scotek Napisano 30 Września 2015 Napisano 30 Września 2015 Hej, Niestety przyszedł ten moment, w którym muszę rozstać się ze swoim scottem aspect 20 i poszukać czegoś nowego. Scott jest w bardzo dobrym stanie, lecz niestety jest już za mały . Więc wziąłem kartkę i napisałem, czego chcę od roweru: *MTB - musi być mtb. lubię latać po lasach, poskakać, czy po prostu zjechać z asfaltu *Koniecznie musi mieć mocowanie na tylni bagażnik ze względu na sakwy *Raczej 29 cali. Aktualnie jeżdżę na 26 calach i jak przejechałem się trochę na 29 i wróciłem na 26 to czułem różnicę *Przerzutki: Aktualnie mam 3*9 (alivio*deore) jest to dobre połączenie i biegów wystarcza do płynnego przyspieszania i jazdy, ale mogę przesiąść się na 3*10 *kolorystyka, na razie obojętne oby nie jakiś różowy etc. przybadł mi do gustu black&white . Do czego używam: * Wyprawy rowerowe * jazda w terenie, las, czasem jakiś dirt park np. kazurka * jazda po mieście około 20-30km dziennie Wybrałem kilka marek: * Scott * Kross * Giant * Kreidler Które odrzuciłem: * Giant: nic ciekawego/pasującego do moich preferencji nei mieli * Kreidler: niestey trzeba parę stówek dołożyć Został: * Scott: Wybrałem model 920 z roku modelowego 2015 (2016 to to samo, ale ma jakieś dziwne kolory). Jak kupowałem aktualnego aspecta to czułem przywiązanie do mraki po sawtoohu. Wtedy chcialem tylko scotta. W aktualnym przypadku nie czuję tego i jestem skłonny zmienić logo *Kross Wybrałem model Level B6 z roku modelowego 2016. Ze wszystkich przeglądanych rowerów najbardziej przypadł mi do gustu. Do tego dostałem dosyć ciekawą ofertę i mam do Was kilka pytań: 1. Co sądzicie o moim wyborze, czyli Kross Level b6. Czy macie jakieś doświadczenie/opinię o tym rowerze/osprzęcie. 2. Jakieś inne rowery, które mogłem przeoczyć? 3. Bawić się w szukanie używki, bądź budować samodzielnie? Z góry dzięki za sugestie
scotek Napisano 30 Września 2015 Autor Napisano 30 Września 2015 Odrzuciłem go ze względu na nieregularne części. Mam jednego w rodzinie i jest czasem kłopot z częściami [emoji20] . Jakby nie było tego problemu to bym wpisał na listę (chociaż nie lubię ludzi ze skiteamu [emoji14] )
beskid Napisano 30 Września 2015 Napisano 30 Września 2015 Rocznik modelowy 2016 dopiero co wchodzi więc nie ma co liczyć na jakąkolwiek opinię. Na pewno to co chcesz kupić ma sprężynowy amor i dość lipne piasty. Model wyżej B7 to już inna bajka i raczej w to bym celował przy założeniu, że znajdą się dodatkowe fundusze.
scotek Napisano 30 Września 2015 Autor Napisano 30 Września 2015 Podzespoły ma takie jak 2015. Co do ceny to takie 3000zł to raczej mój max [emoji20] . Level B6 na razie zbiłem z 3499zł na 2799zł co jest dosyć ciekawą ofertą. Zawsze jest gwarancja jakby coś odpukać się działo. Ja w 3 lata zrobiłem na razie lekko ponad 8300km. Przy takich dystansach będę odczuwał jakość tych piast?
beskid Napisano 30 Września 2015 Napisano 30 Września 2015 Ale tu nie rozchodzi się tylko o piasty. Twoja oferta jest atrakcyjna tylko przy założeniu, że na B7 nie miał byś nic a nic rabatu. A tak raczej nie jest więc rozchodzi się pewnie o 5-6 stów. W zamian za to masz nieporównywalnie lepszy rower. Recon, obie osie sztywne, lepsze o klasę piasty, taper, lepsze hamulce.
