Lucan Napisano 3 Listopada 2015 Napisano 3 Listopada 2015 Witam, używany napęd LX (kaseta 9-rzędowaCS-HG50-9, przerzutka tył LX RD M581, przódDeore LX FD M581 A, łańcuchCN HG53, Korba LXFC T661) - całość założona pod ramę DT Hornet 2015 Mam problem z tylną przerzutką. Na najmniejszej koronce opiera się o widelec ramy (nie wchodzi na nią), na największej wózek trze o zębatkę. Śruba regulacyjna przy haku ramy dokręcona na full. Próbowałem nawet z dłuższą śrubą, ale tylko zepsułem sobie hak. Czy przerzutka może być uszkodzona (sprężyna) ?
tobo Napisano 3 Listopada 2015 Napisano 3 Listopada 2015 Wygnij wózek przerzutki w kierunku przeciwnym do jego naturalnego ruchu napinanego sprężyną - czyli w prawo, trzymając za pantograf. Zwiększy to naciąg sprężyny. Sprężyna może być "rozmiękła" z racji swojego wieku. Zależnie od ramy można spróbować znaleźć zamiennik haka o dłuższym ramieniu, odsuwającym przerzutkę w dół, taką opcję oferuje np Trek, który ma ten sam hak do szosy i roweru miejskiego ale o różnej długości ramienia.
Lucan Napisano 3 Listopada 2015 Autor Napisano 3 Listopada 2015 Podziękuję jej za współpracę w takim razie. Przy okazji zapytam w co teraz zainwestować. Korbę z przodu mam praktycznie nową, jeżdżę na 2 blatach (zdjąłem górny). Chciałbym już kupić coś porządnego ze sprzęgłem. Czy np. taki zestaw na tył zadziała mi z tą korbą LX i przerzutką przednią LX ? Ewentualnie może coś pod starą kasetę (9 rzędów) ?
SlezaFanatic Napisano 7 Listopada 2015 Napisano 7 Listopada 2015 Taki zestaw będzie bezproblemu działał
Lucan Napisano 7 Listopada 2015 Autor Napisano 7 Listopada 2015 Dzięki, postanowiłem na razie budżetowo zmienić na XT. Nie jeździłem 10 lat (ostatnia przerzutka to SIS ) więc to i tak niebo w porównaniu do tego co kiedyś miałem. Pojeżdżę trochę i jak zapał nie opadnie to będę kombinował z ZEE + manetka X0 (9 rzędowa) ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.