Skocz do zawartości

[Korba] Jaką korbę polecacie do 300zł?

bacaj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam rower typu fitness od 2 sezonów (przebieg ok. 11000km). Muszę wymienić łańcuch i kasetę. W związku z tym stwierdziłem, że może to być dobry moment na przejście na 2x10 z 3x9. Przyznam, że na małym blacie jeżdzę nie więcej niż 1% czasu, więc efektywniejsza by była korba z dwoma blatami. Aktualnie posiadam FSA Vero 52-42-30. Na korbę planuję wydać 200-300zł. Myślałem o komponentach Tiagra i takiej też korbie (50-34). Myślę, że na moje potrzeby będzie to optymalna półka cena/jakość. Pytanie czy nie warto pomyśleć o innych producentach? I jak będzie z kompatybilnością? Głównie chodzi mi o porady w kwestii korby, ale ogólne na temat napędu również mile widziane ;) Rozważałem również 2x9 i oparcie się o Sorę, ale jak już wymieniam prawie cały napęd, a różnica cenowa jest niewielka, chyba nie ma to sensu. Dla wyjaśnienia, mam z tyłu przerzutkę 105 z 2014 (2013?), która z tego co mi wiadomo obsłuży 10 trybów na kasecie. Obym się nie mylił :D Dzięki z góry za wszelkie porady.

Napisano

Aktualnie mam manetki na prostą kierownicę 3x9. Owszem musiałbym wymienić na 2x10 z tiagry. Myślałem też o pozostawieniu jednej i zakup 2rz. z Sory, ale chyba trudniej będzie mi sprzedać jedną i cenowo wcale nie będzie aż tak kolosalnej różnicy (jedna: 120 nowa Sora, a 130 nowa Tiagra), a podejrzewam, że manetek nie wymienię już nigdy w tym rowerze (nie są narażone na uszkodzenia jak klamkomanetki + to najwyższa grupa manetek od Shimano). Prędzej kupię szosę z barankiem :D

Napisano

*(3x9 Sora)

A co sądzicie o korbie FSA Omega? Czy to sporo gorszy wybór niż Tiagra? Jeśli mielibyście do wyboru Omegę z suportem za 200zł i Tiagrę za 300zł bez suportu, ku czemu byście się bardziej skłaniali do takiej konfiguracji napędu? Zaznaczę jeszcze, że raczej nie jeżdżę bardzo siłowo.

• Mod Team
Napisano

Dla wyjaśnienia, mam z tyłu przerzutkę 105 z 2014 (2013?),

Jeśli nie masz zmieniarki przynajmniej serii 5600 to nie obsłuży Ci 10-tki. Seria 5500 była jeszcze 9-tkowa. Sprawdź co masz napisane na przerzutce.

Szacunek...

I.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A czy przednia, szosowa klamkomanetka Sora na 3 rzędów obsłuży dwurzędową kasetę? Nie wiem jak to w szosach ale w moim MTB miełem dwa rzędy z przodu i manetka była przystosowana do 3 rzędów. Po prostu blokowało się ją na ostatnim biegu, czy w szosie tez sie tak da?

• Mod Team
Napisano

obsłuży dwurzędową kasetę?

Pooka to cudo  :blink:  :wacko:  :huh:  :D

U mnie 9-tkowa Sora pod 3 blaty obsługuje 2 blaty za pomoca 3 rzędowej manetki 10-tkowej :)

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Jeszcze raz, bo jak widzę nie załąpałeś dżołka.

dwurzędową kasetę?

Nie ma czegoś takiego jak dwurzędowa kaseta. Chyba, że sobie zostawisz dwie zębatki z dowolnej na bębenku.

Oczywiście chodzi Ci o dwurzędową korbę. 

I odpowiedziałem Ci pozytywnie:

U mnie 9-tkowa Sora pod 3 blaty obsługuje 2 blaty za pomoca 3 rzędowej manetki 10-tkowej

Szacunek...

I.

Napisano

Aaaaaa kurde, ale ze mnie gapa! :)

Oczywiście chodziło mi o dwurzędową korbę a nie kasetę. Czyli mając trzyrzędową korbę i klamkomanetki Sora, mogę sobie zbudować dwurzędowy napęd z przodu, bez wymiany klamkomanetek?

Napisano

Tak jak napisał IvanMTB, do zmiany korby trzyrzędowej na podwójną nie musisz zmieniać klamkomanetki. Ale jeżeli wybierzesz korbę kompaktową 50x34 i będziesz chciał zestawić ją z "potrójną" przerzutką dedykowaną do zestawu 50x39x30, to głowy nie dam, ale prawdopodobnie pogorszeniu ulegnie precyzja przerzucania łańcucha, gdyż wózki przerzutek mają przetłoczenia prowadzące łańcuch wykonane na innych wysokościach.

• Mod Team
Napisano

Nie przesadzałbym...

Mam zmieniarkę z korby 50/39/30 i chodzi na korbie 46/34. Dodatkowo blaty mam 9-tkowe (34) i 8-kowe (46) i wszystko ładnie biega na 10-cio rzędowym łańcuchu.

Szacunek...

I.

Napisano

50x39 daje pojemność 11z, a 46x34 daje pojemność 12z, więc różnica minimalna. 50x34 daje pojemność 16z, więc nie możesz na swoim przykładzie powiedzieć, że taka zmiana nie spowoduje pogorszenia precyzji w przełączaniu. Mieszanie blatów ósemkowych i dziewiątkowych jest bez znaczenia, bo mają one taką samą grubość. 

• Mod Team
Napisano

... dopóki nie zmieniłem blatu na 46t chodziło bez problemacji z korba 50/34, ale na moje podjazdy blat 50t był bez sensu i zmieniłem na 46t.

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...