Skocz do zawartości

[do 3000] cross czy mtb

zakladnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć,

miesiąc temu ukradli mi rower Giant Revel 0 29er:(

Szukam więc sobie nowego roweru. Jednak potrzebuję rady co wybrać.

Rowerem w 90% procentach jeżdżę po mieście. Jeżdżę sporo, bo dojeżdżam prawie codziennie do pracy ok 35 km w dwie strony. Również zimą.

Do tego przed pracą targam na foteliku do przedszkola mojego 3-letniego syna.

Zastanawiam się nad sensownością kupowania roweru MTB, bo raptem 3-4 razy w roku wyjeżdżam gdzieś w lekki teren.

Tym razem myślałem o crossie.

Co możecie mi poradzić?

Budżet mam do 3000 zł., ale coraz bardziej  się zastanawiam czy jest sens kupować "wypasiony" rower na dojazdy do pracy, czy może kupić po prostu crossówkę za 1500-1700 zł.

Z drugiej strony nie chciałbym co chwila serwisować taniego roweru...

Będę wdzięczny za Wasze porady i jakieś propozycje:)

dzięki,

Jacek

Napisano

Hej,

współczuje straty, 

a może trekkingowy? U niektórych producentów to prawie to samo co modele crossowe a masz z głowy martwienie się błotniki i oświetlenie. Co do zasady ja bym zdecydowanie trzymał się crossa albo trekkinga zamiast mtb (do 3k mtb to będzie i tak rower na lekki teren albo będziesz musiał zapolować na jakąś okazję lub używkę).

Mogą się też pojawić głosy że lepiej jakąś prostą szosę albo przełaja do takiej jazdy ale to już inna pozycja na rowerze, mnie osobiście nie przekonały, zresztą użycie fotelika takie rowery wyklucza. 

Co do konkretnych modeli, ja mam Krossa Evado i dobrze mi się jeździ ;) ale ja nie jeżdżę takich przebiegów, błotniki czy bagażnik też były mi zbędne

kumpel z roboty w tym sezonie machnął już 5tyś km na Kross Trans Siberian, który jest konstrukcją dosyć prostą i poza rutynowymi przeglądami i smarowaniem nic z rowerem robić nie musi.

Rzuć też okiem na Trans Africa propozycja ciekawa o tyle, że nie ma słabej jakości amorka tylko sztywny widelec, no i lepsze wyposażenie 

ogólna różnica będzie taka, że nawet w porównaniu do 29er będzie Ci się lżej pedałować i wygodniej siedzieć na rowerze crossowym/trekkingowym 

Napisano

Dzięki za podpowiedzi:)

Szosowka odpada, bo muszę jeszcze fotelik zamontować dla dziecka.

Ja w tym roku ok 4500 km przejechałem na Giant Revel 0.Głównie do pracy, ale miałem też szanse na kilka wycieczek po 80-100 km.

a jaki numer masz tego Evalo?

Napisano

Tym razem myślałem o crossie.

Piszesz codzienne dojazdy do pracy nawet w zimie.

W tym wypadku nie wiem czy rower "Cross-owy" byłby tym dobrym wyborem.

Przecież pogody mamy jakie mamy, tak że do takiego roweru potrzeba by dokupić trochę wcale nie za tanich drobiazgów :) np. błotniki (bo chyba nie jedziesz do pracy by pochlapany wodą błotem)czym tam się jeszcze da na ulicy.

W tym wypadku ja bym się oglądał za jakimkolwiek rowerem "treking-owym" tam przynajmniej miałbyś błotniki i jakieś podstawowe oświetlenie.

I szukałbym czegoś z starszej produkcji np 2014r. (bo trafiają się jeszcze takie w sprzedaży) a okazuje się ze niejednokrotnie te starsze mają osprzęt o wiele lepszy niż te z tego roku.

Nie spiesz się z wyborem, na spokojnie i pamiętaj im więcej, porad, modeli, tym będziesz miał większy mętlik w głowie.

Ja jako że mam polecam jakiś rower trekingowy firmy "Romet" np Wagant 4,0 z 2014r. mój co prawda to Gazele 4,0 z 2014r ale 6600 km zrobione bezawaryjnie, a i jeździłem całą zimę (jedyne co zauważyłem to jakieś niewielkie naloty na szprychach, natłuściłem to i jest OK.

jka

Napisano

Dzięki za podpowiedzi:)

Szosowka odpada, bo muszę jeszcze fotelik zamontować dla dziecka.

Ja w tym roku ok 4500 km przejechałem na Giant Revel 0.Głównie do pracy, ale miałem też szanse na kilka wycieczek po 80-100 km.

a jaki numer masz tego Evalo?

Ja mam Evado 5.0 ale z roku 2014, obecnie bliżej mu do modelu 6.0/7.0 niż 5ki, największa różnica to amortyzator ze sprężyną powietrzną, który aktualnie pojawia się raczej w droższych modelach 

w przypadku Krossa i fotelika jest jedna wada, oni podają w manualach dopuszczalną masę całkowitą (DMC) dużo niższą niż konkurencja, co nie ma nic wspólnego z samą ramą (rzekomo dotyczy hamulców i bezpieczeństwa i inne takie pierdoły) i z lubością wykorzystują to do ubijania gwarancji, ale też w przypadku modeli crossowych nie ma takiej historii (ja widziałem jedną) pękniętych ram 

info ze strony

Rowery crossowe: 105 kg (125 kg dla zestawy: rowerzysta + rower + bagaż)

Rowery trekkingowe: 105 kg (125 kg dla zestawy: rowerzysta + rower + bagaż

Napisano

Bardzo przyjemna cena, w podobnej promocji kupiłem swojego Krossa, jak rozmiar pasuje to ja bym się skusił i pojeździł póki drogi czarne ;)

Napisano

Z tych 2 Romet ma lepszy osprzęt, praktycznie pod każdym względem. Evado 5.0 z 2015 i 2016 to już trochę niższa półka niż 2014, porównywalny byłby Evado 6.0 ale droższy ;)

ten Romet jak wszystko z tym sprzedającym jest Ok i gwarancja jest to dobra okazja moim zdaniem

Napisano

Jeżeli Ci to pomoże,to kupiłem od tego sprzedającego Rometa Orkan 4.0.

Brałem za pobraniem i na drugi dzień miałem rower.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...