Skocz do zawartości

[ prowizoryczny single speed ]

Kajmang

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Załóżmy że mam ustawione przełożenie np. 2 z przodu i 7 z tyłu.

Czy jeśli zdemontuję linki od przerzutki tylnej i przedniej to przełożenia w czasie jazdy same mi się zmienią (w sensie łańcuch sam spadnie na inną zębatkę) ???

Jeśli nie, to czy jest sens w taki sposób upraszczać rower?

Czy w takim rozwiązaniu można jakoś ręcznie (w czasie postoju oczywiście) zmieniać przełożenia?

PS. Dzięki takiemu rozwiązaniu mógłbym także zdjąć przerzutkę przednią i manetki z linkami. Mocno uprościłbym mój rower, a taki jest mój cel - rower pancerny.

A jeśli nie da się tak jednak zrobić jak opisałem powyżej to proszę o propozycje i pomysły jak konstrukcyjnie uprościć rower (mniej linek, manetek itp.)

Napisano

Czy jeśli zdemontuję linki od przerzutki tylnej i przedniej to przełożenia w czasie jazdy same mi się zmienią (w sensie łańcuch sam spadnie na inną zębatkę) ?

Tak, spadnie na najmniejsze zębatki. Można spróbować zablokować przerzutki wkręcając maksymalnie śrubki H

.

Czy w takim rozwiązaniu można jakoś ręcznie (w czasie postoju oczywiście) zmieniać przełożenia?

Można kręcąc tymi śrubkami zmienić położenie przerzutki ale ich zakres regulacji jest ograniczony, nie ustawisz na dowolnej zębatce

A jeśli nie da się tak jednak zrobić jak opisałem powyżej to proszę o propozycje i pomysły jak konstrukcyjnie uprościć rower (mniej linek, manetek itp.)

Jeśli masz haki poziome lub skośne (żeby móc napiąć łańcuch, to możesz w ogóle wywalić przerzutki i założyć łańcuch jak w singlu..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...