Skocz do zawartości

[do 2000] MTB dla początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Bardzo prosze bardziej doświadczonych użytkowników o porade który rower byłby najlepszym wyborem.

Już prawie kupiłem Rometa Orkana ale okazało się, że jest dla mnie za duży i musze celować w małe rowerki - od ziemi do kroku mam ok 80cm i w orkanie wisze na jajkach w najmniejszej ramie. 

Założenia:

-Nie mam pojęcia jak będę jeździł - zapewne po asfalcie a pewnie i po polach. Musze się zmęczyć więc opór MTB na asfalcie jest pozytywnym zjawiskiem.

-Pomimo ogólnej nagonki na koła 26 nie mam do nich uprzedzeń. Na ten moment widze, że w rozsądnej cenie można dostać fajny osprzęt. A do tego małe koła lepiej pasują do mojego niskiego podwozia.

Przeglądając allegro wybrałem kilka typów

1. http://allegro.pl/rower-romet-rambler-6-0-26-2015-wyprzedaz-i5639272539.html Ten wpadł mi w oko jako pierwszy. Niestety najmniejsza rama to 19 a ta może być za wysoka dla mnie - zadzwonie do nich i spytam i wysokość ramy.

2. http://allegro.pl/romet-rambler-r-line-2-0-slx-raidon-promocja-25-i5659204750.html - Obecnie mój typ nr 1 - zastanawiam się tylko jak układa się taki mix. Czy Acery w osprzęcie są dużą wadą?

3. http://allegro.pl/mtb-gepida-ruga-650b-27-5-deore-przecena-23-i5628979601.html  Tutaj mamy większe koła i w miare zrównoważony osprzęt. Nie wiem tylko czy w ramie 17 nie będzie za wysoki dla mnie.

A może są lepsze w cenie ok 2k zł?

Pozdrawiam

Mariusz

Napisano

Z tych 3, które podałeś najlepszy byłby Romet R-line. Acera nie jest żadną wadą, a ten rower ma powietrzny amortyzator - pierwszy Romet ma sprężynowy, a to co jest w trzecim to nawet amortyzator nie jest :icon_confused:

Co do Ramy to niestety ponad 18' tego R-line będzie za duże. Wychodzisz z błędnego założenia, że rower z mniejszymi kołami będzie miał niższą ramę. Rozmiar to rozmiar i nie ważne czy koła są 24 czy 29' - przekrok będzie zawsze w tym samym miejscu. Jaki rozmiar miał ten przymierzany Orkan, bo wydaje mi się, że w crossie rama 17' powinna być aż nadto dla Ciebie?

W MTB celuj w ramę 17' i nie patrz na rozmiar kół. Jeśli masz wątpliwości to bez przymierzania nie kupuj po prostu rozsądnie.

Na pola i asfalt lepszy byłby cross, a zmęczyć się można na podjazdach lub zwyczajnie robiąc dłuższe trasy, a nie ciągnąć "walec" za sobą. Zamarzy Ci się kiedyś wyskoczyć na trasę 100 km po asfalcie i będzie lipa...

Dorzuciłbym jeszcze tego Krossa, ale osprzęt biedniejszy niż w Romecie.

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Niestety jeśli będę miał jechać 100km to pojade autem :) Brak czasu...

Zapytam dzisiaj sprzedawcy czy mógłby mi zmierzyć wysokośc ramy w tym r-line 18 ale coś czuje, że może być wysoko, bo mierzyłem kilka Rometów i najlepsze były z ramą 16.

Orkan miał rame 19 bo nie ma mniejszych - nawet na stronie Rometa podają tylko 19 i 21.

Pozdrawiam

Napisano

Widocznie nawet crossa potrzebujesz 17' i to jest przeszkoda, a nie rozmiar kół.

Romet będzie za duży.

A co do 100 km to raczej miałem na myśli wycieczkę, a nie dojazd. Ja rowerem nie dojeżdżam nigdzie dalej niż 30 km, bo to rzeczywiście pewna strata czasu. Żeby się kiedyś nie okazało, że rower Cie ogranicza... No, ale zrobisz jak chcesz :thumbsup:

Napisano

Wiem, że mówiłeś o wycieczce. 

Jeszcze raz dzięki za opinie.

Przy okazji pociągne wątek troche w inną strone:

Naprawde rower na kołach 26 i 29 i ramie 17 będzie miał przekrok na tej samej wysokości (mówie tu o bliźniakach z innymi kołami a nie różnych markach)?

Edit:

A może taki? 

http://allegro.pl/rower-26-16-romet-rambler-r-line-1-0-mtb-2014-wwa-i5590881990.html

Pare stówek tańszy, ma mniejszą rame, a różni się tylko siodełkiem i amorkiem - XCR zamiast Raidona.

Napisano

Myślę, że ten Romet też będzie ok, a do Twojej jazdy wystarczający. XCR jest na sprężynie, ale nie jest wcale już taki zły.

I tak: bliźniacze rowery o różnych kołach będą miały przekrok na tej samej wysokości, bo mimo, że rower na dużych kołach stoi wyżej to suport jest obniżony względem osi kół. Wysokość suportu nad ziemią jest odpowiednia dla danego typu roweru i nie mogłaby się zwiększać wraz z kołami...

Napisano

Ja osobiście mogę polecić Rometa R-line 2.0. Posiadam go od ok. 2 miesięcy, wszystko działa jak trzeba, przednia zmieniarka mimo że Acera, działa bardzo płynnie, amortyzator świetny jak na rower za taką cenę. Ogólnie przeglądając oferty w internecie, nie mogłem znaleźć nic lepszego, dodatkowo utargowałem cenę na 2100 zł w oficjalnym salonie Rometa.

Napisano

Widziałem Twoje ogłoszenie wcześniej, ale niestety odpada, bo musze kupić nówke na fakture (no może nie musze a chce bo mi wtedy wyjdzie duuuuuuuuużo taniej).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...