Skocz do zawartości

[pedaly] Problem z pedalami spd b'twin i butami shimano m089

przemko27vr4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Jako ze to moj pierwszy temat serdecznie pozdrawiam. Mam problem z pedalami zakupionymi w decathlonie. Po zakupie butow Shimano m089 pomyslalem ze odrazu kupie odpowiednie pedaly. Chcialem odrazu kupic Shimano lecz najbardziej pasowaly mi dwufunkcyjne btwiny (http://www.decathlon.pl/peday-dwufunkcyjne-spd-id_8173126.html ) ,jako ze nie zawsze chce jezdzic w butach rowerowych. Po zamontowaniu blokow do butow ktore byly razem z pedalami nie moge ich wpiac do pedala. Jest niby srubka do regulacji lecz nic z tego,zarowno odkercona czy skrecona tak samo. Jezeli zdemontuje pedaly i poloze je na ziemi i Mocno przycisne but to wtedy zaskoczy lecz na rowerze nie ma szans aby saskoczyly. Jest mozliwosc jakos to ogarnoc czy pedaly do smieci?? Myslaem aby zamowic w internecie odpowiednie do butow czyli pd-m530 lecz raczej bardziej by mi pasowaly pd-a530, myslicie ze po zakupie nie bedzie takich problemow jak z b'twinami.? Z gory dzieki za zainteresowanie tematem

Napisano

Pedały powinny z butami współgrać bez większych problemów. 

1. Sprawdź czy w dobrą stronę przykręciłeś bloki do butów. Może je przykręciłeś odwrotnie. (choć to mało prawdopodobne skoro wpinają się na ziemi)

2. Wepnij na ziemi odkręcony pedał i przyjrzyj się w jakiej pozycji jest względem podeszwy buta. Może część bieżnika w podeszwie haczy o pedał i to przeszkadza w swobodnym wpięciu. Jeśli tak to poluzuj blok i przesuń w którąś ze stron, żeby było więcej miejsca.

3. Popróbuj na spokojnie. Zmniejsz napięcie srężyny na śrubce do minimum.  Nowe pedały mają mocne sprężyny. Mi zajęło pół dnia zanim znalazłem odpowiednią pozycję do wpięcia się bloku w zatrzask. :icon_lol:

Pozdrawiam

Napisano

Być może platforma pedału koliduje z bieżnikiem buta - sam przerabiałem taki problem przy "zjazdowych" Shimano z dużą klatką oraz butami turystycznymi tego producenta czy butami Adidasa.

Wpięcie i trafianie w zatrzask były mocno upośledzone co czyniło korzystanie z zestawu niebezpiecznym. W prasie rowerowej znalazłem sugestię że podeszwa buta wymaga małej modyfikacji w okolicy styku platformy z bieżnikiem, musiałem go tam lekko ściąć. 

Napisano

Koledzy,dam sobie na spokoj z tymi pedalami,to jakas tandeta,przy regulacji sily napiecia sprezyny spadla sprezyna i zblokowala sie podkladka. Ktore pedaly shimano wybrac? a530 czy m530 ?

Napisano

M530 sam używam od jakichś 2 lat w rowerze enduro i szczerze je polecam. Mam minimalną awersję do produktów shimano (takie moje osobiste zboczenie :D ) ale te pedały są wg mnie bardzo udane.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...