Skocz do zawartości

[snowboard] - dla początkująćego

Extraks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam wzrost 183 cm, waga 78 kg.

Szukam czegoś na początek, ale co posłuży na dłużej. Kiedyś jeździłem na wypożyczonym sprzęcie, spodobało mi się i chciałbym wrócić do tego w tym sezonie.

Napisano

Myślę,ze najlepiej będzie to sobie wszystko wyliczyć. Na stronie masz konfigurator: http://supersklep.pl/konfigurator-snowboardowy - możesz tam obliczyć mniej więcej jaka deska będize dla Ciebie odpowiednia. Nie bierz na pewno tych szerokich desek .Może się wydawać ,że są stabilniejsze ale tak naprawdę to większość zależy od wyprofilowania deski i lepsza może być dla Ciebie nawet ta węższa deska. 

Napisano

Nie bierz na pewno tych szerokich desek

Kolega ma 183cm wzrostu i pewnie końskie kopyto, wydaję mi się że deski "W" (WIDE-szeroko) są właśnie dla niego. Dawno nie śledziłem rynku desek, ale za moich czasów polecano na początek Voelkl Stroke czyli średni flex, aczkolwiek nie wiem czy są w wersji W. Długość wydaję mi się coś koło 158cm.
Napisano

Szerokość deski dobiera się do rozmiaru buta i tego w jakich warunkach głównie będzie się jeździć - Wide są lepsze w puchu ale mniej zwrotne w normalnej jeździe po stoku. Natomiast jeśli kupi się zbyt szeroką deskę do zbyt małej stopy to doprowadzi to do kontuzji. Deska powinna być tak dobrana aby jej szerokość była optymalna a buty nie wystawały zbyt mocno poza obrys deski przy zamierzonym ustawieniu kątów wiązań. Do tego trzeba wybrać jej twardość w stosunku do umiejętności. Ja mam 182 cm wzrostu ważę 80kg i buta o rozmiarze 43 - nie mam deski Wide, rozmiar 160 ale gdybym kupował dzisiaj na pewno wybrałbym mniejszy rozmiar coś w okolicy 158.

Napisano

Ja mam 178cm, rozmiar buta 42 i deskę Atomic Alibi Wide, 159. Czyli szeroką, długą i twardą dechę. Jeździ mi się dobrze w każdym terenie. Jest to moja ulubiona deska i czasem wydaje mi się za krótka (ale to tylko w głębokim śniegu). Mam inną krótszą, 156cm, węższą i mięciutką- do pobawienia się na rurkach jest super, ale jak chcę sobie pozapierniczać szybko, albo poza trasą to już taka fajna nie jest. Tobie na początek poleciłbym jakąś średnio twardą deskę. Jeszcze zależy co chcesz na niej później robić. Ale jak myślisz o szybkiej jeździe to polecam twarde dechy. Na Twoim miejscu poszukałbym jakichś desek z poprzednich sezonów na przykład. Bo za nową zapłacisz dużo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...