LordZero Napisano 17 Listopada 2015 Napisano 17 Listopada 2015 Dzień dobry w związku z tym iż nadchodzi zima postanowiłem sobie stworzyć w moim rowerze napęd 1*7 czy jest to możliwe dla każdego roweru ?Obecnie posiadam rower Meride to jest merida speedster jak dobrze pamiętam z osprzętem : 1korba truativ touro 2klamkomnetki Shimano Tourney A070 2 x 7, 3przerzutka tylna shimano alivio rdm 410 , 4Przerzutka przednia Fd r443 5Kaseta cs hg41 Tak wiem,że jest to zestaw niskiej klasy jednak udało mi się już na tym zrobić 4500km (wymieniłem dwa łańcuchy po drodze) przy różnych warunkach atmosferycznych średniej poruszam się drogami asfaltowymi ze średnia prędkościa 22-26 km/h. Kasete w rowerze mogę założyć nawet 8 rzędową z tego co sprawdzałem.Korba jest rozkładana i mogę zostawić tylko jedną tarcze jednak nie wiem czy łańcuch nie będzię mi po prostu spadał.Chciałbym to zrobić z tego względu iż średnia tarcza jest już dośc mocno zużyta.Zastanawiałem się ewentualnie nad opcja 2*7 którą mam obecne jedyną różnicą będzię to iż zbuduje ją poprzez wymontowaniae tarczy środkowej i zamienienie jej z tarczą najwiekszą,która leży w domu. MAm kilka pytań pytań odnośnie systemy 1*7*8 1 Czy po wymontowaniu wszystkich tarcz i pozostawieniu jednej musze regulować wysokosć przedniej przerzutki by sprawnie to obsługiwała tak by łańcuch nie spadał? 2Jaka jest najtańsza wersja takiego zestawu? 3Jaka jest awaryjność takiego zestawu ? 4Czy różnica w wadze jest odczuwalna?(wiem ,iż dla każdego z was jest to odczucice subiektywne) 5 Czy będzie problemem jeśli do zmiany przełożenia zostawie klamkomanetke szosową?
Mod Team Puklus Napisano 20 Listopada 2015 Mod Team Napisano 20 Listopada 2015 1. Jak zostawiasz 1 zębatkę to w ogóle ci nie jest potrzebna, teoretycznie. Do sąsiedniej zębatki możesz zamontować tzw. rocking lub kupić jakiś napinacz. 2. No tego nawet najstarsi górale nie wiedzą, im tańsze komponenty kupisz, tym taniej mieć będziesz, na każdej korbie da się z robić napęd 1x o ile ona obsługuje zdejmowanie zębatek. A i nawet bez tego sie da. 3. Co za pytanie ... taka jak jakość użytych komponentów 4. Oczywiście ze jest...Zwłaszcza na kolach. Ludzie mówią a co tam 200g, to szkoda zachodu. A teraz licz korba, kołax2, rama, siodełko, przerzutki, napęd, kiera, mostek. Mamy 9 elementów, x2 niemal 2 Kg. Myślisz ze 2 kg to mało ? 5. Dopóki manetka pracuję z kompatybilną kasetą i przerzutką problemu być nie powinno.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.