydało by się pewnie zmienić w sumie manetkę też

Przerzutkę kupić najlepiej dedykowaną do tej korby(M 615).

Manetkę czemu chcesz zmieniać,też zepsuta ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...