Skocz do zawartości

[Napęd]Wymiana elementów napędu w MTB

crun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam Gary Fishera Wahoo z 2010 i od ponad roku borykam się z problemem "przeskakującego" napędu. Z tego co zauważyłem, pojawia się to na 2 biegu przedniej przerzutki, przy dużej sile pedałowania, np. podczas stania. W zeszłym roku wymieniona była kaseta i łańcuch, ale w zasadzie nic się nie zmieniło.

Jako, że teraz dojeżdżam rowerkiem do pracy, to wypadałoby poprawić trochę kulturę jazdy. Napęd ewidentnie kuleje, pomijając to co napisałem wyżej - pracuje głośno, przednia przerzutka wg. serwisu rowerowego już dogorywa. Dlatego chętnie tchnę trochę życia w rower nowymi elementami napędu. :)

Przyznam, że słabo orientuję się w kwestii kompatybilności napędu, ale w pierwszej kolejności chcę wymienić przerzutkę przednią (Deore XT FD-M770 - dobry wybór?).

Przy jej zakupie, muszę liczyć się z wymianą korby (42 rzędy w obecnej)? Obstawiam, że to właśnie korba jest odpowiedzialna za te "przeskakiwanie", więc wymiana na Deore FC-M590 44x32x22 (2010) byłaby wtedy jak najbardziej uzasadnione. Coś jeszcze warto/trzeba wymienić? Nie pamiętam dokładnie jaki łańcuch/kaseta, ale klasa w jaką celowałem miała być gdzieś na poziomie Deore. W zasadzie budżet nie jest problemem, ale nie chcę ładować 1k w 5-letni rower*.

*w zasadzie i tak pewnie tyle wyjdzie, bo razem z napędem chcę kupić PD-A530 + buty. No i pewnie jakieś semi-slicki na miejsce kompletnie wytartych, obecnych opon.

Napisano

kaseta i łańcuch też zapewne będzie do wymiany. Kaseta może być jakaś tańsza ale w łańcuch lepiej trochę zainwestować, Droższy nie rozciąga się tak szybko i tym samym zwiększa się żywotność kasety i korby.

Nie zapominaj o w miarę regularnym czyszczeniu napędu zwłaszcza łańcucha i jego smarowaniu. Dzięki temu rowerek będzie jeździł bardzo cicho i również wydłużysz tym jego żywotność. Piach i pył na łańcuchu, zębatkach działają jak papier ścierny. Co, jak i czym znajdziesz na forum w odpowiednich działach.

Napisano

Pewnie wydam na ten suport/blat ok. 100zł. Wolę dołożyć te 150zł i mieć nowy, wyższej klasy, w pełni kompatybilny z przerzutką przednią, którą chciałbym kupić.

Tzn. i tak wszystko uzgodnię z serwisem rowerowym, ale chcę być przygotowany ;)

kaseta i łańcuch też zapewne będzie do wymiany.

tzn. w jaką kastę/łańcuch przy tym napędzie?

Napisano

nie taniej bylo by wymienic sam srodkowy blat w korbie na nowy? + nowy suport skoro pracuje glosno?

To jest chyba właściwa porada. Zrobiłem tak w swoim rowerze i śmiga dalej bezproblemowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...