Skocz do zawartości

[napęd] wybór suportu

mw525

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem sobie ostatnio ramę Head X-Rubi IV 27,5"

Mam już kupione też nowe korby Shimano Alivio FC-M4000

Nie wiem jaki do tego dobrać suport. Wiem tylko, że musi to być mocowanie Octalink.

Może ktoś mi doradzić co będzie pasowało do tej ramy? Może być coś z nieco wyższej półki cenowej.

Napisano

Do FC-M4000  shimano przewiduje BB-ES25 ale jak chcesz wyższy model to BB-ES51 . Długość osi do tej korby zalecany jest 118 a długość suportu musisz dobrać pod szerokość mufy suportowej ( tam jest BSA 68 lub 73 ).

Napisano

Dzięki za pomoc. Czyli szukam  BB-ES51 z długością 118, tylko jeszcze sprawdzę tą szerokość mufy. Jest coś ewentualnie z jeszcze nieco wyższej półki (ale  powiedzmy do około 200zł)?

Napisano

Jest jeszcze wyższy model BB-ES71 ale obecnie dość trudny do zakupu. Skazany jesteś tylko na suporty shimano  bo Octalink to ich patent i nikomu go nie udostępnili przez co nie ma suportów innych producentów. Żywotność wyższych modeli jest dyskusyjna i na pewno nie idzie w parze z ceną ( główna różnica to zastosowanie lżejszych materiałów - aluminium ) . Możesz o tym poczytać  http://www.forumrowerowe.org/topic/177211-suport-shimano-es25-vs-es51/ i http://www.forumrowerowe.org/topic/160079-suport-octalink-bb-es25-vs-es51-albo-cos-innego/ .

• Mod Team
Napisano

Nie zgodzę się z powyższym. W tym roku zmieniałem napęd. Z powodu słabej dostępności kupiłem BB-ES25. Pokręciłem nim w palcach, wziąłem do porównania stary BB-ES51 (ok. 20kkm przebiegu) i stwierdziłem, że ten wysłużony kręci się znacznie płynniej, bardziej gładko. BB-ES25 to najgorsze dziadostwo, którego nie warto kupować jeśli mamy inny wybór.

• 3 miesiące temu...
Napisano

No dziwne żeby świeży suport w którym jest nawalone do pełna smaru miał się kręcić lżej niż wysłużony i dotarty. W obydwóch łożyska są te same. Różnią się uszczelnieniem i samą osią

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...