Skocz do zawartości

[rama] Specialized Hardrock 29" sport

Dariusz9110

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rama jak w tytule,

Zestawienie seryjne poza przerzutką SLX z tyłu.

Pytanie. Czy w tą ramę opłaca się inwestować, czy lepiej pomyśleć o kupnie innego gotowca?

Rzeczy które najbardziej bolą mnie to amortyzator Suntour XCM, którego reanimowałem już 3 razy, a i tak żyje własnym życiem oraz waga (choć ze względów eknomicznych z alu nie zrezygnuję, chyba że wygram w lotka :) ) Napęd oczywiście tak czy inaczej na przyszły sezon nowy...

A wygląda to mniej więcej tak

post-119626-0-24625600-1446479919_thumb.jpg

Napisano

Moim zdaniem to o ile pasuje Ci geometria i nie masz parcia na sztywną oś z tyłu lub główkę taperowaną to sobie zostaw. Ta rama sama w sobie zła nie jest, a wagę i tak najlepiej zbijać na kołach i amortyzatorze.

Jeśli nie znalazłbyś godnego amortyzatora z prostą rurą sterową to zawsze jest alternatywa w postaci wymiany rury lub sterów adaptujących np FSA Orbit ITA.

Zależy też ile mógłbyś wydać na nową ramę, bo jeśli najwyżej kilkaset zł to raczej nie ma sensu - zmiana dla zmiany.

Napisano

O ile sztywna oś, zapewne ma znaczenie przy prowadzeniu/ sztywności etc. to czy taperowana główka nie jest nowością dla nowości? Przy ekstremalnych obciążeniach może bardziej wytrzymała? Parcie, parciem, ale niestety trzeba ostrożnie z $ :)

Myślę, że jeszcze można conieco na stare główki znaleźć sensownego.

Napisano

wiec mialem to rame zrobilem upgrade do : osprzet xt , fox itp.. waga dosc duza mi wychodzila obecnie zmienialem ta rame na inna bede mial do sprzedania w rozmiarze 23 ' :) wg zalezy do czego chcesz rower do jezdzenia po miescie bedzie ok ale np w maratonach nie wyrabiala z racji geo

Napisano

Cóż, o pierwsze miejsca na maratonach się nie biję i pewnie nigdy nie będę. Geometria odpowiada mi raczej, choć może to być kwestia przyzwyczajenia. Ile Ci Radku ważył po doinwestowaniu? Fox powietrzny?

Napisano

tak 32 cdt koashima , wazy 12,5 okolo jezeli sie nie scigasz to ok rama jest wygodna ale troche juz stara wszystko chyba zalezy od tego jaki budzet chcesz przeznaczyc amor na pewno bym w nim zmienil

Napisano

reasumujac :) mozna robic upgrade ,  amor to na pewno ja bym szukal cos na twoim miejscu uzywanego jakas rebe lub cos podobnego i bedzie dawal rade :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...