opiate Napisano 28 Września 2015 Napisano 28 Września 2015 Witam, Jakieś trzy tygodnie temu wymieniłem w rowerze prawie cały napęd: Korba Shimano Alivio FC-M430 Kaseta Shimano Alivio CS-HG51 Łańcuch Whipperman Conex 808 Problem polega na tym że gdy trafię na gorszą pogodę, woda, kałuże, łańcuch zaczyna niemiłosiernie przeskakiwać na 7 i 8 trybie. W tej chwili jedyne co mi przychodzi do głowy to przerzutka tylna. Przejechałem na niej ok 10 tysięcy kilometrów.Może ona za słabo napina łańcuch i zaczyna się on zwyczajnie ślizgać po trybach. Przerzutka to Alivio RD-M430. GDy jest sucho problem nie występuje.
Mod Team Puklus Napisano 28 Września 2015 Mod Team Napisano 28 Września 2015 A łańcuch nie jest za długi ?
pablo102425 Napisano 28 Września 2015 Napisano 28 Września 2015 A masz prosty hak i samą przerzutkę? Może problem jest taki że w gorszej pogdzie, gdy jednak tej precyzjii brakuje a coś jest krzywe to łańcuch nachodzi za daleko na tryby przez co skacze?
opiate Napisano 28 Września 2015 Autor Napisano 28 Września 2015 Łańcuch jest nowy nie skracałem go. Właśnie pogrzebałem w sieci i znalazłem wzór wg którego mój łańcuch powinien mieć 108 ogniw, a ma chyba 114. Skrócę go i zobaczymy.
Mozgala Napisano 28 Września 2015 Napisano 28 Września 2015 Miałem to samo kiedyś, założyłem cały nowy napęd dzień przed jakimś startem w lokalnym maratonie i cały musiałem przejechać na dużym blacie bo inaczej łańcuch skakał jak głupi. Co się okazało jak zdjąłem łańcuch po powrocie do domu to był o 6 ogniw za długi od seryjnego który miałem założony wcześniej. Odjąłem zbędne ogniwa i nagle wszystko zaczęło chodzić miodzio. Najgorsze jest że jaka regulujesz bez obciążenia na stojaku to wszystko chodzi cacy, dopiero pod obciążeniem przeskakuje
Mod Team Puklus Napisano 28 Września 2015 Mod Team Napisano 28 Września 2015 Zrób jak trzeba, opleć ciasno 2 największe zębatki przednią i tylną, pomijając przerzutkę. Dodaj jedno pełne ogniwo, resztę wyrzuć. Wtedy będziesz miał poprawną długość.
opiate Napisano 29 Września 2015 Autor Napisano 29 Września 2015 Witam Ponownie, Skróciłem łańcuch o 6 ogniw. Tyle wyszło ze wzoru który znalazłem w sieci oraz z metody którą zaproponował Puklus. Na razie aura nie sprzyja testom ale, o ile post nie trafi wcześniej do archiwum, postaram się podzielić spostrzeżeniami. Pozdrawiam i dzięki
opiate Napisano 19 Października 2015 Autor Napisano 19 Października 2015 Witam, Ostatnio trochę popadało, więc miałem okazję przetestować łańcuch po skróceniu. Niestety, dalej przeskakuje "na mokro". Co prawda znacznie mniej ale jednak. Może to wina przerzutki a może wkładam w jazdę za dużo siły, ale nie lubię zbyt szybko kręcić pedałami. Mam jeszcze jedno pytanie. Po skróceniu łańcucha, pożyczyłem rower znajomemu. Ten wrzucił największe tryby z przodu i z tyłu co spowodowało pokrzywienie wózka przerzutki, tak jakby łańcuch był zbyt krótki. Czy tak powinno być?
dran2 Napisano 19 Października 2015 Napisano 19 Października 2015 Przekrzywiony znaczy zgięło się na stałe? Nie, nie powinno tak być.
siimon Napisano 19 Października 2015 Napisano 19 Października 2015 Niestety, dalej przeskakuje "na mokro". sprawdź stan kółek przerzutki oraz odległość górnego od kasety (śrubka . wkładam w jazdę za dużo siły, ale nie lubię zbyt szybko kręcić pedałami. Szkoda kolan na jazdę siłową Ten wrzucił największe tryby z przodu i z tyłu co spowodowało pokrzywienie wózka przerzutki, tak jakby łańcuch był zbyt krótki. Czy tak powinno być? Nie, nie powinno tak być. Jeżeli dobierałeś długość łańcucha metodą największy zębatek nic złego się nie powinno stać.
opiate Napisano 19 Października 2015 Autor Napisano 19 Października 2015 Kółka są nowe. Odległość mierząc między szczytami zębów wynosi ok 10 mm. Stawiam raczej na zużytą sprężynę w przerzutce.
BuyBike Napisano 24 Października 2015 Napisano 24 Października 2015 Mam sugestię, wymień łańcuch na shimanowski a wszystko wróci do normy. Miałem tak kilka razy jak chciałem zastosować łańcuch KMC do shimanowskiej kasety, wszystkie przeskakiwały, zmieniłem na shimanowski i wszystkie problemy zniknęły.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.