Skocz do zawartości

[Rurki] Komplet karbonowy, kierownica, mostek, sztyca.

uslugifoto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam kompletu jak w tytule. Rama to karbonowy Kross Level B9 2014.

- Kierownica 31.8, 680 / 720. Jeszcze myślę nad szerokością :)

- Mostek 70 - 80, -8 do -10 st. Wysoka główka bo aż 140, do tego kąt 69.5.

- Sztyca 400, 31.6. Raczej bez offsetu.

Szukam złotego środka, połączenia dobrej ceny z odpowiednią jakością, a wytrzymałość przedkładam nad wagę.

Oczywiście fajnie jak będzie to komplet jednej firmy z podobnym wykończeniem.

Napisano
Napisz  co znaczy dobra cena. Proponuję też sprawdzić ceny mostków karbonowych, bo to bardzo droga zabawka.

Myślałem o wydaniu ok. 1000 zł / komplet.

Edit:

Oczywiście im taniej, tym lepiej :)

Napisano

To mostek za te pieniądze sumarycznie nie ma opcji - jeśli ma być oryginał nie podróbka. Pozostaje ewentualnie opcja "wyglądające jak karbon" czyli aluminiowy rdzeń powleczony karbonem (np jak fsa SLK czy Ritchey "metal matrix composite".)

Napisano

To mostek za te pieniądze sumarycznie nie ma opcji - jeśli ma być oryginał nie podróbka.

Czyli ile kaski powinienem przygotować na komplet? Rama, koła, i część napędu już jest, ale generalnie rower szykuję na przyszły sezon, więc mam pawie pół roku :) A jeździć do tego czasu na czym mam :)

Napisano

http://allegro.pl/ritchey-wcs-4-axis-ud-carbon-31-8mm-mostek-dlugos-i5587820270.html

To mostek alu-karbon, cena będzie oscylować w tych granicach.

http://allegro.pl/kierownica-ritchey-wcs-carbon-ud-rizer-680mm-h20mm-i5065170054.html

Przykład kiery

http://allegro.pl/ritchey-wcs-carbon-ud-flexlogic-matte-31-6-400mm-i5601676828.html

Sztyca

Zestaw w wykończeniu ud, ewentualnie różnice w macie czy połysku, jedna firma, możesz liczyć na pewne wahania cenowe w niewielkim stopniu, góra - dół.

Jakość dobra, ceny oryginałów, wszelkie okazje mogą być lub nawet są pułapką.

Wybór kompletu od jednego producenta troche ogranicza możliwości.

Napisano

Nie wiem co to jest  dobre aluminium. 

Miałem sztycę kcnc ti pro lite która ważyła 157 gramów i dobrego karbona bontragera rxxxl który ważył 190.

Różnice mogą być bardzo różne zależnie od tego który komponent porównuje się do którego, normy nie ma.

Najlżejsze mostki na rynku wykonane są z karbonu ale za ułamek ich ceny można dostać bardzo lekkie aluminium, któremu niczego nie brakuje (porównaj mostki ax lightness i extralite w tym samym rozmiarze. 

Duzi producenci z reguły nie robią ultra lekkich komponentów gdyż są to produkty ogólnodostępne i przeznaczone dla szerokiej rzeszy użytkowników.

Napisano

No to mam teraz zagwozdkę :)

Sprawa się komplikuje ponieważ przy główce 140mm i rurze 640mm będę potrzebował krótkiego mostka o sporym kącie. Teraz na Cube 21" (realnie ok. 20", główka 110mm, rura 620mm, mostek 100mm i kierownica prosta 720mm z gięciem do tyłu bodaj 6st.), jeździ mi się bardzo dobrze i tego będę szukał w nowej ramie.

Dobrze że rower szykuję na przyszły sezon.

Możesz mi jeszcze zaproponować jakąś alternatywę dla karbonu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...