Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe hydrauliczne] Clarks M2

Moriturus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wczoraj dotarła do mnie paczka z Chain Reaction z nowymi hamulcami Clarks M2. Wymieniłem stare Shimano 446. Wymagały wymiany oleju i klocków - koszt mniej więcej tyle co nowe Clarks. Opinie czytałem dobre, więc uznałem że do mojego BadBoy na miasto się nadadzą.

Więc wymontowałem stare hamulce, zamontowałem nowe... i dźwignia hamulca jest miękka. Owszem rower hamuje, choć raczej zatrzymuje się a nie hamuje. O zatrzymaniu się w miejscu z "paleniem gumy" ;) mogę zapomnieć. Przy większej prędkości myślę, że droga hamowania byłaby juz liczona w metrach. 

Uprzedzę pytania - nie, nie naciskałem hamulca przed założeniem na tarczę. Tarcze też wymieniłem - choć stare Shimano nie były zniszczone (grubość nowych tarczy 2.1mm, starych 1.8mm) 

I teraz pytanie - czy felerne hamulce i ChainReaction zrobiło sobie kiepski dowcip i wysłało mi zapowietrzone hamulce? Czy może Clarks jako, że M2 to hamulce budżetowe odwaliło maniane i ktoś gdzies czytał o podobnych wpadkach z tą firmą?

O serwisie i płaceniu za odpowietrzanie nie myślę :) Za każdą uwagę i poradę dziękuję. Przydadzą się podczas pisania reklamacji do sklepu.

Napisano

Myślę że są zapowietrzone. Jeśli odpowietrzenie nie pomoże to znaczy że są uszkodzone. Ciężko tak przez internet wywróżyć coś więcej.  Ewentualnie klocki lub/i tarcza mogą być zatłuszczone ale wtedy klamka hamulca działała by normalnie.

Napisano

Jak to dotrzeć ?:) Przy takiej sile hamowania jaką dają mi te M2 to docierać się będą moje pięty o asfalt jak będę chciał zatrzymać się przed czymkolwiek :) Zaniosłem dziś rower do serwisu aby potwierdził czy to zapowietrzenie czy coś innego (mam nadzieję, że sprawdzenie będzie tańsze niż hamulce:P)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...