BikeTires Napisano 21 Sierpnia 2015 Napisano 21 Sierpnia 2015 Witam, jako, że to mój pierwszy post to chciałem się przedstawić Mam na imię Kamil i mam 15 lat, na rowerze nauczyłem się jeździć dość niedawno (taaaak wiem, wstyd) i stwierdziłem, że zamiast kupować nowego kompa i żeby mi się do niego dokładali, to wolę przeznaczyć odłożone pieniądze na rower, bo swojego nie posiadam (mam tylko jakiegoś starego 26" rometa od siostry z za małą ramą) Mam 170-172cm wzrostu (więcej już nie będzie) i ważę 70kg. Poszukuję "górala" na którym będę mógł się z kumplem wybrać na dłuższe trasy, pojeździć po mieście, w skateparku, na którym są specjalne idealnie równe asfaltowe drogi rowerowe, ale też po wsi na której mieszkam - nierówne drogi asfaltowe, ścieżki leśne, drogi żwirowe, kamieniste itp. (takie lżejsze tereny) W oko wpadły mi trzy rowery - B'twin rockrider 300 - 600zł w decathlonie, dożywotnia gwarancja na ramę, mostek i bodajże kierownicę Kross Hexagon X1 - Ten rower kumpel niedawno sobie kupił - jestem do niego trochę sceptycznie nastawiony (bo czytałem, że w starszych modelach pękała rama?), ale nie jest zły. i Kands Energy 1100 - Chyba najlepszy z nich wszystkich (nie znam się) wydaje mi się, że nie ma żadnych noname'owych części nie chcę kupić typowego makrokesza jakiego dostałem na komunię (za mały już na mnie chyba) - 24" koła, "amortyzatory" na przód i tył, hamulec tarczowy z przodu, waży miliard ton i chyba jedyny jego plus to dobre przerzutki z tyłu i z przodu. Który z tych rowerów wybrać? Strasznie zastanawiam się nad tym B'twinem, ze względu na cenę, ale też nie chcę mieć problemów. Może doradzicie coś lepszego od nich? Używane nie wchodzą w grę.
Kamilos121 Napisano 21 Sierpnia 2015 Napisano 21 Sierpnia 2015 Pierwsze dwie propozycje sobie odpuść . http://allegro.pl/rower-gorski-energy-1300-alivio-ostatnie-sztuki-i5593242350.html http://allegro.pl/profejsonal-alivio-suntour-lazaro-2014-e-v3-men-i5609779451.html http://allegro.pl/rower-romet-rambler-9-0-ltd-hamulce-tarczowe-i5598831709.html- tylko spora rama jak dla ciebie.
BikeTires Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Napisano 21 Sierpnia 2015 A ten Kands 1100? Bo jest troszkę tańszy, a jeszcze chciałbym osprzęt dokupić. Ten Lazaro dużo lepszy? Bo jeżeli jest zauważalna różnica w jakości to go kupię, a osprzęt (licznik, oświetlenie itp.) dokupię kiedy indziej
Kamilos121 Napisano 21 Sierpnia 2015 Napisano 21 Sierpnia 2015 Lepiej dołożyć trochę do tego co podałem . Kands 1300 i Lazaro to praktycznie to samo - bierz co ci się bardziej podoba.
BikeTires Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Napisano 21 Sierpnia 2015 Ok, dziękuję za pomoc Lazaro o wiele bardziej mi się podoba, teraz muszę tylko podjąć pewną decyzję, ale najpewniej go zakupię Edit: Zapomniałem zapytać - czy lazaro ma regulowaną wysokość kierownicy? Mam małe problemy z kręgosłupem (walnąłem 2 lata temu o kant schodów górnym odcinkiem kręgosłupa i jak go przeciążam to mnie w tym miejscu boli) i wolę bardziej wyprostowaną pozycję.
Ziemko Napisano 21 Sierpnia 2015 Napisano 21 Sierpnia 2015 Pierwsze dwie propozycje sobie odpuść . http://allegro.pl/rower-gorski-energy-1300-alivio-ostatnie-sztuki-i5593242350.html http://allegro.pl/profejsonal-alivio-suntour-lazaro-2014-e-v3-men-i5609779451.html http://allegro.pl/rower-romet-rambler-9-0-ltd-hamulce-tarczowe-i5598831709.html- tylko spora rama jak dla ciebie. Odpuścić sobie Kross'a na rzecz pożal się Kandsa IMHO lepiej wziąć właśnie Hexagona, który ma niezłą ramę niż bawić się w rowery na OEM'owej ramie (Kands, Lazaro to praktycznie ta sama rama).
BikeTires Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Napisano 21 Sierpnia 2015 Ale czy ten Lazaro nie ma lepszych bebechów? Czytałem na waszym forum, że rama w hexagonie pęka?
