Skocz do zawartości

[łańcuch, kaseta] Nowy łańcuch przeskakuje na nowej kasecie.

opiate

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jakieś trzy tygodnie temu wymieniłem w rowerze prawie cały napęd:

Korba Shimano Alivio FC-M430

Kaseta Shimano Alivio CS-HG51

Łańcuch Whipperman Conex 808

Problem polega na tym że gdy trafię na gorszą pogodę, woda, kałuże, łańcuch zaczyna niemiłosiernie przeskakiwać na 7 i 8 trybie. W tej chwili jedyne co mi przychodzi do głowy to przerzutka tylna. Przejechałem na niej ok 10 tysięcy kilometrów.Może ona za słabo napina łańcuch i zaczyna się on zwyczajnie ślizgać po trybach. Przerzutka to Alivio RD-M430. GDy jest sucho problem nie występuje. 

Napisano

A masz prosty hak i samą przerzutkę? Może problem jest taki że w gorszej pogdzie, gdy jednak tej precyzjii brakuje a coś jest krzywe to łańcuch nachodzi za daleko na tryby przez co skacze?

Napisano

Łańcuch jest nowy nie skracałem go. Właśnie pogrzebałem w sieci i znalazłem wzór wg którego mój łańcuch powinien mieć 108 ogniw, a ma chyba 114. Skrócę go i zobaczymy.

Napisano

Miałem to samo kiedyś, założyłem cały nowy napęd dzień przed jakimś startem w lokalnym maratonie i cały musiałem przejechać na dużym blacie bo inaczej łańcuch skakał jak głupi.

Co się okazało jak zdjąłem łańcuch po powrocie do domu to był o 6 ogniw za długi od seryjnego który miałem założony wcześniej. Odjąłem zbędne ogniwa i nagle wszystko zaczęło chodzić miodzio. Najgorsze jest że jaka regulujesz bez obciążenia na stojaku to wszystko chodzi cacy, dopiero pod obciążeniem przeskakuje :)

• Mod Team
Napisano

Zrób jak trzeba, opleć ciasno 2 największe zębatki przednią i tylną, pomijając przerzutkę. Dodaj jedno pełne ogniwo, resztę wyrzuć. Wtedy będziesz miał poprawną długość.

Napisano

Witam Ponownie,

Skróciłem łańcuch o 6 ogniw. Tyle wyszło ze wzoru który znalazłem w sieci oraz z metody którą zaproponował Puklus. Na razie aura nie sprzyja testom ale, o ile post nie trafi wcześniej do archiwum, postaram się podzielić spostrzeżeniami.

Pozdrawiam i dzięki

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Ostatnio trochę popadało, więc miałem okazję przetestować łańcuch po skróceniu. Niestety, dalej przeskakuje "na mokro". Co prawda znacznie mniej ale jednak. Może to wina przerzutki a może wkładam w jazdę za dużo siły, ale nie lubię zbyt szybko kręcić pedałami.

Mam jeszcze jedno pytanie. Po skróceniu łańcucha, pożyczyłem rower znajomemu. Ten wrzucił największe tryby z przodu i z tyłu co spowodowało pokrzywienie wózka przerzutki, tak jakby łańcuch był zbyt krótki. Czy tak powinno być?

Napisano

Niestety, dalej przeskakuje "na mokro".

sprawdź stan kółek przerzutki oraz odległość górnego od kasety (śrubka B).

wkładam w jazdę za dużo siły, ale nie lubię zbyt szybko kręcić pedałami.

Szkoda kolan na jazdę siłową ;)

Ten wrzucił największe tryby z przodu i z tyłu co spowodowało pokrzywienie wózka przerzutki, tak jakby łańcuch był zbyt krótki. Czy tak powinno być?

Nie, nie powinno tak być. Jeżeli dobierałeś długość łańcucha metodą największy zębatek nic złego się nie powinno stać. 

Napisano

Kółka są nowe. Odległość mierząc między szczytami zębów wynosi ok 10 mm.

Stawiam raczej na zużytą sprężynę w przerzutce.

Napisano

Mam sugestię, wymień łańcuch na shimanowski a wszystko wróci do normy. Miałem tak kilka razy jak chciałem zastosować łańcuch KMC do shimanowskiej kasety, wszystkie przeskakiwały, zmieniłem na shimanowski i wszystkie problemy zniknęły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...