Skocz do zawartości

[grupa] zestaw średniaj klasy do roweru górskiego

popik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Mam ja kłopot pewnie dla was prozaiczny, a dla mnie niebagatelny.
Nie znam się w ogóle na systemach rowerowych a potrzebuję skomletować grupe napędową która będzie ze sobą współpracowała - ale od początku.

Zaprojektowałem ramę która chcę wykonać - 22" rower górski szerokopojęty, ale nic ekstremalnego.
Rama będzie testowa, bo to pierwsza taka moja konstrukcja, dośc nietypowa bo drewniana.
Sama ramę mam już zaplanowana i rozpracowaną.
Ale nie o tym w tym wątku, szukam grupy napędowej no i wlasnie. Średniej klasy i umiarkowanej ceny ?? Sam nie wiem - bo co to znaczy. Zależy mi na hamulcach tarczowych i w miarę małej wadze. Chciał bym żeby podstawowe elementy zamkneły się w kwocie około 1000 zł.
Mam na mysli tu grupę montażową. Taka która potrzebna jest do określenia pewnych parametrów ramy.

Mam tu na myśli korbe z suportem, przerzutki przód tył, tylny i przedni zacisk hamulca.

Patrzyłem w "sprzęcie" ale tamte grupy są niestety zbyt drogie -  jaest moze jakaś tańsza alternatywa dla deore XT??

Pozdrawiam

Napisano

alternatywa jest ale droższa z firmy sram.  jeśli chcesz taniej to musisz zejść na niższą grupę shimano np. slx lub deore (takie bez XT) .

Można również pomieszać poszczególne elementy.  Manetki i tylną przerzutkę deore xt, korbę i przednią przerzutke zwykłe deore a hample slx lub też deore

• Mod Team
Napisano

Tańsza alternatywą dla XT jest SLX. Przerzutki - bardzo podobna praca, Hamulce identyczna praca, korba brzydsza i cięższa no i manetki ... tu zdecydowana różnica pracy.

Napisano

Do tysiąca muszę jak pisałem zmieścić się z elementami kluczowymi przy montażu ramy. Klamki mogę kupić puźniej, ważne czy te z XT będą pasowały do STX-a z np 2013 r.

Czy takiego STX-a można gdzieś jeszcze kupić nowego czy juz tylko uzywki??

Optymalnie było by kupic cała grupe a nie składac to z kawałków.

Pozdrawiam

PS.

A czy taki secik jest coś wart??

http://www.aliexpress.com/item/Deore-M610-2x10-3x10-20s-30-speed-bicycle-mountain-bike-groupset-with-M615-Hydraulic-Disc-Brake/32414565275.html?spm=2114.031010208.3.185.BV2qHL&ws_ab_test=201407_4,201444_5,201409_2

Napisano

Przecież grupa STX'a to prehistoria. Lata 90-te. Resztę co i jak podali koledzy wyżej. Przecież nie kupisz korby XT bo to ponad połowa budżetu. Tam gdzie nie trzeba jedz na Deore a tam gdzie trzeba grupy wyżej. 

Napisano

Rozpisz sobie co ile kosztuje z napędu SLX. Na pewno z hydrauliką nawet Deore się nie wyrobisz w 1K. Sama korba i hamulce to koszt ok 700zł i to przy "dobrych wiatrach". 

Napisano

Średnia półka to też Alivio/Deore i parę rzeczy można by załatać Alivio np. przerzutkę przednią czy kasetę - wagę trzeba by sobie porównywać jeżeli na niej tez zależy.

Ciekaw jestem tej koncepcji drewnianego roweru czy to się będzie trzymało - może wrzucisz kiedyś foty jakieś ?

Ja widziałem swego czasu rower z bambusa i to jeździło nawet, ale chyba to było ostre koło - w sumie w Azji nawet rusztowania z bambusa robią stawiając wieżowce więc da się.

Napisano

Sam nie wiem, wolał bym poniżej tego slx-a nie schodzić mimo wszystko.
Ma byc dobrze i ładniei skurtecznie :-)
Mam alivio w swojej nevadzie, i chciał bym jednak coś lepszego.
Co do roweru to planuje sprawdzone rozwiązanie renovo, te rowerki mi się podobają.
Technologicznie temat też chyba mam zamknięty. I przyznam, że tania ta zabawa nie jest bo sam frez do połączeń kosztuje pona 500zł.( i to jest najtańsza opcja)
Tak wygląda projekt ramy  jak w załaczniku - są w nim zmiany ale nie chcę tego na razie zdradzać.
Oczywiście jak powstanie prototyp z mdf badź sklejki to pokażę.

Temat drewna pojawia się czasami - ostatnio częsciej w rowerach, technologia renovo jest jednak mocno zaawansowana i to właśnie mnie pociąga ;-)

Mam nadzieję uda mis ie zbudować ten rower i będzie dobrze jeździł :-)
Dużo jeszcze zabawy z projektowaniem choćby zaczepów tylnych i tu też pytanie, wiecie z jakiego alu robione są haki tylne??
Będę teżmiał kłopot z przerzutką przednią, a własciwie jej mocowaniem do drewna dla tego ten element chcę kupic używany i chyba najpierw musze zrobić do niego jakiś adapter.

post-191335-0-76975100-1441785603_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...