mrosporek Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 Witam Chciałem zdemontować korbę SRAM X5. Z tego co znalazłem w internecie to są modele z wbudowanym ściągaczem. U mnie to wygląda trochę inaczej chyba Odkręciłem od strony nienapędowej taki korek imbusem, dalej znajduje się kolejna śruba na imbus: http://zapodaj.net/images/aa8b9e8a248bc.jpg Jednak nie chce się odkręcić - pytanie czy jest do tego potrzebny jakiś ściągacz czy użyłem za małą siłę (nie chciałem na chama robić jak nie wiem).
rithien Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 Masz odkręcić tą śrubę co jest w środku. O ile mnie pamieć nie myli imbus 8 Tego zewnętrznego korka nie trzeba odkręcać
kinder85 Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 Ta zewnętrzna zostaje na miejscu, wtedy wykręcając tą w środku zapiera sie ona o ta zewnętrzna i ja wypycha razem z ramieniem korby. Na tym polega ten wbudowany ściągacz Siły trzeba użyć raczej sporej
pawel2208 Napisano 28 Grudnia 2015 Napisano 28 Grudnia 2015 Tylko jak będziesz ponownie zakręcał nakrętke to delikatnie bo łatwo ją uszkodzić. Kiedyś użyłem zbyt duzo siły i pękła. Musiałem kombinować wkrętakiem płaskim i młotkiem Dokręć ją do delikatnego oporu, a później wykręć tą po spodem imbusem 8mm. Jak już zdejmiesz korbę to dokręć nakrętkę wyrównując ją z ramieniem korby bądź trochę głębiej (jeżeli nie wkręciłeś do końca) i tak zostaw Upewnij się tylko czy nie jest luźna po skręceniu korby.
mrosporek Napisano 10 Stycznia 2016 Autor Napisano 10 Stycznia 2016 dzisiaj dopiero powróciłem do tematu korba ani drgnie a sile dosyć konkretną przyłożyłem bo aż imbus czułem ze się odkształca. Mam taka rurkę do przedłużenia i mogę to jeszcze mocniej próbować albo serwis blisko ?
mrosporek Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Napisano 11 Stycznia 2016 faktycznie trzeba było przyłożyć bardzo dużą siłę. Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.