scotek Napisano 30 Września 2015 Autor Napisano 30 Września 2015 Zaraz postaram się skleić jakieś zapytanie o B7. Zobaczymy co z tego będzie. Dzięki wielkie za sugestie Co do hamulców to w specyfikacji B7 i B6 jest ten sam model
marco1973 Napisano 30 Września 2015 Napisano 30 Września 2015 nie to żebym zachwalał, ale najlepszy byłby ten co mam do sprzedania... ;-)
tobo Napisano 30 Września 2015 Napisano 30 Września 2015 Odrzuciłem go ze względu na nieregularne części. Mam jednego w rodzinie i jest czasem kłopot z częściami [emoji20] . Jakby nie było tego problemu to bym wpisał na listę (chociaż nie lubię ludzi ze skiteamu [emoji14] ) Z ktorymi czesciami?
scotek Napisano 1 Października 2015 Autor Napisano 1 Października 2015 Z ktorymi czesciami? Przykładowo. Jak chcieliśmy zmienić sztycę na amortyzowaną to nie było takiej pod średnicę stosowaną w cube. Trzeba było kupić regulator. Nie lubię prowizorki. Nie chcę również na wyprawę brać oddzielnych części dla każdego z rowerów (a jeżdżą na razie 3 rowery)=ciężar+zabrane miejsce w sakwie [emoji6]
scotek Napisano 1 Października 2015 Autor Napisano 1 Października 2015 Te co pewnie każdy szprychy spinki łatki dętki etc. Ale gorzej jak coś groźniejszego się stanie i w prostym warsztacie nie będzie danej części, bo cube zrobił sobie można tak powiedzieć wyłączność
scotek Napisano 2 Października 2015 Autor Napisano 2 Października 2015 Dzisiaj zrobiłem rundkę po punktach rowerowych. pojechałem do Scotta na Anielewicza. Przejechałem się Scottem Aspect 920 i 720. Teraz wiem, że biorę 29 cali (na 27,5 cali czułem się jak na swoim 26 calach). zrobiłem podstawowe testy, czyli jak rower zachowuje się przy przyspieszaniu od 0 w górę oraz przy 20km/h do około 30-35 (wyprzedzanie) oraz próbę hamowania z 20km/h do zera. Tyle co zdążyłem zrobić na warszawskiej ścieżce . Potem pogadałem z Panem nawet ciekawie bez typowego wychwalania rowerów, tylko wymiana zdań, doświadczeń oraz rabatu. Jest dość ciekawy, ale na razie nie mogę podać jego wysokości. Więc wizytę w Scott zaliczam do udanych. Potem poleciałem do Krossa na Ursynów i... mogłem pocałować klamkę, bo cała ekipa pojechała na zawody Może to jakiś znak, żeby nie kupować Krossa? Ale i tak chcę go zobaczyć i się poprzymierzać. Macie może jakieś jeszcze propozycje odnośnie modeli jakiejś marki?
Alsew Napisano 2 Października 2015 Napisano 2 Października 2015 Może to jakiś znak, żeby nie kupować Krossa? Ale i tak chcę go zobaczyć i się poprzymierzać. Bylem dzisiaj w Krossie i przymierzyć to się możesz co najwyżej do rocznika 2015, bo 2016 jeszcze nie ma w sprzedaży. A w 2015 B7 to nic specjalnego, już X-Caliber 9 ciekawszy...
scotek Napisano 3 Października 2015 Autor Napisano 3 Października 2015 2015 i 2016 różnią się jedynie kolorkiem. Może w poniedziałek mi się uda zobaczyć to cudo to zdam relację i podejmę pewnie decyzję
Alsew Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 2015 i 2016 różnią się jedynie kolorkiem. Może w poniedziałek mi się uda zobaczyć to cudo to zdam relację i podejmę pewnie decyzję http://www.kross.pl/pl/mtb-xc-29/level-b7 , http://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-29/level-b7 Tylko kolorek????
