Skocz do zawartości

[stery] diagnoza

menacha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam rower jest nowy  ale po dwóch ulewach kierownica zesztywniała  ( teraz przy kręceniu słychać chrobotanie   i czuć drgania na manetce)

stery jakie posiadam to neco chyba te

http://www.bajkszop.com/stery-neco-polzintegrowane-h-142-czarne-1-1-8-p-1598.html

rozkręciłem wyczyściłem nasmarowałem, luzowałem kapsel  i nadal to samo czy to wina steru czy może czegoś innego ??? 

pytam bo nie wiem czy zamawiać nowy ster, a przy okazji wybrałem taki

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/stery-rowerowe/a-head-1-1-8-cala-28-6-mm/p,stery-polzintegrowane-hsi-sair-airplane-1-1-8-accent,12417.html

czy będzie on dobrym wyborem. 

• Mod Team
Napisano

a sprawdziłeś dolne i górne stery? Jeśli ze sterami wszystko ok, to wyjmij widelec z główki ramy i sprawdź czy na sterówce nie masz rudej(o ile sterówka jest stalowa). Jesli jest to potraktuj ją papierem ściernym, zaś sterówkę posmaruj jakimś smarem - zatrzyma to rdzę.

Napisano

witam rozebrałem dziś po dokładnym wyczyszczeniu dolny wianek wygląda idealnie świeci się jak ekskalibur natomiast górny jest matowy z nalotami  bardziej wygląda jak by tam były ciężarki ołowiane na ryby , sztyca ( to co wychodzi  z widelca) bez śladów rdzy ale ma wyczuwalne rysy do okola tak na wysokości górnego wianka., 

• Mod Team
Napisano

więc albo wewnętrzna średnica górnej miski nie trzyma wymiaru albo pokrywka łożyska(mówią na to kapa) rysują sterówkę(choć to bardzo rzadki przypadek, bo pokrywa mimo, że jest dociśnięta przez mostek to i tak powinna obracać się razem z mostkiem i sterówką). Warto się tym zająć zawczasu i sprawdzić co nie trzyma wymiaru.

Jeśli sterówkę masz 1 1/8 to mniej więcej jest to 28,5 mm. Miska powinna mieć nieco większą średnicę. Minimum 29 mm. Bez suwmiarki nie dowiesz się.
Później pilniczek i metoda prób i błędów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...