wladek312 Napisano 5 Września 2015 Napisano 5 Września 2015 Witam Wymieniłem przednią przerzutkę z shimano acera na Shimano ALIVIO FD-T4000-DS3 i pojawił się problem, manetki posiadam również alivio i przy biegu 1 na manetce łańcuch jest na pierwszej zębatce ale jak zmieniam przełożenie z 1 na 2 to łańcuch wskakuje odrazu na zębatke 3, jak to jest możliwe? podobno wszystkie przednie przerzutki mają taką samą indeksacje.
Sobcik Napisano 5 Września 2015 Napisano 5 Września 2015 O ile się nie mylę jest to najnowszy model Alivio dla 3x9, 44/48T. Prawdopodobnie trzeba to wszystko wyregulować dobrze jeśli oczywiście: - dobrałeś odpowiednio przerzutkę przednią do blatów korby - i tu pytanie jaką masz korbę z jakimi blatami (liczba zębów) ? - jaką przerzutkę miałeś wcześniej model Są jeszcze różne niuanse typu linia łańcucha, ilość obsługiwanych rzędów z tyłu, sposób mocowania etc., ale na razie spróbuj to dobrze wyregulować. Tu masz film jak wyregulować: Regulacja I ten temat warto zobaczyć: http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilnosc-napedow-6-11s/
wladek312 Napisano 5 Września 2015 Autor Napisano 5 Września 2015 dziękuję za odpowiedź, kupiłem dokładnie tą przerzutkę http://www.rowerek.pl/Products/Show/2256951/EFDT4000DSX3_Przerzutka_przod_Shimano_ALIVIO_FD_T4000_DS3_3_x_9_rz_44T_48T_ALIVIO_2015 korba suntour 22-32-44 o ile dobrze pamiętam, z tyłu kaseta 8rz. ale to chyba nie ma wielkiego znaczenia. Co mogę wyregulować skoro zmiana jednego biegu skutkuje maksymalnym wychyleniem przerzutki? Może źle założyłem linkę, zrobie zdjęcia i wstawie za kilka minut.
Sobcik Napisano 5 Września 2015 Napisano 5 Września 2015 Zapewne śrubki odchyleń trzeba odpowiednio ustawić L i H obejrzyj filmik który Ci podesłałem i rób to samo co tam jest krok po kroku. Być może linka jest też zbyt mocno naprężona od tego masz śrubę baryłkową przy manetce oraz napinacz linki przy przerzutce. W przedniej przerzutce są dwie śruby, które zapobiegają spadaniu łańcucha poza najmniejszą i największą tarczę zębatek. Do ustawienia tych wychyleń użyj śrubek podpisanych L (low – ang. niski) dla niskich przełożeń oraz H (high ang. wysoki) http://na-rower.com/regulacja-przedniej-przerzutki/ Spróbuj najpierw wyregulować według filmu który Ci wysłałem lub jakiegokolwiek poradnika w Internecie, czasem się trzeba pobawić pare godzin, a czasem uda się w 15 minut wyregulować
realkrzysiek Napisano 5 Września 2015 Napisano 5 Września 2015 Może coś nie tak z manetką, albo linka podczas wymiany się jakoś zaplątała? Wyregulowałeś śrubki H i L? Są jeszcze takie niuanse jak ciąg dolny, górny może linka jest nieprawidłowo założona. Zakładając, że linka jest prawidłowo założona i wyregulowana, to musi działać prawidłowo.
Sobcik Napisano 5 Września 2015 Napisano 5 Września 2015 Ta przerzutka ma dual-pull czyli ciąg obustronny - jakbyś nie poprowadził zgodnie z zasadami powinno być dobrze, ale najlepiej poprowadź tak jak miałeś w starej przerzutce. Być może masz w ramie prowadnice na pancerze to po prostu tak puść linkę. Co do zdjęcia trudno coś powiedzieć, na kokardkę się tego nie wiąże więc chyba dobrze i wygląda na to, że masz ciąg górny - w starej przerzutce też od góry szło ? Powtórzę 3 i ostatni raz obejrzyj film z yt, który Ci wysłałem i reguluj na jego podstawie, jest sporo szczegółów, które mogłeś pominąć, a na filmie będą wyszczególnione. Inna rada pójść do serwisu i wyregulują za 20zł ale ja tam wole sam takie rzeczy robić. PS. Zakładając przerzutkę wrzuć na najniższy bieg z obu stron manetki, dokręć baryłkę przy manetce do końca, potem popuść 1-2 obroty i dopiero napinaj linkę na zacisku przerzutki. Oczywiście przed tym musi być tak przykręcona, żeby kiedy ją odciągniesz nad najwyższy blat było 2-3mm przerwy, a cały mechanizm równolegle do blatów korby. PS2. Wszystko jest na tym filmiku...
Wodzu Napisano 5 Września 2015 Napisano 5 Września 2015 Mam wrażenie, że odwrotnie założyłeś linkę od przerzutki, mianowicie patrząc od góry linka powinna opasywać śrubę od zewnątrz. Zmień i będzie ok.
wladek312 Napisano 5 Września 2015 Autor Napisano 5 Września 2015 Dzięki wielkie za wszystkie posty, ten filmik oglądałem zanim utworzyłem wątek, zrobiłem tak jak pisał wodzu i przy okazji jeszcze trochę poluzowałem linkę i już dało się wszystko pięknie wyregulować
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.