Skocz do zawartości

[suport] Podkładki pod suport

empe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś mi wyjaśni po co stosuje się podkładki pod suport?

W poprzedniej ramie miałem fabrycznie założone 2 podkładki z prawej strony i 1 z lewej strony. Teraz w nowej ramie mam fabrycznie już tylko 1 podkładkę z prawej strony a z lewej żadnej. O co tu chodzi z tymi podkładkami? Jest jakaś zasada ile i gdzie tych podkładek zakładać?

dc8a12d1e00eea1e3d2ee6e43a0455ab_1.jpg

Napisano

Czy ktoś mi wyjaśni po co stosuje się podkładki pod suport?
Suport jest trochę szerszy niż mufa dlatego stosuje się podkładki 73mm-1podkładka 68mm-3podkładki 

Tutaj masz opisane jak je montować 

• Mod Team
Napisano

Jest niby zasada

Nie niby zasada tylko zasada dla zachowania linii łańcucha.

Jeśli masz wiedzę na niby to sugeruję trochę doczytać - ok? 

Napisano

Moja wiedza wynika z praktyki i pomiarów suwmiarką a Ty ślepo wierzysz w to co się naczytałeś :) Na płocie też kiedyś pisało... Jak dałem 2 podkładki z prawej to korba była przesunięta w prawo i linia łańcucha była skopana, bez podkładek jest OK.

Napisano

Na przykład tym, że nie będziesz w stanie prawidłowo wyregulować przedniej przerzutki. Ja miałem wczoraj taką sytuację przy przekładaniu ramy. Rama ten sam model, ten sam producent, tylko rozmiar o 1 mniejszy. Po złożeniu całości i skręceniu suportu z jedną podkładką (tak, jak było fabrycznie) nie byłem w stanie wyregulować przerzutki tak, żeby wszystko grało na największym blacie. Brakowało już regulacji na śrubie a łańcuch tarł nadal o prowadnicę (zewnętrzną stronę)... Musiałem rozkręcić suport, wywalić tą podkładkę (nie mam teraz ani jednej sztuki założonej) i dopiero udało się wszystko ładnie wyregulować. Jak widać nie ma reguły ile ma być podkładek bo okazało się, że przy tym samym modelu ramy raz potrzebna była podkładka a raz nie.

Generalnie łańcuch powinien być ustawiony tak, żeby będąc na środkowym blacie i na środku kasety biegł równolegle do osi wzdłużnej ramy. To tak 'na oko'. Ma nie być żadnego przekosu. Precyzyjne ustawienie wymaga wyznaczenia tej osi - środek suportu vs. środek tylnego koła, co nie zawsze jest równoznaczne ze środkiem piasty (najlepiej ustalić środek dzieląc odległość między mocowaniami koła na pół) i zmierzyć wówczas, czy odległość do środkowego blatu od środka suportu jest taka sama jak od środka tylnego koła do środkowej koronki kasety. Wówczas linia łańcucha powinna być prawidłowa.

Napisano

Dokładnie tak, prawidłowa linia łańcucha jest wtedy gdy środek kasety pokrywa się ze środkową zębatką korby (przy korbie 3-blatowej). Nie zawsze tak wychodzi przy 2 podkładkach - najlepiej sprawdzić to w praktyce.

Napisano

Pobawiłem się trochę tymi podkładkami. Dałem suport bez żadnej podkładki, potem z dwoma podkładkami z prawej strony i tak naprawdę niewiele się zmienia. Łańcuch jak terkotał tak terkocze :/

Ostatecznie zostawiłem tak jak było fabrycznie, czyli jedna podkładka z prawej strony. Obie przerzutki wrzucają biegi perfekcyjnie, lepiej już chyba się nie da, ale słychać to denerwujące terkotanie :/

Ale o tym problemie napiszę w oddzielnym temacie bo widocznie problem ten wcale nie dotyczy tak jak początkowo podejrzewałem podkładek suportu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...