cdgomez Napisano 4 Listopada 2015 Napisano 4 Listopada 2015 W starym rowerze mam wolnobieg. Pękła oś piasty. Z wolnobiegami nie miałem jeszcze do czynienia i nie za bardzo wiem czego będę potrzebował do naprawy. W zasadzie wolnobieg jest przykręcony. Czy muszę go demontować żeby założyć tą oś ? To wiązałoby się z zakupem klucza.
Marcin9 Napisano 4 Listopada 2015 Napisano 4 Listopada 2015 Na tej stronie masz opisaną wyminę osi http://mslonik.pl/rowery/technika/688-odkrecenie-wielotrybu-i-wymiana-tylnej-osi
seraph Napisano 4 Listopada 2015 Napisano 4 Listopada 2015 Nie musisz odkręcać wolnobiegu, ale to znacznie ułatwi wymianę i pozwoli porządnie zająć się łożyskami - dokładnie wymyjesz i nałożysz nowy smar. Potrzebujesz nowej ośki i tyle pod warunkiem, że nic nie pogubiłeś. Warto obejrzeć konusy czy nie mają wżerów - jeśli jest cokolwiek na powierzchni roboczej to do wymiany. Lepiej obejrzyj je przed zakupami to będziesz wiedział czy kupić gołą oś, czy z konusami. Klucz 17 mm i cieńka 15 mm do konusów - zwykła płaska jest za gruba i nie wyregulujesz luzu. Jeśli masz oś na szybkozamykacz to lepiej kup pełną przykręcaną nakrętkami. Taka przynajmniej zanim pęknie to się wygnie co da Ci trochę więcej czasu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.