Skocz do zawartości

[kierownica] CUBE Flat Race Bar 720mm - ile waży

jackon15

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

nigdzie nie mogę znaleźć wagi tej kierownicy.

Była montowana w rowerach Cube Ltd w 2015r.

Jeżeli ktoś z was zna jej wagę - oszczędzicie mi demontażu.

Wydaje się ciężka.

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

Z braku podpowiedzi ruszyłem swoje 4 ... i zdemontowałem aby zważyć.

Kierownica waży dokładnie 304g a mostek 150g.

Może komuś się przyda ta informacja.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A ważyłem.

Siodełko Active 1 waży 304g - wymieniłem je ostatnio na Selle Italia Qbik Flow - jest krótsze i łatwij mi się za nie zsuwa/wsuwa. 20g różnicy raczej nie było decydujące...

Qbik jest też bardziej elastyczny, a do tego wycięcie.

Sztyca natomiast jest bardzo masywna, szczególnie zaczep siodełka. Seatpost Performance 27,2 400mm dała mi wynik 373g. Grubo.

Sztyca też miejsca nie zagrzeje... Wstawię coś bardziej wiotkiego, razem z siodełkiem da mi minimalną amortyzację.

Dodatkowo piankowe chwyty bo oryginalne są dosyć twarde.

Na tym zakończę modernizację roweru. Reszta jest ok. Niedługo tylko nowe oponki po zużyciu starych i lekkie dętki. W sumie będzie jakieś 0,7kg mniej. Wystarczy.

Dla kompletu dodam jeszczę informację, że mostek waży 145g.

Napisano

Chodzi Ci o zacisk sztycy pisząc zaczep sztycy? U mnie poleciało to po miesiącu bo co pare jazd sztyca sama się obniżało... Co do chwytów spójrz w mój garaż, Ritcheye godne polecenia. Wagowo i jakościowo super. :)

Napisano

Miałem na myśli zacisk siodełka (napisałem "zaczep siodełka"). Też na początku mi się obniżyło kilka razy, ale po prostu wytarczyło mocniej zacisnąć.

Nie namierzyłem tych chwytów w twoim garażu - widziałem fotki z oryginalnymi Cube.

Napisano

Jeszcze nie wrzuciłem świeżych fotek, gripy, które mam to ritchey wcs ergo true. Tak mi dales do myślenia z kierownicą i sztycą i zacząłem szperać. Dosyć ciekawą propozycją wagową jak i cenową jest sztyca Boplight Pro. Z tym, że nie wiem jak z jej wytrzymałością przy mojej wadze blisko 95 kg. Ktoś może coś więcej napisać? Ew. Polecić cos wytrzymałego a zarazem w miarę lekkiego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...