Abihabi87 Napisano 30 Sierpnia 2015 Napisano 30 Sierpnia 2015 Witam Mam problem z 4 literami i już od 3 lat ujeżdżam moje siodełko (prze te 3 lata około 15 tys. km zrobiłem na nim). Zawsze po jeździe miałem otarcia na pachwinie, czasem nawet białe bąble. Jeździłem co drugi dzień więc ,dupsko zdążyło się zawsze zregenerować do następnej przejażdżki , ale teraz planuje jeździć częściej, rower mtb, trasy 60-70 km ,około 2 do 3 h godzin jazdy. Mam 176 cm i ważę 66 kg, moje aktualne siodełko to Gobi Wing Flex 290 mm x 130 mm. W internecie przeczytałem już wiele stron, forum itp itd. Na jednym z nich jest opisane ,że jeśli występują otarcia to należy wymienić siodełko na węższe. Jeżeli miał bym iść tym tropem to moje ma 130 mm, czyli powinienem zakupić około hmm... załóżmy te 120 mm i przetestować. Druga sprawa to wkładka, mam dwie pary spodenek z wkładkami jedną Endura na Collmax i druga moddyfox ma konsystencję gęstej waty (właśnie na tej lepiej mi się jeździ, mniej boli tyłek i czuć większy przewiew, ale i tak są odparzenia). Co do tych wkładek to mam obie w rozmiarze L , może jest to rozmiar za duży jak dla mnie i wkładka nie równomiernie jest ułożona i stąd ten cały problem. Już sam nie wiem ............ :\ Wiem ,że temat rzeka i był wałkowany już wiele razy. Co myślicie czy to może być siodełko czy wkładka ? Jakie siodełko mogę kupić żeby sprawdzić czy jest ok i ew. oddać ?
tobo Napisano 30 Sierpnia 2015 Napisano 30 Sierpnia 2015 Jeśli występują otarcia to siodełko trzeba wymienić. Na węższe? Na odpowiednie. Jeżdżę na co dzień na 130tkach, z pomiaru wyszło że powinienem mieć 146 a pasowało realnie z interesującego mnie modelu 154. Tyle co do szerokości. Zalecenie: poszukać sklepu z siodłami do testów, selle italia, fizik, specialized.
chudeusz09 Napisano 30 Sierpnia 2015 Napisano 30 Sierpnia 2015 Nie koniecznie na węższe. To zależy od budowy siodełka. Niektóre mają dosyć wąski przód który rozszerza się mocno dopiero w miejscu podparcia kości. Odparzenia i otarcia robią się zwykle od zbyt miękkiego siodełka a nie od samej szerokości. Im twardsze tym mniej tyłka z nim się styka .
tobo Napisano 30 Sierpnia 2015 Napisano 30 Sierpnia 2015 No to ja musiałbym się przesiąść na brak siodełka bo byłem poobcierany od karbonowej dechy bez żadnego pokrycia i wyściółki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.