scotek Napisano 4 Października 2015 Autor Napisano 4 Października 2015 Piszę o Level B6 . Niestety B7 jest trochę nie osiągalny dla mnie
Alsew Napisano 4 Października 2015 Napisano 4 Października 2015 Piszę o Level B6 . Niestety B7 jest trochę nie osiągalny dla mnie Szkoda, bo różnica w cenie niewielka, a jakościowo to już inna bajka. Pomyśl jeszcze, może uda się coś wykombinować... w końcu B6 też kosztuje masę kasy...
scotek Napisano 5 Października 2015 Autor Napisano 5 Października 2015 Więc sprawozdanie z dzisiaj. Podszedłem do T-Bike na Ursynowie, żeby zobaczyć Level B6. Sklep Był otwarty, lecz roweru brak Pan powiedział, że może jedynie dla mnie ściągnąć Level B7, ale nie ma nawet nic do przymiarki. Tu nie wyszło, więc po wyściu zacząłem wydzwaniać do innych punktów (tutaj wymienię w punktach): Telefon 1 Michalrowery.pl (Al. Jerozolimskie 232) (Od nich dostałem tę ofertę na Level B6 rocznik 2016 za 2799zł) Po długim oczekiwaniu usłyszałem głośne Halo!!! Więc ja grzecznie przedstawiam się i pytam się czy się dodzwoniłem do Michalrowery.pl. Gościu mocniejszym tonem "Tak a co?". Dalej przedstawiam moje zapytanie o możliwość przymiarki oraz obejrzenia Level B6. Po czym słyszę coś takiego: "Nie wiem. Na stronie se Pan sprawdź". Pytam się dalej, czy jest u nich złożony, żebym mógł zobaczyć. And answer (tonem jakbym mu całą rodzinę wyrżnął): "Se sprawdź na stronie. nie pamiętam i jestem na urlopie" Grzecznie podziękowałem i się rozłączyłem. Wrażenie gość zrobił nieciekawe co odstraszyło mnie od oglądania tego roweru Telefon 2 RAMASPORT Zadzwoniłem na firmowy numer. Czekałem na linii do końca i tylko z pocztą można było pogadać. Wziąłem drugi numer (jakiś prywatny) dzwonię i udało się usłyszeć kogoś po drugiej stronie , ale niestety lipa rower jest jedynie w kartonie i jedynie jak go kupię to złożą . Do oglądania jedynie Level B7 z ramą M. Ale i tak daję + za kulturę rozmowy i chęci Na liście zostały już same markety typu GO Sport, więc dzwonię do tego w Jankach: Telefon 3 GO Sport Janki Dzwonię dzwonię i nic jak to bywa w marketach. I tak wracałem przez Janki, więc zajechałem do GO Sportu. Szukam i nic. Po chwili patrzę i jest... tyle, że R6, czyli ten z kołami 27,5" Więc jak jest chociaż ten to luknąłem. Co mi wpadło w oko: * Brak dziur pod bagażnik. Niewiem jak to jest w B6. * Ciekawy jestem, czy typowy "Kowalski" podczas zakupu by to zauważył. Wystawiony rower miał dwie różne oponki. Po raz pierwszy coś takiego w modelu pokazowym widziałem. Przód Maxxis tył Schwalbe Rapid Rob. Taka ciekawostka. * Mały szczegół, czyli gąbkowe gripy. To też jest w serii? Ja i tak zmieniam na moje stare ergony. Myślałem, że rower mnie jakoś zaskoczy , tak jak na początku byłem na niego napalony to teraz zapał do zakupu opadł Co do ofert to najlepsza (i była jedyna, reszta za 3499zł) była od Michalrowery.pl, ale po tej rozmowie nie mam zamiaru z niej skorzystać. Więc w zestawieniu został Scott Aspect 920. Wysłałem jeszcze zapytanie odnośnie ceny za Aspecta 910. Rodzinka powiedziała, że może dopłaci różnicę pomiędzy tymi dwoma modelami . Oraz zadałem parę pytań, ale to może już jak się uda Następna relacja po otrzymaniu oferty, czyli może jutro. To już mogą być ostatnie kroki w tej przygodzie
