Gość Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 Witam, O zgrozo odkryłem dzisiaj przypadkiem że mam chyba manetkę prawą Altus a nie Acera. Przerzutka tylna to Deore Shadow, kaseta 8s. Biegi niby zmieniają się w miarę płynnie ale jest lekki "niedosyt". Czy zmiana manetki na Deore przyniesie jakąś zauważalną różnicę? PS: Przerzutka jest wyregulowana dobrze, sezon już zakończyłem więc mam bardzo dużo czasu na grzebanie EDIT: Chyba jednak mnie w sklepie nie oszukali rok temu, wychodzi że ALTUS to 7s a ACERA to 8s, wyglądają identycznie. Tak czy inaczej, pytanie jest aktualne nadal.
doms Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 Deore są tylko na 9 rz (do roku 2011) a potem na 10 rz. i nie są kompatybilne z kasetą 8rz.
Gość Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 A co powiesz na to? Chociaż w sumie taka manetka ma pare lat na karku, więc zostaje Alivio. Jednak Alivio to tylko grupa wyżej niż Acera więc gra chyba nie warta świeczki....
mmisiek9612 Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 jak działa to zostaw. Kiedyś sobie zmienisz na Xt razem z przerzutką i kasetą
doms Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 Bliżej im do wieku 20 lat niż paru:-) Jeśli Altusy, które posiadasz nie są Rapid fire to warto zmienić na Alivio Rapid fire
Mod Team Puklus Napisano 13 Października 2015 Mod Team Napisano 13 Października 2015 Te LXy są nieśmiertelne. Jak nie działają, to otworzyć wypłukać stary smar, i dać nowy. Jak nic sie nie wyszczerbiło a wszystko tam bodajże z metalu wiec będzie działać. Lepszych nie znajdziesz na 8 biegów ... chyba ze XT
Alsew Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 Lepszych nie znajdziesz na 8 biegów ... chyba ze XT Albo Sram Attack Trigger https://www.sram.com/sram/mountain/products/attack-trigger-shifters Mam takie 3x8 i działają wyśmienicie z napędem Shimano!
Gość Napisano 14 Października 2015 Napisano 14 Października 2015 Wychodzi że mam Acere Rapid Fire ( tak jak pisałem, Altus to to samo tyle że 7s). Zostawiam, dzięki za opinie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.