Skocz do zawartości

[wolnobieg] Wymiana osi

cdgomez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W starym rowerze mam wolnobieg. Pękła oś piasty. Z wolnobiegami nie miałem jeszcze do czynienia i nie za bardzo wiem czego będę potrzebował do naprawy.

W zasadzie wolnobieg jest przykręcony. Czy muszę go demontować żeby założyć tą oś ? To wiązałoby się z zakupem klucza.

Napisano

Nie musisz odkręcać wolnobiegu, ale to znacznie ułatwi wymianę i pozwoli porządnie zająć się łożyskami - dokładnie wymyjesz i nałożysz nowy smar.

Potrzebujesz nowej ośki i tyle pod warunkiem, że nic nie pogubiłeś. Warto obejrzeć konusy czy nie mają wżerów - jeśli jest cokolwiek na powierzchni roboczej to do wymiany. Lepiej obejrzyj je przed zakupami to będziesz wiedział czy kupić gołą oś, czy z konusami.

Klucz 17 mm i cieńka 15 mm do konusów - zwykła płaska jest za gruba i nie wyregulujesz luzu.

Jeśli masz oś na szybkozamykacz to lepiej kup pełną przykręcaną nakrętkami. Taka przynajmniej zanim pęknie to się wygnie co da Ci trochę więcej czasu :yucky:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...