scotek Napisano 6 Października 2015 Autor Napisano 6 Października 2015 Więc sytuacja się tak ma. Scotta 910 w ramie L już nie mają, więc problem z wyborem zniknął samoczynnie. W końcu wybór padł na Scotta Aspecta 920 rama L Kolorystyka czarno-biała. Do tego dokładka zamiast kompletu oświetlenia ledowego przód-tył wziąłem to co chciałem oddzielnie dokupić, czyli Mactronica Scream 02 za 100zł oraz Topeak dry bag dla smartfonów od 4" do 5" za 50 zł . I tak cena dobiła do okrągłej sumki 3000zł, z której jestem całkiem zadowolony . Następny meldunek już po odbiorze, czyli już w Piątek
scotek Napisano 7 Października 2015 Autor Napisano 7 Października 2015 Ps. Nowa blacha już dojechała. Starej nie przekłaam jak to w Polsce bywa nowa fura nowe rejestracje . Wreszcie będę na ojczystych . Jezu przypomniało mi się jak na wyprawie w Rumunii zwiewałem przed jakimś gangiem dzieciaków. Spokojnie czekałem przed sklepem na kompana i jakieś dzieci przechodzą obok mnie i jedno zobaczyło rejestrację i się zaczęło [emoji2] Za sobą tylko słyszałem Christoph!!! Deutshland!!! Oj przygody były[emoji48]
scotek Napisano 8 Października 2015 Autor Napisano 8 Października 2015 No i do blachy dołączył rower [emoji4] Fotki odbiorowe, ale obiecuję, że w weekend pojawią się lepsze [emoji6] I nie byłbym sobą, gdybym już 1 dnia czegoś nie naprawił po fabryce [emoji48] Już w salonie: Zdjęcie klejek z amorka. O wiele lepiej się teraz prezentuje I w domku: 1. Zdjęcie odblasków koła przód i tył 2. Montaż Mactronc Scream 02. Swiatło naprawdę zacne [emoji4] 3. Montaż SPD 4. Przymiarka bagażnika (jeszcze się mieści)
Arturu Napisano 18 Października 2015 Napisano 18 Października 2015 Witam, rowerek prezentuje się fajnie. Ile masz wzrostu, szukam podobnego sprzętu i mam problem z rozmiarem ramy (176 cm). Nie myślałeś o Unibike'u np. Flite?
scotek Napisano 18 Października 2015 Autor Napisano 18 Października 2015 Witam, rowerek prezentuje się fajnie. Ile masz wzrostu, szukam podobnego sprzętu i mam problem z rozmiarem ramy (176 cm). Nie myślałeś o Unibike'u np. Flite? Ja mam około 180cm wzrostu i "elka" jest okej. "Emkę" miałem, ale przy dłuższych trasach czułem plecy. Na "Xelce" to raczej tarcie jajami o ramę [emoji16] . Najlepiej zajechać i się przymierzyć (oczywiście sugestie sprzedawców czasem trzeba dzielić przez 4 [emoji6] ). Obyś nie miał problemu tak jak ja z Krossem. Jak jesteś z WWA to możemy się umówić (o ile będzie pogoda [emoji6] ) to się przymierzysz. Fotki i relacja również w klubie (u nas na FR.org) Scott Club Polska [emoji6] Ci do marki to celowałem tak trochę wyżej. Myślałem czy nie złożyć samemu, ale mam teraz już 1 na głowie i nie chciałem kolejnego problemu[emoji2] . W razie pytań pisz.
scotek Napisano 21 Października 2015 Autor Napisano 21 Października 2015 Witam, rowerek prezentuje się fajnie. Ile masz wzrostu, szukam podobnego sprzętu i mam problem z rozmiarem ramy (176 cm). Nie myślałeś o Unibike'u np. Flite?I jak udało się coś przymierzyć, ustalić?[emoji6]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.