Marcel_S Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 Cześć Miałem dziś w planach wymianę zębatki w piaście nexus inter 3. Sprawdzając na schematach montażowych, wszędzie zębatka jest trzymana pojedynczym pierścieniem sprężystym. Natomiast w tym, zębatka jest ustalona z pomocą dwóch nakrętek. Każda nakrętka ma trzy półkoliste wycięcia (zdjęcie zaznaczeniem w załączniku). Oczywiście klucza do takich nakrętek - nie mam. Zwykły hakowy nie podejdzie. Stąd moje pytania - Jaki to klucz i czy do obu nakrętek można użyć tego samego? - Czy w związku z innym ustaleniem, zębatki są wymienne z tymi modelami gdzie trzyma się to sprężyną? - Rozumiem że przy odkręcaniu tych nakrętek, oś i drążek reakcyjny hamulca muszą być zablokowane. Dobrze myślę? A przy okazji. Co daje taki sposób montażu? Mocowanie na sprężynę mam w Sram 3 i tam się znakomicie sprawdza.
woojj Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 nie wiem co ty tam widzisz...ale tam taki zwykły pierścień jest.
eloo Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 podważasz śrubokrętem pierścień w jednym z 3 zagłębień i zębatka sama schodzi
Marcel_S Napisano 28 Grudnia 2015 Autor Napisano 28 Grudnia 2015 eloo, woolij - dzieki. Okazało się że to co brałem za drugą nakrętkę - to właśnie pieścien, tyle że ukruszony. W jednym miejscu odprysnął taki łukowy kawałek, aż że to było obok miejsca na nakrętce wyglądało jak dwie. Nowy pierścień założony, zębatka też. Rower odzyskał wigor i znowu mknie bezszelestnie. ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.