Skocz do zawartości

[Rower] Merida matts TFS 900

Shinma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Przede wszystkim powitać szanowne grono polskich bikerów.

Srednio zaawansowany rowerzysta w średnim wieku (42) o imieniu Jacek.

Pierwszy post na forum i od razu prośba o pomoc / doradzenie.

Rowerek jak w temacie prosto z OLX.pl:

http://olx.pl/oferta/rower-merida-matts-900-mtb-26-wielkosc-ramy-m18-CID767-IDbNk6N.html

Teraz meritum bo w rozmiarówce Meridy nie za bardzo "kamman" czy M(w/g Meridy 18``) będzie odpowiedni do moich " wymiarów" nie nie tych 90-70-90 którymi się szczycą modelki tylko tymi bardziej przyziemnymi dla nas rowerzystów :

-wzrost 173

-"przekrok" 82

-długość ramienia do 72 cm do czóbka palców

-długość ramienia do nadgarstka 53 cm

-długość przedramienia do nadgarstka 27 cm.

Czy ta rama będzie odpowiednia do tychże wymiarów ??

Wiadomo że rowerek ma trochę możliwych zmian ale być może jest na Forum osoba zbliżona wymiarami i posiadająca tej wielkości ramę.

Dziękuję z góry za odpowiedź , mam nadzieję że podałem "dosyć" wymiarów .

Napisano

Tutaj masz bardzo fajny 'fit calculator': http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp?INT_ID=IB12809#type

Wybierasz rodzaj roweru, jednostki miary, płeć i później masz listę wymiarów do podania (do każdego jest film instruktażowy, jak zmierzyć). Następnie strona 'wyrzuca' Ci sugerowane przedziały wymiarów dla danych elementów (przekrok, wirtualna długość górnej rury, etc). Można też zmienić na końcu rodzaj dyscypliny (XC, AM, gravity). Będziesz mógł sobie porównać z geo tego roweru, który chcesz kupić i zobaczyć, jak to się ma do siebie. 

Napisano

Używam Mattsa 300 18” z nowszego rocznika i przy moich 180cm jest tak akurat/na styk, a sam przekrok mógłby być ciut mniejszy.

Jak masz zamiar użytkować ten rower?

Napisano

Na codzień dojazdy do pracy około 12 km w jedną stronę + jakieś 10-20 km "wycieczki" po terenie lesistym , ukorzenione ścieżki bynajmniej nie rowerowe.

Weekendowo - jakieś sakwy na tył i rozjazdówki po różnych terenach ( lasy , polne drogi ) , przewidywany "przebieg" w różnych warunkach 60-100km dziennie.

Proszę tylko nie sugerować roweru stricte crossowego - stare przyzwyczajenie do górala po 4 miesiącach leczenia ran powstałych przy stracie ostatniego roweru coś mnie ciągneło w stronę "szerszej" gumy niż crossowa/trekingowa

Na "dojazdówkę" do pracy wolę mieć 2 zestaw kół z slckami lub semi-slickami , węższych i mających mniejsze opory toczenia.

Napisano

Ja mam TFS 500-v z tego samego roku 18" i  187 cm wzrostu :) Jest trochę za mała, ale wstawiłem amortyzator o skoku 100 mm zamiast 80 mm, dzięki czemu rower jest wyższy, choć ma trochę zaburzoną geometrię (tak mi się wydaje). Do Twojego wzrostu będzie dobry. Rower ciekawy, targuj się i bierz jeśli będzie pasować :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...