kol1313 Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 Posiadam tribana 520 fb. Kupilem go ponieważ w tamtym okresie nie bylo 520 c1 ani c2 w moim rozmiarze. Teraz jestem w sytuacji że chciałbym zmienić jednak na barana. Mam co do tego pare pytań. 1. Pierwsza opcja to zakup nowych klamek shimano sora i zamontowanie. 2. Jednak myślac o tym że mam coś zmienić to chciałbym coś ulepszyć. Więc jest też pomysl na klamki tiagry lub używane 105. I tu powstaje następne pytanie: Czy mogę założyć klamki na 10 rzędów a mieć na jakiś czas 9? Niestety nie dysponuje taką kasą na raz. Jaka opcja będzie najlepsza? I na koniec jaką kierownice wybrać?
pawelj5 Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Osprzęt 10-cio rzędowy nie jest kompatybilny z 9-cio rzędowym. Gdybyś miał u siebie kierownicę z osprzętem szosowym, to można by było niektóre podzespoły mieszać ze sobą i stopniowo przejść na wyższą grupę. Ale masz prostą kierownicę, więc żeby założyć baranka, musisz od razu zmienić obie klamkomanetki. Bez sensu kupować klamkomanetki sory, żeby za chwile zmieniać je na tiagrę. Jeżeli nie masz gotówki żeby zmienić całą grupę, to myślę, że powinieneś tym czasem zostać przy sorze.
radziuGD Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Osprzęt szosowy 9sp jest kompatybilny z 10sp (przynajmniej 10sp pre ad2016), czyli przy wymianie na klamkomanetki 105 musisz zmienic tylko kasetę na 10sp np tiagre za 70pln. Nawet łańcuch od biedy mógłbyś zostawić ten sam ale do nowej kasety wypadałoby kupić nowy.
kol1313 Napisano 14 Września 2015 Autor Napisano 14 Września 2015 To jak w końcu kompatybilny czy nie?
radziuGD Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 st-5700 będą działać z rd-3500 i kasetą 10sp Insza inszość, to gdzie znajdziesz używane 105tki
pawelj5 Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Teoretycznie przednia przerzutka i korba od napędu 9s będzie współpracować z manetką 10s. Taki zestaw będzie jednak trudniej wyregulować, bo łańcuch 9s i 10s mają inną szerokość, a co za tym idzie wózek przerzutki też ma inną szerokość. Poza tym tarcze korby mają inną grubość, może dochodzić do zakleszczania łańcucha 10s na trybach korby 9s. Natomiast tył z tego co wiem nie jest kompatybilny. Tak jak napisałem wcześniej, gdybyś miał klamkomanetki szosowe 9s i planował zmianę na 10s, to można zmieniać po kolei elementy, z takim założeniem, że najpierw wymieniasz korbę. Potem prawą klamkę z tylną przerzutką, kasetą i łańcuchem, ale musisz liczyć się z mniejszą precyzją przedniej przerzutki. W ostatnim rzucie zmieniasz lewą klamkomanetkę i przednią przerzutkę. Ty nie masz klamkomanetek do kierownicy szosowej, więc i tak musisz je kupić. Czyli na dzień dobry musiałbyś kupić prawą klamkę z tylną przerzutką, kasetą i łańcuchem. Jeżeli łańcuch 10s nie zakleszczałby się na obecnej korbie, to doszłoby do tego jeszcze lewą klamkomanetkę. Czyli w zasadzie przechodząc na 10s mógłbyś zaoszczędzić jedynie na korbie i przedniej przerzutce. Podobno można zgrać tylną przerzutkę i klamkomanetkę 10s z kasetą i łańcuchem 9s, podobno działa, ale nie wiem jak z precyzją http://www.sheldonbrown.com/dura-ace.html#alternate
radziuGD Napisano 14 Września 2015 Napisano 14 Września 2015 Szosowe 10sp ma ciąg 2:1, to czemu ma nie działać z zmieniarką 9sp, która ma ciag 2:1? Pisanie o kleszczeniu się łańcucha 10sp na korbie 9sp to już demagogia. Łańcuch 9sp spokojnie da radę z napędem 9sp, łańcuch zmieniłbym raczej tylko z tego powodu, że do nowej kasety jednak lepiej dać nowy łańcuch i nie ścierać jej już rozciągniętym. Z tabelki która podlinkowałeś, wynika, że każda manetka 10sp(po za shadow) zagra z każdą kasetą 10sp i z każdą przerzutką 6-10sp poza shadow oraz dura pre 1997. Wystarczy zastąpić słowo "shadow" słowem "dyna sys" i się zgadza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.