Moriturus Napisano 9 Października 2015 Napisano 9 Października 2015 Witam. Wczoraj dotarła do mnie paczka z Chain Reaction z nowymi hamulcami Clarks M2. Wymieniłem stare Shimano 446. Wymagały wymiany oleju i klocków - koszt mniej więcej tyle co nowe Clarks. Opinie czytałem dobre, więc uznałem że do mojego BadBoy na miasto się nadadzą. Więc wymontowałem stare hamulce, zamontowałem nowe... i dźwignia hamulca jest miękka. Owszem rower hamuje, choć raczej zatrzymuje się a nie hamuje. O zatrzymaniu się w miejscu z "paleniem gumy" mogę zapomnieć. Przy większej prędkości myślę, że droga hamowania byłaby juz liczona w metrach. Uprzedzę pytania - nie, nie naciskałem hamulca przed założeniem na tarczę. Tarcze też wymieniłem - choć stare Shimano nie były zniszczone (grubość nowych tarczy 2.1mm, starych 1.8mm) I teraz pytanie - czy felerne hamulce i ChainReaction zrobiło sobie kiepski dowcip i wysłało mi zapowietrzone hamulce? Czy może Clarks jako, że M2 to hamulce budżetowe odwaliło maniane i ktoś gdzies czytał o podobnych wpadkach z tą firmą? O serwisie i płaceniu za odpowietrzanie nie myślę Za każdą uwagę i poradę dziękuję. Przydadzą się podczas pisania reklamacji do sklepu.
mmisiek9612 Napisano 9 Października 2015 Napisano 9 Października 2015 Myślę że są zapowietrzone. Jeśli odpowietrzenie nie pomoże to znaczy że są uszkodzone. Ciężko tak przez internet wywróżyć coś więcej. Ewentualnie klocki lub/i tarcza mogą być zatłuszczone ale wtedy klamka hamulca działała by normalnie.
pawel2208 Napisano 10 Października 2015 Napisano 10 Października 2015 Dużo jeździłeś z nowymi hamulcami? Może nie zdążyły się dotrzeć
Moriturus Napisano 10 Października 2015 Autor Napisano 10 Października 2015 Jak to dotrzeć ? Przy takiej sile hamowania jaką dają mi te M2 to docierać się będą moje pięty o asfalt jak będę chciał zatrzymać się przed czymkolwiek Zaniosłem dziś rower do serwisu aby potwierdził czy to zapowietrzenie czy coś innego (mam nadzieję, że sprawdzenie będzie tańsze niż hamulce:P)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.