Skocz do zawartości

[Korba] Jak zdemontować korbę SRAM X5

mrosporek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałem zdemontować korbę  SRAM X5.

Z tego co znalazłem w internecie to są modele z wbudowanym ściągaczem.

U mnie to wygląda trochę inaczej chyba

Odkręciłem od strony nienapędowej taki korek imbusem, dalej znajduje się kolejna śruba na imbus:

http://zapodaj.net/images/aa8b9e8a248bc.jpg

Jednak nie chce się odkręcić - pytanie czy jest do tego potrzebny jakiś ściągacz czy użyłem za małą siłę (nie chciałem na chama robić jak nie wiem).

Napisano

Masz odkręcić tą śrubę co jest w środku. O ile mnie pamieć nie myli imbus 8

Tego zewnętrznego korka nie trzeba odkręcać

Napisano

Ta zewnętrzna zostaje na miejscu, wtedy wykręcając tą w środku zapiera sie ona o ta zewnętrzna i ja wypycha razem z ramieniem korby. Na tym polega ten wbudowany ściągacz ;) Siły trzeba użyć raczej sporej ;) 

Napisano

Tylko jak będziesz ponownie zakręcał nakrętke to delikatnie bo łatwo ją uszkodzić. Kiedyś użyłem zbyt duzo siły i pękła. Musiałem kombinować wkrętakiem płaskim i młotkiem :)

Dokręć ją do delikatnego oporu, a później wykręć tą po spodem imbusem 8mm. Jak już zdejmiesz korbę to dokręć nakrętkę wyrównując ją z ramieniem korby bądź trochę głębiej (jeżeli nie wkręciłeś do końca) i tak zostaw :) Upewnij się tylko czy nie jest luźna po skręceniu korby.

• 2 tygodnie później...
Napisano

dzisiaj dopiero powróciłem do tematu

korba ani drgnie a sile dosyć konkretną przyłożyłem bo aż imbus czułem ze się odkształca.

Mam taka rurkę do przedłużenia i mogę to jeszcze mocniej próbować albo serwis blisko ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...