Endrju911 Napisano 21 Sierpnia 2015 Napisano 21 Sierpnia 2015 Ma dużo lepszy osprzęt. Odpuścić sobie Lazaro, Kandsa na rzecz pożal się przerzutek Tourney'a, wolnobiegu... Jak masz tak ''pomagać'' to wyjdź i nie wracaj
Ziemko Napisano 21 Sierpnia 2015 Napisano 21 Sierpnia 2015 Podobnie jak Lazaro czy Kands ale... dotyczy to konkretnego rocznika a nie modelu czy marki jako takiej. Wiem że w przypadku Kross'a feralny był rocznik 2013. Jak jest obecnie nie mam pojęcia ale nie przejmowałbym się rabanem zrobiony dwa sezony temu. Ma dużo lepszy osprzęt. Odpuścić sobie Lazaro, Kandsa na rzecz pożal się przerzutek Tourney'a, wolnobiegu... Jak masz tak ''pomagać'' to wyjdź i nie wracaj Zacytuję klasyka (Jacek z united-cyclist). "Jeśli w tej samej cenie mamy rower na osprzęcie np dwie grupy wyżej to ile kosztuje rama?"
Kamilos121 Napisano 21 Sierpnia 2015 Napisano 21 Sierpnia 2015 Gdzie widzisz w moich propozycjach wolnobieg ? Wszystkie te ramy są podobnej jakość - a płacenie za nalepkę kross"a to bezsens . Ale kto tam co lubi .
Endrju911 Napisano 21 Sierpnia 2015 Napisano 21 Sierpnia 2015 To było do Ziemko, a Kross to nie jest jakas super dobra marka jak sugerujesz, powiedz mi w czym rama Lazaro będzie gorsza od tej z Krossa...
BikeTires Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Napisano 21 Sierpnia 2015 Wydaje mi się, że ta rama z lazaro będzie albo taka sama, albo lepsza, bo jak oglądałem spawy na hexagonie kolegi to nie były jakieś wyśmienite, a oba rowery mają ten sam stop - Aluminium 6061. Nigdzie nie znalazłem napisanej masy tego Lazaro, ktoś wie ile on waży?
Ziemko Napisano 22 Sierpnia 2015 Napisano 22 Sierpnia 2015 Możesz spytać sprzedającego ale nie wróże niższej masy jak 13-14kg (nawet droższe maszyny ważą w tych okolicach).
modrzew Napisano 22 Sierpnia 2015 Napisano 22 Sierpnia 2015 O co się spieracie? Żadnego z tych rowerów nie da się z czystym sumieniem nazwać górskim, co najwyżej "w ogólnych zarysach wyglądającym jak górski", ale też i takiego tu raczej nie potrzeba. Czy komuś się naprawdę wydaje, że w tym przedziale cenowym wykonanie i materiały tych ram będą się diametralnie różnić na korzyść "bardziej markowego" Krossa? Na pewno nie można odmówić Krossowi własnych projektów, choć kto wie jak to w przypadku tych hexgonów wygląda. Produkcja i tak jest chińska.
Ziemko Napisano 22 Sierpnia 2015 Napisano 22 Sierpnia 2015 Hexagon'y miałem dwa. Jeden miałem pięć lat i w końcu mi go ukradziono a drugi od czterech lat użytkuje siostra. Żaden nie doznał jakiegokolwiek defaktu jeśli chodzi o ramę. Jedynie widać że Kross mocno oszczędził na tym co i tak po sezonie powinno się wymienić (linki, pancerze, pedały). IMHO największy problem to egzekwowanie gwarancji. Z tego co wiem wszystkie trzy marki miały wąty przy jej realzacji (mimo że właściwie dotyczy ramy a nie roweru jako takiego). Kross podobno się poprawił (nie mogę potwierdzić bo jeszcze niczego u nich nie reklamowałem).W kwestii jakości zgadzam się z modrzew'iem. Za tą cenę nie ma co się spodziewać cudów.
BikeTires Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Napisano 25 Sierpnia 2015 To jak panowie, brać lazaro? Interesuje mnie tylko czy kierownica w nim jest regulowana, bo jak już mówiłem zaryłem górną partią kręgosłupa o kant schodów i przy jeździe na niższej kierownicy boli mnie tam, oczywiście nie do takiego stopnia, żebym płakał, ale wolę minimalnie wyżej mieć kierownicę, jeżeli nie jest regulowana - trudno. I jaki rozmiar ramy wziąć?
100lar3k Napisano 25 Sierpnia 2015 Napisano 25 Sierpnia 2015 Mostek w lazaro nie jest regulowany. Ale to raczej nie jest wielki problem. Jeżdżę lazaro cały rok od kilku sezonów i z rama nic się nie dzieje. Ja jestem bardzo zadowolony z tego roweru. P.S. Jak dla mnie pozycja na lazaro jest dosyć prosta. Ale jak dla ciebie będzie za nisko to zawsze możesz kupić Mostek regulowany nie jest to jakiś wielki koszt.
BikeTires Napisano 29 Sierpnia 2015 Autor Napisano 29 Sierpnia 2015 Mam do was jeszcze jedno pytanie - gdy jeżdzę na siostry rowerze czuję, że zbyt duży nacisk kładę na ręce (choćby cała moja waga była na nie przeniesiona) i po danym odcinku trasy strasznie mnie bolą dłonie ("wbijam" je w rączki kierownicy) Czy to wina za małej ramy, zbyt niskiej kierownicy (nie jest regulowana), czy może złego ustawienia siodełka? Rama nie jest damska, jest to rower chyba trekkingowy od rometa. A może wina gdzieś leży u mnie? Boję się, że gdy zakupię ten rower będę mieć podobny problem, a zakup robię w ciemno, bo nie mam jak sprawdzić roweru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.