Skocz do zawartości

[ Przerzutka tył] Napięcie przerzutki?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mam kasetę 8s 11-28 oraz przerzutkę Deore Shadow. Instrukcja i porady mówią o tym żeby śrubką "B" ustawić przerzutkę tak, aby kółko było 5-8mm od kasety. Problem jest taki, że gdy mam nawet najbardziej wykręconą śrubę to przerzutka nie ustawia się tak blisko ( zakładam że to kwestia prawie szosowej kasety).

Teraz pytanie właściwe, jak ustawić przerzutkę? Teoria mówi że powinienem wykręcić srubę żeby było blisko, jednak gdy trochę się pobawiłem to wydaje się że trochę naprężona przerzutka ( 1-2 obroty) reaguje jakoś bardziej żwawo.

Co o tym sądzicie?

• Mod Team
Napisano

Przy 11-28 jedne przerzutki shadow działają a inne nie. Jedni twierdzą ze da sie to ustawić inni że nie. Z tego co wiem model deorki nie miał takiej kasety wiec może być problem. SLX miał 11-28.

Napisano

Ogólnie ustawić się da i chodzi całkiem OK, kwestia jest taka że albo decyduje się na bardzo płynne wrzucanie biegów albo na bardzo płynne zbijanie.

Pytanie, co tak naprawdę daje naprężenie i jak będzie lepiej w moim przypadku.

Napisano

U mnie jest to samo. Kiedy zbliże kóleczko przerzutki na te zalecane 5-8mm to kiedy mam łańcuch na obu najmniejszych zębatkach to nie ma żadnego naprężenia. Łancuch wisi i dynda. Z tym że ja mam 3x10

Napisano

Ja mam dość mocno skrócony łańcuch, ale mimo to widać różnicę.

Czy mocniej naprężona przerzutka będzie lepiej zbijała biegi? Dobrze rozumiem?

Napisano
Czy mocniej naprężona przerzutka będzie lepiej zbijała biegi?

Tak. Nie tyle mocniej co poprawnie, w drugą stronę też można przegiąć. W ogóle nie nazywałbym tego naprężeniem tylko bardziej regulacją odległości kółka właśnie. A shadowy nie są zaprojektowane do tak małych kaset, przerabiałem to ostatnio z XT które z kolei nie daje się ustawić na 11-36t.

U mnie jest to samo. Kiedy zbliże kóleczko przerzutki na te zalecane 5-8mm to kiedy mam łańcuch na obu najmniejszych zębatkach to nie ma żadnego naprężenia. Łancuch wisi i dynda. Z tym że ja mam 3x10

Może jest za długi?

Napisano

Czyli sugerujesz że w moim przypadku lepiej lekko naprężyć poświęcając odległość od kasety?

Napisano
Czyli sugerujesz że w moim przypadku lepiej lekko naprężyć poświęcając odległość od kasety?

Nie, sugeruję że odległość kółka od kasety jest ważniejsza niż jakieś tam "naprężenie" które nie wiadomo co oznacza. Z tym że jeżeli się nie da ustawić tak blisko jak trzeba to nic nie zrobisz bez zmiany kasety albo przerzutki, ustaw po prostu jak najbliżej się da. Ale jeżeli działa to możesz też nie ruszać, shimanowskie zalecenia to nie przykazania boskie :)

Napisano

Może jest za długi?

Na 100% jest dobrej długości. Poza tym taki był fabrycznie a zmieniłem tylko przerzutkę zwykłą XT na XT Shadow+

Biegi wchodzą perfekcyjnie, wszystko OK poza tym że musiałem oddalić śrubką "B" kółko od zębatki chociaż instrukcja mówi inaczej.

lepiej lekko naprężyć poświęcając odległość od kasety?

Ja tak mam właśnie ustawione i biegi wchodzą bajka
Napisano

Byłem właśnie podregulować przerzutkę, ustawiłem ponownie zakresy L i H, ustawiłem kółko najbliżej jak się da i... jest całkiem dobrze. W sumie to odnoszę wrażenie że manetka psuje więcej niż niekompatybilność przerzutki z kasetą. Nie wiem jak w wyższych klasach, ale w Acera Rapid Fire zbija się biegu dobrze, ale żeby wrzucić wyższy trzeba dość mocno wychylić dźwignię. Poprostu nie zawsze naciśnie się z taką samą siłą dźwignię.

Jeszcze jedno pytanie z tych ciekawych inaczej :w00t:

Około 4:30 koleś zmienia biegi po całej kasecie, słychać wtedy "grzechotanie", u mnie przy zmianie biegów występuje metaliczny dźwięk, z czego to wynika? Inne materiały?

Napisano

Inne wszystko. Ci kolesie jeżdżą na perfekcyjnie dobranym i ustawionym, topowym szosowym sprzęcie a ty masz średniej klasy, stare, źle dobrane MTB. Za grzechotanie się płaci ;)

Napisano

Średniej klasy to się zgodzę, ale stare i źle dobrane to już mniej ( no może oprócz kasety), ale to tak tytułem żartu :laugh:

No nic, dzięki za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...