Skocz do zawartości

[klamki] zakladanie klamek 22mm na kierownice 24mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

postanowilem zmienic kierownice na bullhorn (niestety jej srednica to 24mm) I mam pytanie czy spokojnie moge "na sile" dokrecic klamki o obejmach 22mm.

Pilowanie kierownicy nie wchodzi w gre (bo wlasciwie nie ma z czego odchudzic) a I obejmy klamek tez nie da sie powiekszyc.

Na zdjeciu (widok od przodu - zdjecie nie osrte bo telefon jakos nie lapal - ale widac jak sytuacja wyglada):

gorna czesc obejmy klamek to plastic ktory da sie rozgiac by przylegal do kierownicy

dolna czesc ma wkladke metalowa (nie daje rady jej zdjac) I przez to zostaje przerwa miedzy tym metalem a kierownica - przerwa sie magicznie zmiejsza gdy mocniej dokrecam czyli albo kierownica albo ten metal sie lekko odksztalca.

Pytanie moje: czy moge smialo dokrecic na sile I czy to wytrzyma podczas jazdy - czy moze jest inny sposob?

Dzieki.

image.jpg

Napisano

Dzieki - warto bylo zapytac bo bym skonczyl z peknietymi uchwytami :)

Mam jeszcze jedno pytanie (tu chyba kwetia gustu ale moze sie myle)

Zakladajac ze mam juz poprawione obejmy: owijke na kierownice powinienem zaczynac klasc od koncowek ("czubkow") kierownicy (klamki pojda wtedy na owijke) czy od konca obejm (tak by sie zaczynala gdzie konczy sie obejma). Klamki beda na samych koncach ("czubkach") kierownicy. Pytam bo takiej "konfiguracji" nigdy nie mialem (klamki do hydraulicznych hamulcow tarczowych Magura MT4)

Napisano

Dzieki, czyli jednak kwestia gustu.

Wrzucam jeszcze inne fotki obejmy (tej polowki z metalowa wkladka) bo korci mnie by ja (te wkladke) usunac (chociaz delikatne proby zakonczyly sie fiaskiem)

Na pierwszy rzut oka wyglada to jak redukcja na mniejsza srednice ale faktycznie moze to byc nierozlaczna czesc calosci I usztywnienie calej konstrukcji.

Dzieki.

image.jpg

image.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pozwole sobie uzupelnic ten temat - moze komus sie przyda.

Dostepne sa takie przedluzki kierownicy, ktore (wbrew swemu przeznaczeniu) moga posluzyc jako adapter z 23.8 na 22.2 - oczywiscie pod warunkiem ze klamki (czy inny uchwyt przeznaczony na 22.2mm) bedzie zalozony na koncu kierownicy (tak jak bylo w moim przypadku)

18784_228669.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...