Skocz do zawartości

[Do 1500zł] MTB 26"/27,5"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry wszystkim :)

Poszukuję roweru MTB na kołach 26"/27,5" w cenie do 1500zł (+-10%).

Rowery używane odpadają. Nie biorę pod uwagę również tych, do których nie będę mógł się przymierzyć przed zakupem (Northtec, Kands, Lazaro). Rowery Romet również nie wchodzą w grę, po prostu mi się nie podobają.

Nie musi to być rocznik 2016 ;)

Zapoznałem się z ofertą wielu producentów (Unibike, Kross, Giant, Merida, Scott, Cube, B'TWIN) i wydaje mi się, iż najrozsądniejszą propozycję w założonym budżecie ma w tej chwili B'TWIN:

http://www.btwin.com/en/mountain-bikes/sport-mountain-bikes/17448-rockrider-520-mtb.html

XCR, solidny 9-biegowy napęd, dobre hamulce hydrauliczne, chwalone opony.

Czy Rockrider 520 ma widoczne słabsze ogniwa? Czy w tej cenie istnieje sensowna alternatywa, poza wyeliminowanymi wcześniej?

Wzrost 180cm, 80kg.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

Bartek

Napisano

Słabsze ogniwa B'Twina 520:

Najbardziej się rzuca w oczy  "przerzutka przednia Shimano X50 lub Microshift M30".  Nie kupiłbym roweru za 1500zł z najsłabszą przerzutką x50 - mam ją w swoim starym rowerze Giancie za 1000zł i mam z nią problemy.

Oprócz tego wątpliwości budzi we mnie korba "MIRANDA BETA BLACK". Na pewno widelec XCR w tym zakresie cenowym to najlepsze co znajdziesz. Nie znam się aż tak dobrze na sprzęcie, więc reszty komponentów nie skomentuję.

Zgadzam się z poprzednikiem, że ciężko będzie znaleźć coś lepszego od tego Rometa.

Napisano

Kupiłem przed wakacjami mojej żonie ten rower (wtedy za 1699 zł na 15 rat 0%).

Osobiście mam też Rockrider 8.1 (model z 2014r).

Mam więc porównanie "najtańszej" przedniej przerzutki Tourney w RR 520 do SRAM X7 w RR 8.1 (wiem też nie jakieś cudo ale jednak rower był o 1000 zł droższy).

W sumie nie demonizowałbym aż tak tego elementu w tym rowerze. Przerzutka działa całkiem sprawnie a reszta komponentów w rowerze za 1499 zł jest naprawdę dobra. Zwłaszcza przedni amortyzator fajnie się sprawuje.

Ostatecznie można ten element niewielkim kosztem wymienić na lepszy.

Bierz ten rower :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...