Potus Napisano 23 Sierpnia 2015 Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam. Dzisiaj się zarejestrowałem i chciałem się przywitać, także hej wszystkim :-)Posiadam rower z obręczami 28". Fabrycznie opony były Impac Crosspac BS108, 28x1.5 cala. Z przodu nadal ją mam, lecz z tyłu już wymieniałem. W sklepie doradzili mi wziąć oponę Rubena V66 Flash 700x40C z APS (antyprzebiciowa). Niedługo będę musiał wymienić oponę z przodu i teraz pytanie mam do Was, jaką polecacie? Kupić taką samą czy może inną? Czy Rubena to dobra firma?Jeżdzę najczęściej po drogach asfaltowych, lecz zdarza się szuter lub utwardzona droga w lesie. Zależy mi też na tym systemie antyprzebiciowym, nie widzi mi się kapeć w trasie. Myślę nad oponami semi slick. Czekam na odpowiedzi!
talento259 Napisano 23 Sierpnia 2015 Napisano 23 Sierpnia 2015 Te tańsze rubeny to paździerz. Jak budżet pozwala to obie wymień na Schwalbe Marathon w rozmiarze 38 albo 40 np. Mondial lub cross - bardziej agresywny. Wkładkę mają nie do zdarcia tylko trzeba pilnować ciśnienia żeby nie było zbyt niskie.
Potus Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Napisano 23 Sierpnia 2015 Dlaczego sądzisz, że Rubena to paździerz? Szybko się ścierają? Właśnie rozglądałem się za Schwalbe Marathon i Smart Sam Zależało mi tylko na tym, żeby były antyprzebiciowe... Są może takie od Schwalbe? Powiem szczerze, że mam tę Rubene już sporo i jeszcze kapeć mi się nie natrafił, bieżnik cały czas w dobrym stanie. Poczekam jeszcze na odpowiedzi innych osób. Dzięki
talento259 Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 Miałem kiedyś rubene. Musiałem mocno zahamować na ścieżce rowerowej blokując odruchowo tylne koło. Po tym hamowaniu opona nie miała już bieżnika w tym miejscu wcale. Co gorsza złapała bicie w pionie. W fragmencie bez bieżnika czuć było co chwile wstrząs całego roweru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.