HarveyDent Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Obecnie mam zmieniarkę z górnym wózkiem. Jak widać wiele miejsca na błotko nie ma :/ https://goo.gl/photos/aoH3LxyopDZAT3BT7 Czy zmiana na dolny wózek znacząco poprawi sytuacje ? Gra warta świeczki ?
Ziemko Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Jeśli masz napęd 2/3x10 to zastanów się nad przerzutką side swing np. FD-M612-H, która cały mechanizm na z oboku. Top swing niczego nie rozwiąże bo mimo że miejsca będzie więcej to całe błoto którego chcesz uniknąć wyląduje na sprężynie i zasyfi cały mechanizm.
HarveyDent Napisano 15 Listopada 2015 Autor Napisano 15 Listopada 2015 Dzięki za podpowiedź. Do mojego napędu (2x10, 38-24T) lepsza będzie FD-M677-H lub FD-M677-L. Mam tylko wątpliwość czy to będzie pasować do linki prowadzonej od góry. Ma ktoś doświadczenia ? Z pobieżnych poszukiwań zauważyłem że XT z bocznym ciągiem są pod napęd 11 rzędowy. Nie było pod 10'tke ?
SlezaFanatic Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Nie było bo obecnie xt jest tylko 11rz
Ziemko Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Z pobieżnych poszukiwań zauważyłem że XT z bocznym ciągiem są pod napęd 11 rzędowy. Nie było pod 10'tke ? Nie, nie ma. Jak kolega wyżej wspomniał XT obecnie jest na 11s i przerzutki z tej grupy z side swing są pod ten system. Nie trzymałbym się jednak tak wysokiej grupy w przypadku przedniej przerzutki. Między pracą przedniej Deore a XT jest naprawę mała różnica rzekłbym nawet że żadna. Co do mocowania to ja mam puszczony pełny pancerz dolną rurą przytroczony zipami i nawet nie wygląda to druciarsko. Planuję w przyszłości nawiercić otwory aby puścić pancerz w środku ramy ale nie pali się bo to tylko kosmetyka
HarveyDent Napisano 16 Listopada 2015 Autor Napisano 16 Listopada 2015 Właśnie dostałem odpowiedź od jednego ze sklepów: Przerzutka nie jest kompatybilna z górnym czy dolnym ciągiem, linkę podłącza się od boku przerzutki. Tak więc lipa. Mam wewnętrzne prowadzenie i linka przerzutki wyłazi od góry :/ nowych dziur nie będę wiercił bo szkoda mi dożywotniej gwarancji Treka na ramę. Ale mam jeden pomysł: tak naprawdę miejsce pomiędzy rurą a oponą zabiera ramię do dolnego ciągu. Mam ochotę go potraktować Dremelem i zrobić tylko górny ciąg O tak: https://goo.gl/photos/bjYkvWbxwtuEWLc47
HarveyDent Napisano 23 Listopada 2015 Autor Napisano 23 Listopada 2015 Może komuś się przyda: Jak pisałem, tak zrobiłem. Spokojnie można ciąć, szlifować i krzesać iskry. Miejsca na błotko od razu więcej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.