BartoszBie Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Dzień dobry wszystkim Poszukuję roweru MTB na kołach 26"/27,5" w cenie do 1500zł (+-10%). Rowery używane odpadają. Nie biorę pod uwagę również tych, do których nie będę mógł się przymierzyć przed zakupem (Northtec, Kands, Lazaro). Rowery Romet również nie wchodzą w grę, po prostu mi się nie podobają. Nie musi to być rocznik 2016 Zapoznałem się z ofertą wielu producentów (Unibike, Kross, Giant, Merida, Scott, Cube, B'TWIN) i wydaje mi się, iż najrozsądniejszą propozycję w założonym budżecie ma w tej chwili B'TWIN: http://www.btwin.com/en/mountain-bikes/sport-mountain-bikes/17448-rockrider-520-mtb.html XCR, solidny 9-biegowy napęd, dobre hamulce hydrauliczne, chwalone opony. Czy Rockrider 520 ma widoczne słabsze ogniwa? Czy w tej cenie istnieje sensowna alternatywa, poza wyeliminowanymi wcześniej? Wzrost 180cm, 80kg. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam i życzę miłego dnia Bartek
Pegasus Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 W opcji +10% najlepszym rozwiązaniem będzie ten -> http://allegro.pl/rower-romet-rambler-27-5-650b-3-0-21-2015-gratisy-i5867832804.html#thumb/2 . Jest sporo lepszy od RR520 - 27,5; tylna przerzutka o klasę wyższa, przednia o 3, hample w podobnej klasie. Tylko znowu Tobie się nie podobają Romety, ale ten model ma bardzo dobry stosunek jakość/cena.
Ziemowit Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Słabsze ogniwa B'Twina 520: Najbardziej się rzuca w oczy "przerzutka przednia Shimano X50 lub Microshift M30". Nie kupiłbym roweru za 1500zł z najsłabszą przerzutką x50 - mam ją w swoim starym rowerze Giancie za 1000zł i mam z nią problemy. Oprócz tego wątpliwości budzi we mnie korba "MIRANDA BETA BLACK". Na pewno widelec XCR w tym zakresie cenowym to najlepsze co znajdziesz. Nie znam się aż tak dobrze na sprzęcie, więc reszty komponentów nie skomentuję. Zgadzam się z poprzednikiem, że ciężko będzie znaleźć coś lepszego od tego Rometa.
anx239 Napisano 22 Grudnia 2015 Napisano 22 Grudnia 2015 Kupiłem przed wakacjami mojej żonie ten rower (wtedy za 1699 zł na 15 rat 0%). Osobiście mam też Rockrider 8.1 (model z 2014r). Mam więc porównanie "najtańszej" przedniej przerzutki Tourney w RR 520 do SRAM X7 w RR 8.1 (wiem też nie jakieś cudo ale jednak rower był o 1000 zł droższy). W sumie nie demonizowałbym aż tak tego elementu w tym rowerze. Przerzutka działa całkiem sprawnie a reszta komponentów w rowerze za 1499 zł jest naprawdę dobra. Zwłaszcza przedni amortyzator fajnie się sprawuje. Ostatecznie można ten element niewielkim kosztem wymienić na lepszy. Bierz ten rower
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.