Skocz do zawartości

[mostek śruby] czy podkładki są wymagane?

pejotlq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

do mostka Amoeba dokupiłem nowe śruby aluminiowe ProBolt. Niestety ale ze śrubami nie było podkładek. Ze starych śrub podkładek ściągnąć za bardzo się nie da. I teraz pytanie czy te podkładki są niezbędne?

Napisano

Alu śruby do mostka :D ... ja sie nie znam, ale zęby nie są warte tej oszczędności wagi :).

Podkładka pod śrubą stalową była po to aby śruba nie "urabiała" powierzchni alu w mostku.

Dodatkowo zabezpieczała przed odkręceniem.

Przy śrubie z plasteliny ... tfu z alu ... obie powierzchnie są z tego samego materiały więc razem się będą "urabiać".

Tylko że alu bardzo fajnei sie "zapieka" i zastosowałbym podkłądke żeby ułątwić potencjalne odkręcenie w przyszłości tych śrub.

Pozdrawiam

Napisano

To wcale nie chodziło o wagę. Zmierzyłem swoje i kupiłem pierwsze lepsze z tym, że nie szukałem "śruby do mostka" tylko śruby. Mój błąd.

Jeżeli ze starych śrub nie da się ściągnąć podkładek to jeżeli już je znajdę to założę na nowe? Czy raczej muszę szukać nowych śrub już z podkładkami?

• Mod Team
Napisano
Jeżeli ze starych śrub nie da się ściągnąć podkładek to jeżeli już je znajdę to założę na nowe? Czy raczej muszę szukać nowych śrub już z podkładkami?

Jeżeli to są podkładki sprężyste to trzeba kupić takie do śrub imbusowych - mają mniejszą średnicę zewnętrzną niż standardowe które mogą się nie zmieścić w gniazdo.

Śrub szukaj nierdzewnych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...