Skocz do zawartości

Przerzutka Shimano alivio nie współpracuje z manetką

wladek312

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wymieniłem przednią przerzutkę z shimano acera na Shimano ALIVIO FD-T4000-DS3 i pojawił się problem, manetki posiadam również alivio i przy biegu 1 na manetce łańcuch jest na pierwszej zębatce ale jak zmieniam przełożenie z 1 na 2 to łańcuch wskakuje odrazu na zębatke 3, jak to jest możliwe? podobno wszystkie przednie przerzutki mają taką samą indeksacje.

Napisano

O ile się nie mylę jest to najnowszy model Alivio dla 3x9, 44/48T.

Prawdopodobnie trzeba to wszystko wyregulować dobrze jeśli oczywiście:

- dobrałeś odpowiednio przerzutkę przednią do blatów korby - i tu pytanie jaką masz korbę z jakimi blatami (liczba zębów) ?

- jaką przerzutkę miałeś wcześniej model

Są jeszcze różne niuanse typu linia łańcucha, ilość obsługiwanych rzędów z tyłu, sposób mocowania etc., ale na razie spróbuj to dobrze wyregulować.

Tu masz film jak wyregulować: Regulacja

I ten temat warto zobaczyć: http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilnosc-napedow-6-11s/

Napisano

dziękuję za odpowiedź, kupiłem dokładnie tą przerzutkę http://www.rowerek.pl/Products/Show/2256951/EFDT4000DSX3_Przerzutka_przod_Shimano_ALIVIO_FD_T4000_DS3_3_x_9_rz_44T_48T_ALIVIO_2015

korba suntour 22-32-44 o ile dobrze pamiętam, z tyłu kaseta 8rz. ale to chyba nie ma wielkiego znaczenia.

Co mogę wyregulować skoro zmiana jednego biegu skutkuje maksymalnym wychyleniem przerzutki?

Może źle założyłem linkę, zrobie zdjęcia i wstawie za kilka minut.

849b1250e8.jpg

Napisano

Zapewne śrubki odchyleń trzeba odpowiednio ustawić L i H obejrzyj filmik który Ci podesłałem i rób to samo co tam jest krok po kroku.

Być może linka jest też zbyt mocno naprężona od tego masz śrubę baryłkową przy manetce oraz napinacz linki przy przerzutce.

W przedniej przerzutce są dwie śruby, które zapobiegają spadaniu łańcucha poza najmniejszą i największą tarczę zębatek. Do ustawienia tych wychyleń użyj śrubek podpisanych L (low – ang. niski) dla niskich przełożeń oraz H (high ang. wysoki)

http://na-rower.com/regulacja-przedniej-przerzutki/

Spróbuj najpierw wyregulować według filmu który Ci wysłałem lub jakiegokolwiek poradnika w Internecie, czasem się trzeba pobawić pare godzin, a czasem uda się w 15 minut wyregulować ;)

Napisano

Może coś nie tak z manetką, albo linka podczas wymiany się jakoś zaplątała? Wyregulowałeś śrubki H i L? Są jeszcze takie niuanse jak ciąg dolny, górny może linka jest nieprawidłowo założona.

Zakładając, że linka jest prawidłowo założona i wyregulowana, to musi działać prawidłowo.

Napisano

Ta przerzutka ma dual-pull czyli ciąg obustronny - jakbyś nie poprowadził zgodnie z zasadami powinno być dobrze, ale najlepiej poprowadź tak jak miałeś w starej przerzutce. Być może masz w ramie prowadnice na pancerze to po prostu tak puść linkę.

Co do zdjęcia trudno coś powiedzieć, na kokardkę się tego nie wiąże więc chyba dobrze :D i wygląda na to, że masz ciąg górny - w starej przerzutce też od góry szło ?

Powtórzę 3 i ostatni raz obejrzyj film z yt, który Ci wysłałem i reguluj na jego podstawie, jest sporo szczegółów, które mogłeś pominąć, a na filmie będą wyszczególnione.

Inna rada pójść do serwisu i wyregulują za 20zł ;) ale ja tam wole sam takie rzeczy robić.

PS. Zakładając przerzutkę wrzuć na najniższy bieg z obu stron manetki, dokręć baryłkę przy manetce do końca, potem popuść 1-2 obroty i dopiero napinaj linkę na zacisku przerzutki. Oczywiście przed tym musi być tak przykręcona, żeby kiedy ją odciągniesz nad najwyższy blat było 2-3mm przerwy, a cały mechanizm równolegle do blatów korby.

PS2. Wszystko jest na tym filmiku...

Napisano

Mam wrażenie, że odwrotnie założyłeś linkę od przerzutki, mianowicie patrząc od góry linka powinna opasywać śrubę od zewnątrz. Zmień i będzie ok.

Napisano

Dzięki wielkie za wszystkie posty, ten filmik oglądałem zanim utworzyłem wątek, zrobiłem tak jak pisał wodzu i przy okazji jeszcze trochę poluzowałem linkę i już dało się wszystko pięknie wyregulować :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...