empe Napisano 2 Października 2015 Napisano 2 Października 2015 Czy ktoś mi wyjaśni po co stosuje się podkładki pod suport? W poprzedniej ramie miałem fabrycznie założone 2 podkładki z prawej strony i 1 z lewej strony. Teraz w nowej ramie mam fabrycznie już tylko 1 podkładkę z prawej strony a z lewej żadnej. O co tu chodzi z tymi podkładkami? Jest jakaś zasada ile i gdzie tych podkładek zakładać?
firefoks Napisano 2 Października 2015 Napisano 2 Października 2015 Jest niby zasada,że przy mufie 68 mm daje się 2 podkładki z prawej i 1 z lewej strony ale ja np. stosuję podejście praktyczne i daję tyle podkładek żeby zachować jak najkorzystniejszą linię łańcucha
Marcin9 Napisano 2 Października 2015 Napisano 2 Października 2015 Czy ktoś mi wyjaśni po co stosuje się podkładki pod suport? Suport jest trochę szerszy niż mufa dlatego stosuje się podkładki 73mm-1podkładka 68mm-3podkładki Tutaj masz opisane jak je montować
Mod Team mrmorty Napisano 2 Października 2015 Mod Team Napisano 2 Października 2015 Jest niby zasada Nie niby zasada tylko zasada dla zachowania linii łańcucha. Jeśli masz wiedzę na niby to sugeruję trochę doczytać - ok?
firefoks Napisano 2 Października 2015 Napisano 2 Października 2015 Moja wiedza wynika z praktyki i pomiarów suwmiarką a Ty ślepo wierzysz w to co się naczytałeś Na płocie też kiedyś pisało... Jak dałem 2 podkładki z prawej to korba była przesunięta w prawo i linia łańcucha była skopana, bez podkładek jest OK.
empe Napisano 3 Października 2015 Autor Napisano 3 Października 2015 Czym się objawia "skopana" linia łańcucha? Terkocze mi łańcuch i nie wiem czy to właśnie nie przez źle dobrane podkładki?
Eazy Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 Na przykład tym, że nie będziesz w stanie prawidłowo wyregulować przedniej przerzutki. Ja miałem wczoraj taką sytuację przy przekładaniu ramy. Rama ten sam model, ten sam producent, tylko rozmiar o 1 mniejszy. Po złożeniu całości i skręceniu suportu z jedną podkładką (tak, jak było fabrycznie) nie byłem w stanie wyregulować przerzutki tak, żeby wszystko grało na największym blacie. Brakowało już regulacji na śrubie a łańcuch tarł nadal o prowadnicę (zewnętrzną stronę)... Musiałem rozkręcić suport, wywalić tą podkładkę (nie mam teraz ani jednej sztuki założonej) i dopiero udało się wszystko ładnie wyregulować. Jak widać nie ma reguły ile ma być podkładek bo okazało się, że przy tym samym modelu ramy raz potrzebna była podkładka a raz nie. Generalnie łańcuch powinien być ustawiony tak, żeby będąc na środkowym blacie i na środku kasety biegł równolegle do osi wzdłużnej ramy. To tak 'na oko'. Ma nie być żadnego przekosu. Precyzyjne ustawienie wymaga wyznaczenia tej osi - środek suportu vs. środek tylnego koła, co nie zawsze jest równoznaczne ze środkiem piasty (najlepiej ustalić środek dzieląc odległość między mocowaniami koła na pół) i zmierzyć wówczas, czy odległość do środkowego blatu od środka suportu jest taka sama jak od środka tylnego koła do środkowej koronki kasety. Wówczas linia łańcucha powinna być prawidłowa.
firefoks Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 Dokładnie tak, prawidłowa linia łańcucha jest wtedy gdy środek kasety pokrywa się ze środkową zębatką korby (przy korbie 3-blatowej). Nie zawsze tak wychodzi przy 2 podkładkach - najlepiej sprawdzić to w praktyce.
empe Napisano 3 Października 2015 Autor Napisano 3 Października 2015 Pobawiłem się trochę tymi podkładkami. Dałem suport bez żadnej podkładki, potem z dwoma podkładkami z prawej strony i tak naprawdę niewiele się zmienia. Łańcuch jak terkotał tak terkocze :/ Ostatecznie zostawiłem tak jak było fabrycznie, czyli jedna podkładka z prawej strony. Obie przerzutki wrzucają biegi perfekcyjnie, lepiej już chyba się nie da, ale słychać to denerwujące terkotanie :/ Ale o tym problemie napiszę w oddzielnym temacie bo widocznie problem ten wcale nie dotyczy tak jak początkowo podejrzewałem podkładek suportu
Eazy Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 A z czego to terkotanie wynika? Ociera o coś?
empe Napisano 3 Października 2015 Autor Napisano 3 Października 2015 hee, no właśnie nic nie ociera i dla tego mam mega zagadkę
Eazy Napisano 3 Października 2015 Napisano 3 Października 2015 To daj drugi temat, żeby tu OT nie ciągnąć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.